Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Не е страшно да използваме чуждици, щом ни помагат да се разбираме

Езикът е като жив организъм - той се развива, обогатява допълва. Несъмнено и чуждиците са една съществуваща отдавна част от него. Много често, обаче, чуждиците изместват налични български думи и те потъват в забрава.

Днес ние живеем в един преобладаващо англоезичен свят. В социалните мрежи повечето указания и действия са изписани на английски език - ние постваме и шерваме. За да бъдем в този свят, ние трябва да използваме тези думи, каза пред Радио София писателят и журналист Иво Тодоров:

"Употребата на езика има свойството да върви към краткост, към сгъстяване. Динамичният ни живот също изисква тази краткост. И точно затова много често използваме чужди думи, които са по-кратки и ни помагат по-бързо и лесно да разговаряме."


Изкуствените опити да се налагат някои думи са обречени на неуспех, ако те не влязат в устата и в ежедневието на хората. В българския език вече има много думи от турски, немски и френски език. И когато те влизат в употреба и ни помагат да се разбираме, няма нищо страшно в това да ги използваме, категоричен е Иво Тодоров. 

Повече подробности за употребата на чуждици в динамичното ни всекидневие можете да научите от интервюто на Данаил Конов с Иво Тодоров. 

И още мнения за навлизането на чуждиците и чистотата на българския език - в анкетата на Диана Костова:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Весела Морова

Без публика изкуството губи споделянето, но вдъхновението е вълнуващо

Четири визуални истории за творчество по време на изолация, заснети от декември 2020 до април 2021 г., влизат в проекта „Без публика“ на Росина Пенчева . Тя е фотограф и от години изследва и документира визуално творчески процеси в областта на занаятите, сценичните, изящните и приложните изкуства. „Продължих да го правя и в условията на..

публикувано на 10.05.21 в 20:19

С фотолентата си Веселина Николаева надниква в интимността и стига до конфронтация

Един от водещите съвременни български фотографи, работещи с наративна фотография - Веселина Николаева, подрежда в Галерия Синтезис 21 портрета и 2 пейзажа в изложба, озаглавена Lucid Eyes . Откриването е на 13 май от 16:00 ч. „Доверието е в основата на целия проект. Портретите надникват в интимния свят на човека, а именно за тази цел е..

публикувано на 10.05.21 в 18:28

Анита Гергова: Не карайте детето, а го мотивирайте

Обяснимо е, че една майка има повод за гордост, когато е родила и отглежда трите си деца. Нашият гост обаче - Анита Гергова , е и лектор, а в стремежа си да възпита породените си отрочета (на 5, на 3 и на 1,5 години), осъзнава, че за родители като нея не всичко е достъпно и лесно. И решава да помогне – не само на себе си. Запознава се с..

публикувано на 10.05.21 в 17:02

15 млади дизайнери в състезание за голямата награда на конкурса IDEAMODA

15 млади дизайнери и техните колекции са финалисти и ще се състезават за голямата награда на конкурса IDEAMODA , организиран от Нов Български университет. На 12 май финалистите ще представят колекциите си пред публика, а журито, в което участват изявени модни дизайнери, стилисти, журналисти, модни фотографи, ще избере големия победител. Събитието ще се..

публикувано на 10.05.21 в 15:58

Как Масалитинов, Лазаркевич и други белоемигранти идват в България

В изложбената зала на Държавна агенция "Архиви" (на ул. „Московска“ 5) е подредена изложбата „Ваше благородие, госпожа Чужбина“ , посветена на 100-годишнината от идването в България на руските белогвардейци, емигрирали след края на гражданската война в Русия. Всичко започва от 1919 г., когато на борда на кораба „Витяз“ в България идват около..

публикувано на 10.05.21 в 15:39

Фондация за поредна година подпомага талантливи деца

Фондация "Шанс за децата и природата на България" започва националната си програма "Награди, стипендии и отличия". За 11-та поредна година обявяват програма за финансово стимулиране на деца от цялата страна, които имат постижения в национални, международни турнири, олимпиади, състезания, конкурси.   Фондацията съществува вече 10 години. Нейната цел е..

публикувано на 10.05.21 в 14:29

Проф. Боян Дуранкев: „Посткорона“ на Скот Галоуей е пророческа книга

Откакто коронавирусът завладя планетата, се появиха много книги за него. И медицински, научни, прогностични, и художествени. Свой особен поглед предлага Скот Галоуей под заглавие „Посткорона“ . В книгата си авторът – познавач на пазарните механизми на XXI век, предлага мнение за последствията, за тенденциите, за възможностите в..

публикувано на 10.05.21 в 13:22