Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Умо помага на децата да разберат своите емоции чрез приказки и предизвикателства

Образователни видео епизоди, които помагат на децата да развият своята  социално-емоционална интелигентност, представя актрисата Юлия Коларова. Епизодите са написани по Детските приказки за емоциите и чувствата на funtazia.bg.

Главен герой в клипчетата е Професор Умо - всестранно развит, смешен учен-елф по щурология и други науки, който обикаля из целия свят и събира истории и загадки. Проф. Умо развежда децата из четирите кралства на емоциите и отправя към тях различни предизвикателства. 

Куклата Професор е изработена от испанския майстор Los Titeres del Cerro.

Пилотният епизод е вече в мрежата. Гневът е щрихиран в първата серия и е изобразен като вулкан.

“Той избухва, както често избухваме и ние, ставаме червени и се появява нашият приятел яростта” - казва Юлия Коларова. “Кукленият театър е един от най-старите начини да подхранваме въображението, да вдъхновяваме, да учим.”

Познавайки емоциите си, можем да бъдем по-успешни, по-лесно да разрешаваме конфликтите си. Това се отнася и за децата, те са по-емпатични, по-добри ученици, убедена е актрисата.

Проектът е подкрепен от програмата “Солидарност в културата” на Столичната община.

Създател на FUNтазия е Полина Коцева. Тя казва, че социално-емоционалната интелигентност е способността да бъдеш разумен с чувствата си.

В сайта на организацията eqbulgaria.com има над 200 безплатни материали, които могат да бъдат употребявани в учебна и в семейна среда, като за тях има подробни инструкции.

“Крайният продукт на емоционалната интелигентност е управлението на отношенията по между ни”, казва Полина Коцева и допълва, че е важно тази тематика да достигне до повече деца и до техните родители. Отделно е необходимо и учителите да разберат какво могат да пoдкрепят в учебна среда.

“Навсякъде, където изпитваме емоция, се развиваме социално-емоционално. Въпросът е как регулираме тази емоция.”

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дават стипендии на петима млади дигитални творци

Фондация‌ ‌„ДА‌ ЛАБ“‌ ‌обявява‌ ‌покана‌ ‌за‌ ‌‌проектни предложения‌,‌ ‌които да бъдат реализирани‌ ‌в‌ ‌рамките‌ ‌на‌ инициативата ‌‌„Стойност-Ценност‌ (e-valuation)“ в началото на следващата година.‌ Петима творци под 40 години ще бъдат селектирани и ще получат стипендии за реализация на проектите си в сферата на дигиталните изкуства, а..

публикувано на 04.12.20 в 18:09

Особеностите на "Черния петък" в САЩ и у нас

Търговският “Черен петък” вече е към своя край, въпреки че някои български сайтове удължиха сроковете за намаления с няколко седмици. Някои от уебсайтовете тази година осъществиха изключително големи продажби, а други не успяха да убедят потребителите в честността на своите намаления. Цвети Методиев, който от години осъществява успешни продажби в..

публикувано на 04.12.20 в 17:37
Деян Статулов

Кинопрепоръките на Деян Статулов

Тази вечер от 19 ч. се открива фестивалът на документалното и анимационното кино „Златен ритон“ . Трябваше да се проведе в Пловдив, но до 10 декември ще тече онлайн, припомни пред Радио София кинокритикът Деян Статулов. Той препоръча за гледане филма „Берлин да прескочиш стената“ на канадския документалист – сценарист и режисьор, Жан..

публикувано на 04.12.20 в 17:15
Д-р Александър Носиков

Д-р Александър Носиков: И след Covid-19 пациентът има нужда от преглед

„Дори и леко да са прекарали Covid-19, пациентите трябва да направят профилактичен преглед след това“ – съветва кардиологът д-р Александър Носиков . Днес той отговори на въпроси от пациенти на своеобразна онлайн консултация, организирана от Аджибадем Сити Клиник Младост , където работи. Има специфики при кръвните изследвания, отбелязва..

обновено на 04.12.20 в 16:47
Лъчезар Богданов

Новите ограничения засягат в малка степен производството и търговията

Свидетели сме на рязък спад в икономическата активност в цяла Европа, включително и в България - 27-28 процента в индустриалното производство, потреблението с около 20 на сто, износът на стоки и услуги - 20-25 процента. Той бе налице най-вече през април и май. Отварянето след първия локдаун донесе видимо възстановяване, с изключение на туризма и..

публикувано на 04.12.20 в 16:31
Д-р Гергана Николова

Д-р Гергана Николова: Към днешна дата системата за електронни направления вече работи

От тази седмица вече работи електронната системата за издаване на направление за PCR тестове. “Към днешна дата системата вече работи. Няма колега, който да не взел електронно направление. Ако има спънки, то те са на ниво фирми, които се занимават с медицински софтуер в нашите лекарски кабинети”, казва общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова ,..

публикувано на 04.12.20 в 15:55

Боян Рашев: Битовото отопление е причината за мръсния въздух в София

“Столичната община създаде някакъв механизъм за реакция, който се опитва да прилага, но тези неща с безплатните паркинги и зелените билетчета, по никакъв начин не могат да допринесат за решаване на проблема, дори и да уцелят деня. В момента големият източник на замърсяване на въздуха, в дните, когато въздухът е мръсен, е битовото отопление”, казва Боян..

публикувано на 04.12.20 в 15:04