Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

От Банско ле си?

Снимка: Община Банско

За да общуваш на специфичния, колоритен бански диалект, трябва де само да го разбираш, но и да говориш. И обратното.

В това ни убеди кореспондентът на БНР в областта Кети Тренчева, която не само „преведе“ част от протестен репортаж на местния диалект, но и разказа няколко вица.

В издадения „Банско-български“ речник една местна дума се обяснява с няколко български.

Езикът на банскалии е безкрайно интересен за чуждестранните туристи, допълва Кети Тренчева. Заради емоцията, с която разговарят местните хора, всеки гост се запалва и иска да понаучи нещо от диалекта.

Любовта към традициите, фолклора и танците е огромна и тя е гаранция, че банският говор едва ли скоро ще се изгуби. Дори преселниците се опитват бързо да научат диалекта и да не им личи, че са дошли от другаде.

Чуйте целия колоритен разказ на Кети Тренчева пред Антония Каменичка.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Доц. Владислав Миланов

Владислав Миланов: Не може да се коментира съвременният език без добро познаване на диалектите

Българските диалекти разполагат с разнообразие на думи и форми, които са богати, интересни и съдържателни, показват нюансите в бита на носителя, демонстрират особени фонетични процеси. Затова и ги определяме като богатство, като извор   и белег на..

публикувано на 27.08.20 в 16:36
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лятна академия за деца и ученици през август в София

Дванадесетото издание на Лятната академия за деца ученици ще се състои в София, от 2 до 31 август . Събитието е културно-образователен проект на Националната художествена академия и Фондация „Св. Пимен Зографски“ към НХА .  През август,..

публикувано на 30.07.21 в 18:26

Илко Ганев: Културата трябва да се управлява от хора, които обичат творците

,,Не мога да се съглася с един човек, който е интелигентен, който е професор и преподавател, който трябва да бъде пример, седмици наред да седи и да размахва пръст от своя пиедестал, наричайки хората на изкуствата измамници и крадци “,..

публикувано на 30.07.21 в 17:51

Виктория Блажева: Добрият презентатор трябва да вярва в каузата, за която говори

Пандемията от Covid ни даде възможност, поне за кратко, да си мислим за това кои са важните неща. Covid доведе до това да се ускорят процеси в корпоративния свят , които вече съществуваха. Това каза в студиото на радио София Виктория Блажева –..

публикувано на 30.07.21 в 16:58

Доц. д-р Александър Христов: „Има такъв народ“ няма политически опит и това си личи

Събитието на седмицата  се очертава да се случи днес и от това ще произтекат много последици, коментираха в студиото на радио Софи я доц. д-р Александър Христов и Даниел Киряков от Центъра за анализи и кризисни комуникации . Те откроиха като основен..

публикувано на 30.07.21 в 14:52

„Евродетективи“ и други игри на открито се провеждат в центъра на София

Любопитни факти за Европейския съюз могат да се научат и по време на игра. И тя съществува. Казва се „Евродетективи“ и е организирана от Бюрото на Европейския парламент в България. По време на разходка из добре познати места и сгради в..

публикувано на 30.07.21 в 12:45
Тази година статуетките ще са се една повече, ще има и за жените в уеб

Красиви и стойностни уеб проекти ще се състезават за „Сайт на годината“

Най-добрите български сайтове ще бъдат представени и отличени в четвъртото издание на престижния конкурс за уеб проекти „Сайт на годината“ . Надпреварата тази година ще включва обновени категории и критерии за оценяване, ще има и..

публикувано на 30.07.21 в 10:55

Лагери, в които деца и тийнейджъри забравят за телефоните си

Фондация „Изкуството да живееш“ организира летни лагери за деца и тийнейджъри , които са и забавни и имат образователна цел, разказа пред Радио София Константин Драгов : „Там децата развиват своите способности и ценности – да помагат вкъщи,..

публикувано на 30.07.21 в 09:52