Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отслабването предотвратява и лекува диабета

Отслабването може да предотврати или дори да излекува диабета, според изследвания, представени на ESC Congress 2020, съобщава „Нюз Медикал“.

През 2019 г. приблизително 463 милиона души по света са имали диабет, от които по-голямата част (около 90%) е диабет тип 2. Диабетът удвоява риска от коронарна болест на сърцето, инсулт и смърт от сърдечно-съдови заболявания. Затлъстяването е основната модифицируема причина за диабет тип 2, а генетичната предусловеност е една от причините за голяма вероятност от развитие на заболяването.

Гените са причината да може в началото на живота да се определи кой има голям шанс да развие диабет.

„Проведохме това проучване, за да разберем дали комбинирането на наследствен риск с текущия индекс на телесна маса (ИТМ) може да идентифицира хората с най-висок риск от развитие на диабет. След това усилията за превенция биха могли да се концентрират върху тези лица“, каза Брайън Ференц, главен изследовател и професор в Университета в Кеймбридж, Великобритания и Миланския университет в Италия.

Проучването включва 445 765 участници в британската Biobank. Средната възраст е 57,2 години и 54% са жени. Наследственият риск от диабет е оценен с помощта на 6,9 милиона гени.

Височината и теглото са били измерени при записване за изчисляване на ИТМ в kg/m2. Участниците са били разделени в пет групи според генетичния риск от диабет.

Участниците са проследявани до средна възраст от 65,2 години.

Тези в групата с най-висок ИТМ (средно 34,5 kg/m2) са имали 11 пъти повишен риск от диабет в сравнение с участниците в групата с най-нисък BMI (средно 21,7 kg/m2). Най-високата ИТМ група има по-голяма вероятност да развие диабет, отколкото всички останали ИТМ групи, независимо от генетичния риск.

"Констатациите показват, че ИТМ е много по-мощен рисков фактор за диабет, отколкото генетичното предразположение", каза проф. Ференц.

След това изследователите използвали статистически методи, за да преценят дали вероятността от диабет при хора с висок ИТМ ще бъде още по-голяма, ако те имат наднормено тегло за дълъг период от време. Те открили, че продължителността на повишения ИТМ не оказва влияние върху риска от диабет.

Проф. Ференц каза: "Констатациите показват, че повечето случаи на диабет могат да бъдат избегнати, като се задържи ИТМ под границата, която задейства абнормалната кръвна захар. Това означава, че за да се предотврати диабет, ИТМ и кръвната захар трябва да се изследват редовно. Усилията за загуба на теглото са критични, когато човек започне да развива проблеми с кръвната захар“.

„Възможно е също така да се излекува диабетът чрез отслабване в ранните етапи, преди да настъпят трайни увреждания“, допълни проф. Ференц.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кремиковският манастир „Св. Георги Победоносец”

Св. Георги и победата над гордостта

Празничният Гергьовден е ден, в който освен, че почитаме паметта на Св. Георги, е  натоварен с много символика за вътрешните борби в живота на човек и победата над злото и в нас самите. В духовен план, победата над змея има и друг аспект - това е победата над гордостта, тщеславието, суетата, защото колкото повече успяваме и дерзаем по социалната..

публикувано на 06.05.21 в 15:35

Храбростта е в ежедневието и в това да следваш пътя, който си избрал

Гергьовден е един от онези празници, които са най-тясно свързани с българския фолклор, а в миналото празник без хоро не може. Шопските хора и ръченици са едни от най-впечатляващите и най-често покоряващите сърцата и на българите и на чужденците.  “Ние хореографите имаме изключителната привилегия да работим с неща от извора. Фолклорът е едно огромно..

публикувано на 06.05.21 в 13:47

В навечерието на Шестия сезон на Австрийския културен павилион FLUCA

Шестият сезон на Австрийския културен павилион FLUCA ще бъде открит на 7 май 2021 г. на ул. “Отец Паисий” 38 в Пловдив с колективна изложба на трима млади артистки от София - Rosie Eisor, Алина Папазова и Александра Георгиева. Съвсем непреднамерено, колаборацията им ще представи общи анималистични сюжети. Куратор на FLUCA 2021 е визуалният артист Вълко..

публикувано на 06.05.21 в 13:25
Журналистът Георги Ангелов

Журналистът Георги Ангелов за измеренията на храбростта

“Думите “храброст” и “кураж” по-скоро не бих ги свързал с армията, макар че днес е и празникът на Българската армия. По-скоро бих ги свързал с граждански кураж и с гражданска храброст, т.е. да можем да реагираме на несправедливостите във всеки един порядък и то да реагираме високо, с името си и да не ни се налага да използваме езопов език, както беше..

публикувано на 06.05.21 в 12:10
Радостин Павлов

Радостин Павлов - един млад военен летец на 6 май

“Ако погледнем назад в историята, нашата войска е гарант за съществуването ни като народ и държава”, казва Радостин Павлов - курсант трета година във Висше военновъздушно училище “Георги Бенковски” , Долна Митрополия, специалност “Летец-пилот”. Още през ученическите си години Радостин решава да избере професия, която да е престижна сред обществото...

публикувано на 06.05.21 в 10:53
Петя Банкова

Името Георги - белег за храброст и победа

Навсякъде името Георги е признато като белег за храброст и победа. “Първото нещо, което възниква е асоциация с гръцкия произход на името “гео” (земя) и „ерго“ (работя), и означава земеделец. Интересното е, че хората не свързват името Георги със земеделие, а по-скоро със светеца и прозвището “Победоносец”. Когато дават името Георги, те не му пожелават..

публикувано на 06.05.21 в 09:30

Георги Арсов и Андриан Асенов представят новата си песен “Улица “Детство”

Този петък 7 май ще бъде много специален, защото Георги Арсов и Андриан Асенов ще имат участие в столичен бар, където ще представят новата си песен “Улица “Детство”.  “Това участие няма да бъде като другите, тъй като наскоро Георги Арсов издаде първия си самостоятелен сингъл “Улица “Детство”, към който има и клип и в петък ще го изсвирим на живо,..

публикувано на 06.05.21 в 09:15