Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Невен Боянов: Прохождането в дигиталния свят - с първите уроци по четене и смятане

Казвам на децата, че трябва да говорим с компютрите, но в същото време е важно да работим с ръцете си, отбелязва предприемачът

Само собственоръчно направено електронно устройство може да донесе такава радост
Снимка: Тинузавър

За малкия и среден бизнес у нас не е лесно. Дори не толкова заради конкуренция или липса на средства. Липсват условия за насърчаване, особено за малкия бизнес.

Това констатира пред Радио София Невен Боянов, съучредител на Стартъп асоциацията на България (BESCO) и създател на „Тинузавър“ (Tinusaur) – един от най-успешните дигитални проекти в сферата на образованието. Платформата е насочена както към ученици, така и към студенти, преподаватели и предоставя подходи към науката по забавен и разбираем начин.

В момента в Еленския балкан той провежда Лятна академия по електроника и роботика с деца от цяла България. Друга година идват и от чужбина, платформата се ползва на всички континенти.

Невен Боянов и неговите съмишленици са формулирали и са представили пред институциите 28 точки, с които може да се помогне на малкия бизнес. Нещата не са трудно изпълними и са работещи в развитите страни.

„Всяка награда е валидация, че това, което правим, не само е смислено, но и стойностно.“

По думите на Боянов децата трябва да се запознават с дигиталните устройства и възможности още с първите стъпки в училище – когато започват да се учат да четат, да смятат... По-важният въпрос е колко време на ден да се занимават с това. Да не се прекалява.

„Казвам на децата, че в контекста на професиите на бъдещето, трябва да говорим с компютрите. Но в същото време е важно да работим с ръцете си, да създаваме нещо полезно и интересно.“

Чуйте разговора на Лили Големинова и Лъчезар Христов с Невен Боянов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Протестите започнаха още през май т.г.

Протести пред Столичната община ще предшестват заседанието на СОС

Въпреки, че изминаха повече от две седмици след решението на съда и писмо на СДВР до Столичната община, относно въведената реорганизация на движение и паркиране по бул. "Патриарх Евтимий" , "Фритьоф Нансен" и "Витоша" и "Скобелев", хората, които протестираха многократно, са леко обнадеждени. "Има някаква чуваемост от Столичната община и ще..

публикувано на 10.07.24 в 11:59
Ангел Попов

Ангел Попов: Увеличаването скоростта на автобусите в София е ненужно и опасно

Платформата на спирката на бул. "Патриарх Евтимий" до "Витошка" създава опасност, защото тя е част от велоалеята, но хората, които чакат тролей я смятат за своя. Колоездачите слизат от платформата и я за обикалят, а това създава се рискова ситуация, коментира пред БНР-Радио София Ангел Попов , експерт от Европейския център за транспортни..

публикувано на 10.07.24 в 10:54
Търсете сянката, носете вода

Става още по-горещо

Днес ще бъде слънчево, след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони ще превали краткотрайно. Ще продължи да духа слаб, в източните райони до умерен вятър от изток-североизток. Горещо време с максимални температури между 34° и 39°, в София - около 34° . По..

публикувано на 10.07.24 в 07:15

Women in tech обучава дами в дигитални умения

От 8 до 22 юли отваря регистрацията за програмата за безплатни дигитални умения за жени Women in tech. Инициативата на Министерствo на труда и социалната политика, Висше училище по телекомуникации и пощи и Хуауей Технолоджис България е насочена към безработни жени или тези, които търсят преквалификация, с която да придобият необходимите знания и..

публикувано на 09.07.24 в 17:15

Какви са нашите права като туристи?

Туристическият сезон набира скорост. Какво е нивото на предлаганите туристически услуги, отговарят ли те на реалността. Какво следва да предприемем, ако не е така. Събеседник в  предаването "Ритъмът на столицата" е Габриела Руменова от "Ние, потребителите".  Оплаквания за туристически услуги има както от потребители, които са ползвали туристическа..

публикувано на 09.07.24 в 15:45

Парамедиците в България

Съюзът на парамедиците в България разработи проект за уеднаквяване на теоретичната и практическа подготовка на парамедиците по модел на Европейската общност по спешна медицина. Той решава един от най-сериозните проблеми в България – различните часове и хорариуми, по които сега се подготвят парамедиците във висши училища и професионални центрове...

публикувано на 09.07.24 в 15:34
СУ

СУ "Св.св. Кирил и Методий" в Сливница - иновативно училище с история

В средното училище "Св.св. Кирил и Методий" в гр. Сливница днес се обучават 548 ученици, от които 46 деца - в предучилищната група. Изградено е върху площ 14 800 кв.м. с две сгради. Към училището има две конферентни зали с 200 места, фитнес зала, 3 кабинета по информатика, библиотека, игрища за футбол, волейбол, баскетбол и хандбал...

публикувано на 09.07.24 в 12:27