Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сватби по време на пандемия - има ги, но са голяма рядкост

Варианти за оцеляване търсят всички, работещи в сферата на сватбените тържества

| обновено на 17.07.20 в 12:15
Снимка: БГНЕС
В една от любимите ритуални зали в София - тази в "Красно село", сватбеният сезон е в разгара си, но в ситуация на извънредна епидемична обстановка.

Изискването на кмета на София Йорданка Фандъкова, само 50% от обема на ритуалните зали да бъдат заети от хора, означава на сватбите да присъстват само 30 души, заедно с младоженците, техните фотографи и гости.

“Обикновено младите хора са по-толерантни, защото виждат по-важното, а то е, че трябва да сключат брак”, казва София Андонова, длъжностно лице в обредния дом в парк "Хиподрума", която през годините е събрала множество двойки в граждански брачен съюз.
Повечето млади двойки обаче искат да присъстват и възрастните им баби и дядовци, които могат да бъдат там, но с маска и спазвайки дистанция.

Отлагането на сватбата оказва влияние и върху бъдещото семейство. “Много зависи от настройката на самите младоженци”, казва Радостина Митова, която е сватбен агент с дългогодишен опит в организирането на мащабни събития в столицата.

Тя даде пример със сватба за 120 души, която е трябвало да бъде на 14 март, но след извънредното положение, сватбата не може да се осъществи и в края на краищата бъдещото семейство подписва без да прави голямо тържество, а от този паметен ден остава един не много приятен спомен.

Сватбените агенти и фотографите преди няколко дни излязоха на мълчалив протест заради поредната промяна в мерките срещу Covid-19. 
Вече четвърти месец работещите в бранша са с почти никакви доходи. Повечето младоженци отменят тържествата си за след година, което води до голяма несигурност и липса на работа за хората в бранша. 


Варианти за оцеляване търсят всички, работещи в сферата на сватбените тържества. Много фирми търпят загуби, магазини фалират. 
“Общо взето целият бранш е засегнат. Знаете, че за организиране на едно такова събитие, са включени много участници - ресторанти, фотографи, магазини за сватбени дрехи и аксесоари. Всички те казват, че изключително зле се отразява ситуацията на техните приходи и продажби.

Дори има случаи на затворени ресторанти и сватбени магазини, които не могат да издържат на този икономически срив и няма как да балансират, тъй като това е специфичен бранш, който няма откъде да покрие разходите си във време, в което не се организират такива събития или са толкова ограничени, че не могат по никакъв начин да покрият разходите си, казва Славена Сулева, която e част от платформа за организиране на сватби.

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Резултатите от PISA не са толкова лоши за българското образование

Не можем да се съгласим напълно и да приемем схващанията, че българският ученик е с най-ниската математическа, четивна и научна грамотност в света. България излезе на едно от челните места на драстично ниски резултати на последното изследване PISA, но в други държави спадът е още по-голям. Това се казва в анализ на учители специалисти..

публикувано на 28.02.24 в 17:15

Как и каква музика слуша българинът?

Резултатите от наскоро представено изследване за музикалните навици на българите, повдигнаха  широка дискусия за  съотношението на различните музикални стилове. Повече за това как е провеждано то и каква е идеята, разказаха събеседниците в БНР-Радио София: Петя Точарова – изпълнителен директор на Българската асоциация на музикалните..

публикувано на 28.02.24 в 15:50

За инвеститорите понякога по-важни са нефинансовите насърчителни мерки

Инвестициите отварят възможности за заетост, осигурява приходи, дава развитие на съответния регион, затова са изключително важни за общините. Българската агенция за инвестиции  (БАИ) към Министерството на иновациите и растежа (МИР) действа за привличането на инвеститори, но в този процес всеки трябва да свърши своята работа, да даде..

публикувано на 28.02.24 в 14:50

Туристическа обиколка разказва историята на графитите в София

Туристическа обиколка , която ще запознае публиката с развитието на графити изкуството в столицата от 90те години до днес, организират Sofia Graffiti Tour . След посещението на някои от емблематичните "открити галерии" по софийските улици,  посетителите ще могат да разберат и повече за книгата "Sofia Urban Art", посветена на историята на..

публикувано на 28.02.24 в 14:21

Шеф Атанас Балкански е почитател на балканската кухня и българското вино

Шеф Атанас Балкански е роден в Пловдив в началото на 90-те години и е второ поколение готвач. Завършва Кулинарната Академия в София и работи в престижни ресторанти и хотели в Амстердам и Сан Франциско. След завръщането си от САЩ, той става част от екипа на столичен ресторант. Познат е на публиката и от участието си в кулинарен реалити формат през 2020..

публикувано на 28.02.24 в 14:05

Представят най-емблематичните филми в историята на киното в инициативата "Кино уикенди"

Някои от най-емблематичните филми в историята на киното ще бъдат представени на 2 и 3 март в инициативата „Кино уикенди“. Целта е на зрителите да се предостави алтернативна селекция от арт филми, които рядко се срещат на други места. Организаторите Евгения Танева и Ани Недялкова споделиха пред Радио София, че стремежът им е да създадат среда,..

публикувано на 28.02.24 в 11:59