Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има бира за всеки момент и случай

Бирата е подходяща за всяко време и може да се съпътства с всеки музикален стил.

Има чудесни безалкохолни бири за закуска, има и късни вечери - направени от качествен спирт и отлежавали в бурета.

На това в „Радиокафе“ убеждава Людмил Фотев, познат на слушателите на Радио София като слънчев джазмен, но и като автор на книгата „Езикът на бирата“, която вече не може да се открие по българските книжарници, но я има в музеи и пивоварни в Белгия.

Людмил Фотев (крайният вляво) - член на журито, по време на 5-я Международен конкурс за домашно пиво, заедно с Темелко Пампов, председател на Асоциацията на домашните пивовари, и Лоренцо Дабове, един от най-изтъкнатите европейски експерти

Трудно е за вярване, но напоследък една от страните, които правят впечатление в света на бирата, е Италия, отбеляза Фотев.
„Най-интересната бира, но и най-сложната за възприемане, но от друга страна най-лесно приеманата от любителите на хубавото вино, това е италианската грейп ейл (IGA).“

Бразилия пък е нашумяла с кисела бира с добавени пресни тропически плодове, Catharina Sour.

„Всяка държава можа да има свой принос в бирената традиция и история. Всяка година можем да бъдем изненадани. То е като в музиката – новият вкус зависи от съчетаването, от комбинирането.“

Повод да отворим темата (и бутилка) е Международният ден на бирата.

Отбелязва се от 2007 г. през първия петък на месец август. Събитието събира фенове и любители на пивото в барове, клубове, пивоварни, открити заведения и задните дворове по цял свят.

Чуйте разговора на Лили Големинова с Людмил Фотев.

По публикацията работиха: Георги Нейков, Людмил Фотев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Още по темата

Приятните, изненадващи вкусове дава крафт бирата

Класическите бири са чудесни за освежаване, но интересните вкусове могат да се търсят при крафт бирите. Това мнение споделя с Родио София собственика на една от първите крафт пивоварни в България - Георги Христов. В биографията му със сигурност..

публикувано на 07.08.20 в 12:23
ВИЖТЕ ОЩЕ
Генералният директор на БНР Милен Митев

В основата на Радиото са хората

Генералният директор на БНР Милен Митев за поредното партньорство на БНР с Наградите за бизнес и туризъм и за мястото на БНР като обществена медия: "Подкрепяме наградите, защато имат кауза. Събитието свързва по естествен начин бизнеса с..

публикувано на 04.08.24 в 11:38
Валентин Заяков

Валентин Заяков: туризмът - приоритетен отрасъл

Радиокафе гостува на община Несебър. Говорим за развитието на туризма по южното ни Черноморие и предизвикателсвата през летния сезон. Пръв гост е Валентин Заяков - бивш председател на Комитета за физическо възпитание и спорт, експерт по туризъм и..

публикувано на 04.08.24 в 10:24

Историята оживява - Копривщенци в Египет - Масърлиете

Днес разказваме за смели българи, готови да се борят с всевъзможни житейски трудности. В името на по-добрия живот на семействата си, те избират пътя на гурбета. При това в далечен и горещ Египет.  Тези предприемчиви българи от Копривщица наричат..

публикувано на 03.08.24 в 16:00
Проект за комплекс България на Георги и Димитър Фингови

Софийски разкази: Архитектите Георги и Димитър Фингови

Изкуствоведът Теодор Караколев, фондация "Български архитектурен модернизъм" за баща и син Фингови: "По-украсените стилове, като сецесиона са по-популярни от модернизма и затова Фингов-баща е сред най-популярните архитекти у нас. След Пловдив, идва в..

публикувано на 03.08.24 в 15:00
Явора и Кен

Адресите на любовта - Явора Стоилова и Кен Нагай

Всички са против брака на внучката на Яворов и потомъка на самурай Явора Стоилова е оперна певица със световна кариера, но у нас е по-известна със забележителните си корени. Тя е дъщеря на племенницата на Пейо Крачолов Яворов и най-ревностна..

публикувано на 03.08.24 в 14:00
Десислава Желева

Усещане за повече уют

Какви са ползите от воденето на читателски дневник, могат ли и възрастните да водят читателски дневник, какво трябва да съдържа той, съпоставка на книжните читателски дневници и Goodreads.  Събеседник   ни е   Десислава Желева - автор, създател на..

публикувано на 03.08.24 в 11:42

Музиката усмихва децата

Стартира новият сезон на "Rock School на колела". Проектът организира музикални уроци по китара, цигулка, пиано и ударни инструменти и работилници в открити градски пространства. Кратък разказ от  Александра Михайлова: " Досега обиколихме два..

публикувано на 03.08.24 в 10:51