Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изкуственият интелект в синтез на традиционното и модерното в изкуството

Хуманоидният робот-художник Ai-Da
Снимка: wikipedia.org

Изкуството е една от областите, която се смята за запазена територия на човешкия индивид. Или по-скоро се смяташе. Първата изложба на хуманоиден робот вече е факт. И то с типични картини на традиционното изкуство, дори скулптури. 

Изкуственият интелект вече пише книги, а сега си е поставил една доста амбициозна цел - да довърши Десетата симфония на Лудвиг ван Бетовен.

Всички тези примери са показателни, че технологиите, свързани с изкуствен интелект, вече навлизат устремно и в сферата на изкуството, но все още не са в състояние да заменят човека. А причината за това е, че изкуственият интелект все още е лишен от съзнание и въображение. Творбите,  които сега са създават от него интелект, са въз основа на изчисления и алгоритми, създадени от човека, коментира пред Радио София Ангелина Грозева, млад журналист, специализирал изкуство и нови технологии.

Един от интересните примери за приложение на тези технологии в изкуството е в областта на театралния пърформанс, където алгоритми на изкуствен интелект генерират движения, подобни на извършваните от танцьорите, и ги пресъздават на интерактивна стена в дигитално пространство.

Поглеждайки напред във времето, когато хуманоидните роботи биха придобили съзнание, може да предположим, че те ще имат много по-големи приложения в най-различни области, но и ще превъзхождат хората, а няма да бъдат само помощно средства, отбеляза Грозева. 

Повече любопитни подробности за приложенията на изкуствения интелект в изкуството - чуйте в интервюто на Елмира Джома и Лъчезар Христов с Ангелина Грозева. 


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Ангелина Грозева: Културата ни прави по-добри и ни помага да разбираме себе си

Ангелина Грозева е студентка трети курс, специалност "Журналистика" в Софийския университет. В началото на 2019 година тя създава фейсбук страницата "Културата - къде я откриваме?“, вярвайки че младите хора искат да знаят повече за културните..

публикувано на 02.08.19 в 11:43
ВИЖТЕ ОЩЕ
Керана в

Най-голямата ми почивка е да правя това, което обичам

Керана като парашутистка  с Гошо Розовото, кои са героите на фестивала "Екзит Сънленд", навигирането по вятъра и други щуротии с Керана (без космонавтите) в Приморско. " Комедиантката " не е просто песен: "Най-хубавото е да празнуваш рождения си ден на..

публикувано на 31.07.21 в 12:05
Уебинар по Юнг

Прекрасно различни

Антонин Винклер – лектор и управител на Едуко, организатор на уебинара за мъжките и женските архетипове по Юнг, представя събитието , в което може да се включите до началото му, 1 август в 14:00: "Философите и психолозите понякога са смятани за малко..

публикувано на 31.07.21 в 11:00
Мартин Марков трио

Джазови дни и нощи в София

Нов мини-цикъл "Sofia Jazz Days" продължава тенденцията на засилен интерес към джаза в София. На 1 и 15 август две млади български джаз-пиано триа ще срещнат своята публика в откритото пространство на Кино Кабана. За проявата говори Маргарита Борисова,..

обновено на 31.07.21 в 10:57
Царевец в звук и светлина

Царевец като преживяване

Борислав Йорданов - управител на туристическата агенция "Царевград Търнов" разказва пред микрофона на Яна Спиридонова за спектакъла, събиращ погледа на жителите и гостите на старата столица, върху хълма Царевец: "Най-засегнат от пандемията при нас е..

публикувано на 31.07.21 в 09:35

Лятна академия за деца и ученици през август в София

Дванадесетото издание на Лятната академия за деца ученици ще се състои в София, от 2 до 31 август . Събитието е културно-образователен проект на Националната художествена академия и Фондация „Св. Пимен Зографски“ към НХА .  През август,..

публикувано на 30.07.21 в 18:26

Илко Ганев: Културата трябва да се управлява от хора, които обичат творците

,,Не мога да се съглася с един човек, който е интелигентен, който е професор и преподавател, който трябва да бъде пример, седмици наред да седи и да размахва пръст от своя пиедестал, наричайки хората на изкуствата измамници и крадци “,..

публикувано на 30.07.21 в 17:51

Виктория Блажева: Добрият презентатор трябва да вярва в каузата, за която говори

Пандемията от Covid ни даде възможност, поне за кратко, да си мислим за това кои са важните неща. Covid доведе до това да се ускорят процеси в корпоративния свят , които вече съществуваха. Това каза в студиото на радио София Виктория Блажева –..

публикувано на 30.07.21 в 16:58