Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

От Банско ле си?

Снимка: Община Банско

За да общуваш на специфичния, колоритен бански диалект, трябва де само да го разбираш, но и да говориш. И обратното.

В това ни убеди кореспондентът на БНР в областта Кети Тренчева, която не само „преведе“ част от протестен репортаж на местния диалект, но и разказа няколко вица.

В издадения „Банско-български“ речник една местна дума се обяснява с няколко български.

Езикът на банскалии е безкрайно интересен за чуждестранните туристи, допълва Кети Тренчева. Заради емоцията, с която разговарят местните хора, всеки гост се запалва и иска да понаучи нещо от диалекта.

Любовта към традициите, фолклора и танците е огромна и тя е гаранция, че банският говор едва ли скоро ще се изгуби. Дори преселниците се опитват бързо да научат диалекта и да не им личи, че са дошли от другаде.

Чуйте целия колоритен разказ на Кети Тренчева пред Антония Каменичка.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Доц. Владислав Миланов

Владислав Миланов: Не може да се коментира съвременният език без добро познаване на диалектите

Българските диалекти разполагат с разнообразие на думи и форми, които са богати, интересни и съдържателни, показват нюансите в бита на носителя, демонстрират особени фонетични процеси. Затова и ги определяме като богатство, като извор   и белег на..

публикувано на 27.08.20 в 16:36
ВИЖТЕ ОЩЕ

Зависимият човек се плаши от преживяванията си и се нуждае от семейството си

Зависимостта, независимо дали е към алкохол, наркотици, хазарт, дори спорт, може да засегне нас или някой от нашето семейство. Можем ли, обаче, да разпознаем признаците и как да си помогнем? Колко труден е пътят до ремисията и пълноценния живот, какво..

публикувано на 27.02.21 в 19:14
Филмът „Медена земя“
получи голямата и специалната награда на журито, както и признание за операторско майсторство в Сънданс

Филм от Северна Македония с 2 номинации за "Оскар" - в кината

Сред трите премиерни филма, които влизат в кината от днес, кинокритикът Деян Статулов отличи най-напред „Медена земя“. През миналата година лентата на режисьорите Тамара Котевска и Любомир Стефанов (Северна Македония, 2019) беше с две номинации..

публикувано на 26.02.21 в 19:46

4 кратки български филма можем да гледаме в кино "Влайкова" тази събота

Четири български късометражни филма предлагат от платформата Кинематограф.бг и най-старото, действащо кино в София в проекта "Късо кино в кино Влайкова" на 27 февруари (събота) от 18 часа . Филмите са свързани с истории, които се случват с..

обновено на 26.02.21 в 19:03

В 1. СУ "Пенчо Славейков" са готови всеки ден да носят розови фланелки

Ден на розовата фланелка се провежда цяла седмица в българските учебни заведения Синхронен час, посветен на Деня за борба с насилието в училище проведоха младши посланиците на Европейския парламент от 1. СУ "Пенчо Славейков", които..

обновено на 26.02.21 в 17:56

Сценичен дебют за "Бесове" - последният спектакъл на проф. Снежина Танковска

На 23 и 24 февруари от 19.30 ч. на камерната Сцена 47, последният клас на проф. Снежина Танковска  направи сценичния си дебют в „ Бесове “ от Албер Камю и по романа на Фьодор Достоевски. Тази първа среща с публиката е от изключителна важност за студентите..

публикувано на 26.02.21 в 17:46
Не всички, работещи в заведения, се радват, че ще могат да поставят табела „Отворено“

Защо ресторантьори не се радват, че отварят заведенията

Отварянето на ресторантите „под режим“ не е добър подход . Решението на здравните институции и властта като цяло е съпроводено със спиране на плащанията към бранша. Но отварянето на заведенията не е 100%, а с условия – за отстояния между..

публикувано на 26.02.21 в 16:32

Дългоочакваната премиера на “Лека нощ, Лили” ще бъде на СФФ

Дългоочакваната премиера на “Лека нощ, Лили” ще бъде на Международния форум за късометражно кино In The Palace , който се провежда онлайн между 27 февруари и 6 март и в рамките на 25-тото издание на София Филм Фест. Българската публика ще види..

публикувано на 26.02.21 в 15:48