Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Невен Боянов: Прохождането в дигиталния свят - с първите уроци по четене и смятане

Казвам на децата, че трябва да говорим с компютрите, но в същото време е важно да работим с ръцете си, отбелязва предприемачът

Само собственоръчно направено електронно устройство може да донесе такава радост
Снимка: Тинузавър

За малкия и среден бизнес у нас не е лесно. Дори не толкова заради конкуренция или липса на средства. Липсват условия за насърчаване, особено за малкия бизнес.

Това констатира пред Радио София Невен Боянов, съучредител на Стартъп асоциацията на България (BESCO) и създател на „Тинузавър“ (Tinusaur) – един от най-успешните дигитални проекти в сферата на образованието. Платформата е насочена както към ученици, така и към студенти, преподаватели и предоставя подходи към науката по забавен и разбираем начин.

В момента в Еленския балкан той провежда Лятна академия по електроника и роботика с деца от цяла България. Друга година идват и от чужбина, платформата се ползва на всички континенти.

Невен Боянов и неговите съмишленици са формулирали и са представили пред институциите 28 точки, с които може да се помогне на малкия бизнес. Нещата не са трудно изпълними и са работещи в развитите страни.

„Всяка награда е валидация, че това, което правим, не само е смислено, но и стойностно.“

По думите на Боянов децата трябва да се запознават с дигиталните устройства и възможности още с първите стъпки в училище – когато започват да се учат да четат, да смятат... По-важният въпрос е колко време на ден да се занимават с това. Да не се прекалява.

„Казвам на децата, че в контекста на професиите на бъдещето, трябва да говорим с компютрите. Но в същото време е важно да работим с ръцете си, да създаваме нещо полезно и интересно.“

Чуйте разговора на Лили Големинова и Лъчезар Христов с Невен Боянов.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чанкете от Китен (Петко Герасимов) прави лятото до Веселия бар ярко синьо

„Не е измислица морето и щастието съществува! ….. Достатъчно е да се вслушате във тишината на сърцето си. Най-синьото и най-лъчистото ще се усмихне във очите ви.“ Сетих се точно за тези стихове на Христо Фотев на „бара до морето“ и на „морето до бара“. А Стефан Вълдобрев със сигурност е имал предвид конкретно място в песента си „По-полека“...

публикувано на 28.07.21 в 18:40

Алекс Сърчаджиева - лице на кампания за здравето ни

Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология за трета поредна година провежда информационна кампания „Вземи краката си в ръце активно“ , чиято мисия е да запознае повече хора с причините и начините за превенция на хроничната венозна болест. Сред инициативите беше и специалната „Боса разходка“ ,..

публикувано на 28.07.21 в 17:49

Маестро Найден Тодоров дирижира романтичен концерт с Марио Хосен на 29 юли, готви книга с разкази

Софийската филхармония излиза на откритата сцена в Парк-театър „Борисова градина“ в компанията на цигуларя Марио Хосен и под диригентството на маестро Найден Тодоров, за да представят на публиката две произведения от Йоханес Брамс и от Феликс Менделсон-Бартолди - Концерт за цигулка и оркестър в ре мажор оп.77 и Симфония №3 „Шотландска“ в..

публикувано на 28.07.21 в 16:43

Дистанционната работа вече не се смята за социална придобивка, а е изискване

Работата от разстояние или все по-популярното определение „хоум офис“ се очертава като все по-предпочитан модел от различни по големина и сфера на дейност компании. Прочуване на Adecco Group в Западна Европа показва, че броят на обявите за работа, в които се споменават възможности за отдалечена работа, се е увеличил със 126% за периода..

публикувано на 28.07.21 в 15:41

Ако температурата ви е 39° С, смятайте, че сте с Covid-19, съветва кардиолог

Ако след заразяване с коронавирус високата температура не спада в продължение на няколко дни, а честотата на дишането се засилва, не чакайте, а извикайте спешна помощ. Такъв съвет отправи до лекуващите се в домашни условия кардиолог Анна Кореневич, цитирана от РИА Новости. „ Ако температурата ви е достигнала 39 градуса , не си мислете, че..

публикувано на 28.07.21 в 13:59
Tanya DI

Tanya Di за песента си "Не се сърди човече" и посланието, което съдържа

  Таня Димитрова/Tanya DI/ и нейният продуцент Благовест Зерлиев ,  разказаха в ефира на Радио София за песента „Не се сърди човече “, която ще имаме удоволствието да видим и чуем тази вечер,  на  Галаконцерта  на финалистите от конкурса на Българското национално радио "Пролет 2021". Tanya Di  е весела и положителна личност, както тя..

публикувано на 28.07.21 в 12:45

„Сбъдни мечтата си!“ - тази вечер в Нов театър - НДК

Тази вечер в Нов Театър – НДК , в два поредни спектакъла – от 18:00 ч. и от 20:00 ч., млади певци и артисти от DStars ще представят мюзикъла „Сбъдни мечтата си!“ „Сбъдни мечтата си!“ е история, разказана от талантливите артисти на Star Camp 2021, която по забавен начин представя света на новото поколение – децата, които са готови..

публикувано на 28.07.21 в 11:56