Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учители: Присъственото обучение е най-доброто за учениците

Снимка: БГНЕС

Учебните занимания през 2020/21 година ще започнат в реална учебна среда, но с предварително начертан план за готовност за реакция при възникване на Covid-19. Ще бъде предложена широка рамка за действие, а всяко училище трябва да има работен план за реакция при евентуално установяване на заразен учител или ученик с коронавирус.

Как бе посрещнато в училищните среди това решение на Отрасловия съвет на Министерството на образованието и науката?

Галина Тимова, зам.-директор на 75-о основно училище „Тодор Каблешков“ в София, посочи пред Радио София, че учителският екип подкрепя тази позиция:

"Видяхме през последните месеци, че учебният процес протича най-успешно и най-ефективно в класната стая и присъствено. Работя в училище, което е изцяло с дечица от уязвими групи, и срещнахме изключително много трудности по отношение на интернет връзката с техните семейства. Присъственото обучение от 15 септември ще бъде най-доброто за нас и за нашите ученици. "

Тимова обясни, че се обсъждат различни варианти, осигуряващи нормален процес както за децата, които са в училище, така и за тези, които остават по принуда вкъщи. Един от вариантите е да се сложат камери и микрофони в класните стаи, така че отсъстващите деца да наблюдават преподаването от домовете си.

Галина Тимова

Мирела Петкова, която преподава в 19-о средно училище "Елин Пелин", коментира, че едно от най-приятните вълнения на учителите е поемането на нов випуск и спечелването на тяхното доверие и уважение. Тя също приветства решението за започване на новата учебна година присъствено, като отбеляза, че здравето и сигурността на учениците е на първо място:

"В 19-о училище ще има експериментални паралелки в 5-и и 9-и клас по проекта "1:1", като учениците в тях ще използват електронни устройства и учебният материал ще бъде достъпен във виртуална класна стая. По време на часовете ще бъдат провеждани практически упражнения "учене през правене". При прилагането на дистанционно обучение е много важна ролята на учителя, който трябва да съумее да съчетае традиционните методи на преподаване и възможностите на новите технологии. "

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 26.04.24: Негативни отражения на предсрочните избори върху икономиката

Завършваме поредицата от коментарни предавания с мненията на политолога Христо Панчугов и икономиста Георги Вулджев по актуалните теми: Отношенията в сглобката победиха нежеланието от предсрочни парламентарни избори. Загуба на доверие в някои партии, заради отпадане на гражданското участие в политически процес. Съучастието в..

публикувано на 26.04.24 в 19:10

Д-р Аспарух Илиев: Коклюшът е най-опасен за живота при новородените

Регистрираните случаи от коклюш в страната вече обхващат 21 области. Според здравните власти България вече е в условия на епидемия, но няма извънредна епидемична обстановка - такава, каквато помним преди години. Нека не забравяме, че паниката никога не е била добър съветник. Повече разум и осъзнатост в това, как да предпазим себе си и другите,..

публикувано на 26.04.24 в 17:25
Божидар Лалов (вляво) и Ивайло Симеонов

Коментарите на Божидар Лалов и Ивайло Симеонов

БНР-Радио София продължава "да отглежда" своите коментатори Божидар Лалов и Ивайло Симеонов вече и като тийнейджъри. В края и на този месец те изреждат какво ги е впечатлило. Божидар Лалов малко съжалява за провалената ротация в правителството. Смята, че предсрочните парламентарни избори са ненужни, защото трудно е да се надяваме на много по-различен..

публикувано на 26.04.24 в 16:52

Юрий Вълковски: Читалищата в малките и в големите населени места имат различни функции

Юрий Вълковски е директор на фондация „Народни читалища“, която е създадена през октомври 2023 г. Целта е подкрепа за възраждането на българските читалища. Пред Радио София той заяви, че днес знаем много малко за читалищата у нас. „Читалищата в София са едно, читалищата в малките села са друго, читалищата в средни като големина градове, са..

публикувано на 26.04.24 в 16:19
Може да се събуди активността на тийнейджърите за промяна на средата

Tърсят се млади разбивачи на градски митове, на които им пука къде живеят

Над 15-годишните младежи не са включени достатъчно активно в живота на града , в това да взаимодействат с институциите , за да могат да го променят към по-добро. Независимо от множеството доброволчески акции и по-скоро инцидентни инициативи на общините за тяхното включване в местното самоуправление , това все още не се случва достатъчно..

публикувано на 26.04.24 в 15:58

Седмицата в САЩ: Протести в университети, делото срещу Тръмп, ще забранят ли ТикТок

Про-палестинските протести в университети бяха водеща тема в Съединените щати тази седмица, предаде от Вашингтон Младен Петков. Протести имаше в учебни заведения в градове като Бостън, Ню Йорк, Остин (щата Тексас), Лос Анджелис, столицата Вашингтон. На места полицията арестува демонстранти. Стигна се и до отмяна на церемонии по завършване...

публикувано на 26.04.24 в 15:15

Еврозоната – поредната тема, която разделя експертите и обществото

Преди няколко дни в изданието "Политико" описват целта на България да влезе в еврозоната през 2025 г. като малко вероятна. Според техния анализ целевата дата няма да бъде постигната - заради политическата бъркотия, упоритата инфлация и неубедителната обществена подкрепа, пишат от изданието. Темата за еврото е поредната, която разделя..

публикувано на 26.04.24 в 14:55