Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Радина Боршош и Зафир Раджаб четат разкази на Мирела Иванова

Снимка: Народен театър
Радина Боршош и Зафир Раджаб ще четат Мирела Иванова в специална белетристична вечер от 21.30 ч. тази вечер на сцена “Зад театъра” в Народен театър “Иван Вазов”.

Актьорите правят моноспектаклови прочити на два от разказите - "От сряда до събота" и " Валтер и Росица", в поетичната вечер с творчеството на Мирела Иванова и нейната книга "Всички разкази са за теб".

"Тази вечер ще бъда с двама млади, красиви, разпознаваеми актьори, прекрасни професионалисти. По два от моите разкази те са направили своеобразни моноспектаклови изпълнения - много интересни, много разнообразни. От класиката и поетите класици на Народния театър, които представихме, минаваме към модерното, затова е и изборът ми на млади актьори, родени след промяната", казва Мирела Иванова - поетеса, преводач и понастоящем драматург в Народния театър.  

Мирела Иванова е избрала актьори от поколението на нейната дъщеря и смята, че е много интересно тъкмо те да почувстват през своите сетива и души разказите, “които говорят за различно време или за едно време, което разполови живота на моето поколение на две, или пък ни подари два живота”.

“Много интересен беше начинът на подбор. Аз избрах едни разкази, а след това Зафир Раджаб и Радина Боршош се влюбиха в други разкази, което много ме зарадва. Приветствах техния избор, репетирахме заедно, а един трети разказа е като драматизация, в която и аз имам мъничка роля - на разказвач. Ще бъде като театър на маса или като интимна вечер", казва Мирела Иванова.

Чуйте целия разговор на Катя Василева с Мирела Иванова в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отговорният бизнес - открито за ваксините

“Открито за ваксините: дискусия за науката, доверието и свободата на избор” ще се проведе на 23 април 2021 година. Тя ще даде старт на информационната кампания „Здрави заедно“ на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН (БМГД). Като организация на отговорния бизнес, Българската мрежа има ангажимент да допринася за добруването на своите..

публикувано на 14.04.21 в 18:19

Онлайн състезания помагат на децата да учат на базата на изкуствен интелект

С идеята да компенсират демотивацията от онлайн обучението на учениците и да помогнат за завършването на учебната година, платформата Кан Академия и сдружение “Образование без раници” организират различни безплатни онлайн състезания. Как точно се случва тази помощ? От разговори с по-малките ученици става ясно, че на някои от тях училището..

публикувано на 14.04.21 в 16:53

Платофрма изчислява загубите при назначаване на неподходящ служител

Пандемията остави множество хора без работа, а други решиха да сменят своето поприще именно в тези трудни времена. Както преди, така и сега, най-важно е първото впечатление, а автобиографията може да е както най-силният ни коз, така и индикация за провал. В процеса на търсене на най-правилната позиция за нас се обръщаме винаги към HR..

публикувано на 14.04.21 в 16:17

Милена Хаджииванова: До 2035 г. се очаква да има 1 млрд. дигитални номади

Възможността да работим отвсякъде става катализатор на промени в държавни политики и установени работни практики, размествайки пластовете в световен мащаб. България може да стане една от най-атрактивните дестинации по света за дигиталните номади. “В световен мащаб се задава една огромна тенденция. До 2035 г. се очаква 1 млрд. да бъдат дигиталните..

публикувано на 14.04.21 в 16:12
Проф. Асена Сербезова

Проф. Асена Сербезова: С ваксинирането по-бързо ще стигнем до висок процент обществен имунитет

Въпреки безпрецедентната ситуация заради пандемията и разработването на средства за защита от много компании, процесът на ваксиниране на населението у нас можеше да се организира по-добре . В това се включват заявени количества, дати на доставка, определянето на минимални запаси, логистика, както и отчитането предпочитанията на хората. Не на..

публикувано на 14.04.21 в 15:22

Преброяването на бездомните котки в София започва от кв. „Яворов“

В момента никой не знае броя на бездомните котки – както в София, така и в цялата страна. Те са по-невидими от хората, защото не са заплаха за тях. Не са в полезрението и на местната администрация. Фондация „Четири лапи“ и Столичната община започват съвместна кампания за преброяване на бездомните котки в София , като началото е на..

обновено на 14.04.21 в 13:36

Теодор Елмазов с разказ за изолацията в постановката “Тиха нощ”

На 14 април, на сцената на Комеди бар “Хепи сатира” е премиерата на моноспектакъла на Теодор Елмазов “Тиха нощ” от Стивън Бъркоф. Адаптацията и постановката са на Валентин Ганев.  “Хората се подготвят за Коледа сякаш се подготвят за атомна война. Коледа - връхлитаща лавина. Къде да избягаш? Къде да се скриеш?”, пише Бъркоф. Оказва се, че Коледната..

публикувано на 14.04.21 в 13:16