Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сватби по време на пандемия - има ги, но са голяма рядкост

Варианти за оцеляване търсят всички, работещи в сферата на сватбените тържества

| обновено на 17.07.20 в 12:15
Снимка: БГНЕС
В една от любимите ритуални зали в София - тази в "Красно село", сватбеният сезон е в разгара си, но в ситуация на извънредна епидемична обстановка.

Изискването на кмета на София Йорданка Фандъкова, само 50% от обема на ритуалните зали да бъдат заети от хора, означава на сватбите да присъстват само 30 души, заедно с младоженците, техните фотографи и гости.

“Обикновено младите хора са по-толерантни, защото виждат по-важното, а то е, че трябва да сключат брак”, казва София Андонова, длъжностно лице в обредния дом в парк "Хиподрума", която през годините е събрала множество двойки в граждански брачен съюз.
Повечето млади двойки обаче искат да присъстват и възрастните им баби и дядовци, които могат да бъдат там, но с маска и спазвайки дистанция.

Отлагането на сватбата оказва влияние и върху бъдещото семейство. “Много зависи от настройката на самите младоженци”, казва Радостина Митова, която е сватбен агент с дългогодишен опит в организирането на мащабни събития в столицата.

Тя даде пример със сватба за 120 души, която е трябвало да бъде на 14 март, но след извънредното положение, сватбата не може да се осъществи и в края на краищата бъдещото семейство подписва без да прави голямо тържество, а от този паметен ден остава един не много приятен спомен.

Сватбените агенти и фотографите преди няколко дни излязоха на мълчалив протест заради поредната промяна в мерките срещу Covid-19. 
Вече четвърти месец работещите в бранша са с почти никакви доходи. Повечето младоженци отменят тържествата си за след година, което води до голяма несигурност и липса на работа за хората в бранша. 


Варианти за оцеляване търсят всички, работещи в сферата на сватбените тържества. Много фирми търпят загуби, магазини фалират. 
“Общо взето целият бранш е засегнат. Знаете, че за организиране на едно такова събитие, са включени много участници - ресторанти, фотографи, магазини за сватбени дрехи и аксесоари. Всички те казват, че изключително зле се отразява ситуацията на техните приходи и продажби.

Дори има случаи на затворени ресторанти и сватбени магазини, които не могат да издържат на този икономически срив и няма как да балансират, тъй като това е специфичен бранш, който няма откъде да покрие разходите си във време, в което не се организират такива събития или са толкова ограничени, че не могат по никакъв начин да покрият разходите си, казва Славена Сулева, която e част от платформа за организиране на сватби.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хранителен режим помага в борбата срещу рака

Учени от Великобритания доказаха, че спазването на хранителен режим помага при лечението на рак, съобщава „Дейли Мейл“. Развитието на раковите клетки се дължи на аминокиселината серин, която участва в строежа на почти всички протеини и се съдържа в месото, рибата и яйцата. Резултатите от проведени експерименти показват, че диета с ниско съдържание на..

публикувано на 15.01.21 в 19:25

Деан Статулов: Българското кино много добре се адаптира към съвременните условия

Кино по пантофи, пред телевизора в хола - това все още е алтернативата при затворените киносалони. Това, разбира се, не пречи на ентусиазма на кинолюбителите. През изминалата седмица един филм-копродукция между България и Германия, направи своята първа премиера пред стрийм платформа, нещо което не се е случвало досега в страната. Сега, заради..

публикувано на 15.01.21 в 19:11

И студенти, и преподаватели в ТУ-София очакват присъствените часове

Как студентите се справят с обучението си в ситуацията и времето, когато мерките против разпространението на коронавиуса налагат ограничения и принуждават много висши училища да разчитат на дигитално провеждане на лекции и упражнения? Условията са различни не само заради нееднаквите възможности на университетите, но и заради спецификите на..

публикувано на 15.01.21 в 17:05

Добротворци: Да нахраним освен телата и душите на хората с добро отношение и внимание

Събитията от 2020 г. дадоха много възможности на хората, които имат желание да помагат на изпаднали в нужда хора и животни, да го направят. През годината се появиха и много нови кампании, в които се включиха много хора и организации. Над 8 години екипи на Фондация “Деца на България” провеждат ежеседмични срещи с възрастни хора в старчески домове. Част..

публикувано на 15.01.21 в 16:57
Мира Радева

Слави Трифонов може да привлече гласове от електоралната периферия

Ситуацията с Covid-19 отдавна надхвърли чисто здравните аспекти. Има много сериозно напрежение в обществото, което е породено и от тази ситуация. Обедняването, забавянето на икономическите процеси представлява рязка промяна на нагласите и стереотипите, която трудно се приема на психологическо ниво. Ефектите от тази ситуация тепърва ще се засилват,..

публикувано на 15.01.21 в 15:25

Светозар Съев: Видимо борбата срещу статуквото е много сериозна

Седемнадесет политически партии и граждански организации обмислят общо явяване на парламентарните избори. Потенциалните политически партньори се събраха за преговори в столицата по покана на съпредседателя на ГПП "Ние, Гражданите" Светозар Съев . Обединяващото звено между всички седемнадесет партии и граждански сдружения е участието им в..

публикувано на 15.01.21 в 15:19

Тестът на Майерс Бригс ви дава шанс за успехи, ако използвате силните си страни

„Досега не съм срещал хора, които да не са впечатлени колко е точен този тест.“ Не става дума за проверка на знанията в училище, а за личностен тест и когато чуете това от устата на специалист, няма как да останете безразличен. Става дума за „ 16 personalities “ - тест на Майерс Бригс (Myers Brrigs) и напоследък става толкова..

публикувано на 15.01.21 в 14:39