Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Димитър Божилов

Състоянието на велоалеите в "Триадица" не е задоволително

Снимка: архив

Общото състояние на велоалеите в столичния район “Триадица” не е задоволително по няколко причини, заяви пред Радио София районният кмет Димитър Божилов:

"Първоначалната им реализация е била в рамките на основни ремонти на булеварди, особено в частта на бул. "Витоша", от разклона на бул. "България" до улица "Бяла черква". Оттам насетне те не са били поддържани и стопанисвани по начин, който да осигурява тяхната пълноценно ползване. От друга страна самото изпълнение е такова, че има конфликтни точки - места, където самите велосипедисти, а понякога и пешеходците, се объркват или директно са изнесени на тротоарни площи."

Движението по пътищата, освен преимущество, е и отговорност, припомни Божилов и добави, че докато не бъдат изнесени велоалеите от тротоарите, всички участници в това движение трябва да проявят разум и да бъдат внимателни в такива участъци, където се очаква да дойде превозно средство.

Димитър Божилов, кмет на столичния район „Триадица“

По отношение на движението на велосипедисти в Южния парк, кметът на район "Триадица" посочи, че се провеждат интензивни анализи, като стремежът е велоалеите там да бъдат изнесени на такова място, че да се получи “златно сечение” между пешеходните зони и новите рингове, които трябва да отвеждат велосипедното движение.

Повече за търсените решения за велоалеите в район "Триадица" - в интервюто на Боян Бочев с Димитър Божилов. 
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да чуеш книга

Как аудиокнигите помагат на психическото ни здраве – интервю с Ана Клисарска и Момчил Степанов от Storytel, аудиобиблиотеката, която вече има над 200 000 заглавия както на английски, така и на български език.  Аудиосъдържанието има силно развитие в последните години и все повече изследвания доказват положителните аспекти за психическото здраве,..

публикувано на 23.10.21 в 10:40

Но защо и кой е измислил Хелоуин ?

Защо си слагаме маски за Хелоуин и какви са костюмите, които децата са си подготвили за най-страшния празник от годината? Поредната ни анкета с децата от 29 ДГ „Слънце“ в столичния квартал Изток  "Ще купуваме вампирски костюми и бои за устата. (Боян) Ще бъда принцеса. Ще си взема вълшебна пръчка и корона. (Злати) Остри зъби и ще режа с мама..

публикувано на 23.10.21 в 10:30

(Не)задължителните маски

Защо възрастните си поставяме маски в различните социални среди и какво ни подтиква да играем роли?  Всеки човек има травми, които се формират още в периода на ранното детство. Често в този период не са задоволени адекватно някои детски потребности като любов, емоционална близост, приемане, общуване, внимание, грижа, топлина… В този процес на..

публикувано на 23.10.21 в 10:00

ОИЦ София–град и София–област с разяснителна кампания за еврофондовете

Еврофондовете заемат съществено място, когато говорим за средства. Те са важни за развитието на София, на Софийска област и на България.  От 28 септември 2021 г. до 22 октомври 2021 г. експертите от Областния информационен център София-град и София-област са провели срещи в 22-те общини на територията на Софийска област. Целта е да..

публикувано на 22.10.21 в 18:54
Сирак Скитник

138 години от рождението на Сирак Скитник

Сирак Скитник е роден с името Панайот Тодоров Христов на 22 октомври 1883 г. в Сливен. През 1898 г. постъпва в Семинарията в София и през тези четири години създава връзката си със софийската литературна бохема. Следва изявата му като поет и раждането на псевдонима. Той е виден критик, художник, поет. През 1935 г. Сирак Скитник е назначен за..

публикувано на 22.10.21 в 18:16

„Тодор Живков. Власт – свидетели, участници“ вече на книжния пазар

100 години след рождението на Тодор Живков, на българския книжен пазар излезе книгата „Тодор Живков. Власт – свидетели, участници“.  На 18 октомври, издателство „Кръг“ представи подробния исторически анализ за живота на лидера на БКП. Автор на книгата е журналистът Иван Бакалов , който разкрива малко известни факти за Живков и неговите..

публикувано на 22.10.21 в 16:11

Проф. Радка Аргирова: Антителата след естествено преболедуване от Covid-19 не винаги предпазват

Въвеждането на  зеления сертификат е закъсняла мярка . Това каза в ефира на Радио София вирусологът  проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология  и член на експертния съвет по вирусология при министъра на здравеопазването.  „Трябваше да бъде през цялото лято тази мярка да съществува. От тази заповед..

публикувано на 22.10.21 в 15:26