Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Георги Христов: Класиката освежава, но...

Приятните, изненадващи вкусове дава крафт бирата

Днес е Международният ден на кехлибарената напитка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Класическите бири са чудесни за освежаване, но интересните вкусове могат да се търсят при крафт бирите.
Това мнение споделя с Родио София собственика на една от първите крафт пивоварни в България - Георги Христов.

В биографията му със сигурност вече е изписано: От експерименти на терасата преди 5-6 години до производството на средно 2000 литра на месец, което за крафт бира изобщо не е малко, износ за редица европейски страни и дори място в една от големите вериги хипермаркети. 

„Най-хубавото е, че вече има много крафт пивоварни, и то не само в най-големите градове“, допълва Христов. И описва с думи екзотичната бира, наречена „Свободна любов“.

Въпреки че и любителят-ценител би казал: Бирата не се описва, а пие...

Самият Георги Христов непрекъснато подобрява рецептите, миксира съставки и смело експериментира с тях, а в крайна сметка резултатът е наистина впечатляващ като вкусово и стилово разнообразие. Една от последните любопитни иновации обаче е с участието на учени от лаборатория CASI от Биологическия факултет към Софийския университет и е бира с Лактобацилус булгарикус, още по-здравословно пиво, богато на пробиотици, живи бактерии, с червеникав оттенък, придобит от доматите и ликопена.

С крафтпивоваря говори Антония Руменова.

Бирата най-добре се пие от чаша
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от

Снежният леопард Никс дойде в София

публикувано на 21.10.20 в 15:25
Будител на годината 2020