Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Учители: Присъственото обучение е най-доброто за учениците

Снимка: БГНЕС

Учебните занимания през 2020/21 година ще започнат в реална учебна среда, но с предварително начертан план за готовност за реакция при възникване на Covid-19. Ще бъде предложена широка рамка за действие, а всяко училище трябва да има работен план за реакция при евентуално установяване на заразен учител или ученик с коронавирус.

Как бе посрещнато в училищните среди това решение на Отрасловия съвет на Министерството на образованието и науката?

Галина Тимова, зам.-директор на 75-о основно училище „Тодор Каблешков“ в София, посочи пред Радио София, че учителският екип подкрепя тази позиция:

"Видяхме през последните месеци, че учебният процес протича най-успешно и най-ефективно в класната стая и присъствено. Работя в училище, което е изцяло с дечица от уязвими групи, и срещнахме изключително много трудности по отношение на интернет връзката с техните семейства. Присъственото обучение от 15 септември ще бъде най-доброто за нас и за нашите ученици. "

Тимова обясни, че се обсъждат различни варианти, осигуряващи нормален процес както за децата, които са в училище, така и за тези, които остават по принуда вкъщи. Един от вариантите е да се сложат камери и микрофони в класните стаи, така че отсъстващите деца да наблюдават преподаването от домовете си.

Галина Тимова

Мирела Петкова, която преподава в 19-о средно училище "Елин Пелин", коментира, че едно от най-приятните вълнения на учителите е поемането на нов випуск и спечелването на тяхното доверие и уважение. Тя също приветства решението за започване на новата учебна година присъствено, като отбеляза, че здравето и сигурността на учениците е на първо място:

"В 19-о училище ще има експериментални паралелки в 5-и и 9-и клас по проекта "1:1", като учениците в тях ще използват електронни устройства и учебният материал ще бъде достъпен във виртуална класна стая. По време на часовете ще бъдат провеждани практически упражнения "учене през правене". При прилагането на дистанционно обучение е много важна ролята на учителя, който трябва да съумее да съчетае традиционните методи на преподаване и възможностите на новите технологии. "
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Представят първия дигитализиран почерк на велик българин

Прехвърляйки мост между историческо минало и съвременна култура,  Национална картова и платежна схема  започва пилотен за България  проект за дигитализиране писменото наследство  на една от сакралните фигури в нашата памет .  Повече 2 десетилетия в света е практика да се дигитализират почерците на умове и таланти на човечеството,..

публикувано на 21.06.21 в 18:32

Без частни училища на безплатното море по програма "Отново заедно”

Не се предвижда участие на частни училища и на родители в Националната програма "Отново заедно", съобщиха от Министерството на образованието по повод постъпили въпроси. По тази програма 30 000 ученици ще летуват на пълна държавна издръжка. Във връзка с един от най-щекотливите въпроси - относно почивките на учениците и дали подборът им ще създаде..

публикувано на 21.06.21 в 18:15

Доц. Васил Гарнизов: Извънредното положение у нас бе или паническа реакция, или за пиар

„Риск“ е централно понятие на политиките за сигурност, те се организират около него. Смесването на риска с други теми като заплахи, опасности, несигурност, нестабилност и т.н. създава неопределеност в политическите практики по редукция на риск. Това е един от изводите, около който се обединиха участниците в кръгла маса, организирана от..

публикувано на 21.06.21 в 17:07

Продължават номинациите в конкурса за зелена журналистика “Див кестен 2021”

Продължават номинациите в конкурса за зелена журналистика “Див кестен 2021”, който отличава журналисти с принос в отразяването на темите, свързани с опазването на околната среда и биологичното разнообразие. Организатори са еколозите от Сдружение “Зелени Балкани” . “Идеята за конкурса се зароди още миналата година. Той е част от..

публикувано на 21.06.21 в 16:53
Геновева Петрова – председател на Българската асоциация по триатлон

Мениджърът трябва да осигури нужното, за да се случи това, което иска

„Спортна среща“ - предаване за спорта като философия и начин на живот, което предоставя на вниманието на слушателите интересни коментари и мнения за най-значимите спортни събития от изминалата седмица. BNR podcasts · Спортна среща - 20 юни 2021 В предаването от 20 юни може да чуете : Коментари на Боян Бочев и Камен..

публикувано на 21.06.21 в 16:28

В първия ден на лятото еколози "откриха" Министерство на възобновяемата енергия

С флашмоб пред Министерството на енергетиката символично беше открито Министерство на възобновяемата енергия от активисти на Грийнпийс България с празненство в деня на лятното слънцестоене и настъпването на астрономическото лято.“Имаше няколко различни цели и една от тях беше среща със служебния министър на енергетиката, който се отзова и..

публикувано на 21.06.21 в 16:04

18 художници провокират с теми и подходи в изложбата „РазЛичности“

18 художници с над 50 произведения, сътворени в различни сфери на пластичните изкуства, дизайна, вътрешната архитектура, дигиталните изкуства събира изложбата „РазЛичности“, подредена до 8 юли в арт галерия НДК . Експозицията е продължение на проект, започнат през 2019 г. „Обединяват ни естетическите възгледи към изкуството, а не..

публикувано на 21.06.21 в 15:33