Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци създават спасителен център на Фондация "Диви животни"

Снимка: Pixabay

Трудно можем да си представим колко много са пострадалите диви животни. Огромен процент от животните, които попадат в човешки ръце и имат нужда от помощ, са пострадали заради човека, пряко или косвено.

Това не е естествен подбор, не е обичайната естествена смъртност в природата. Именно тези животни имат нужда от спешна и надеждна помощ, която у нас осигуряват доброволци от Фондация “Диви животни”. 

“Ние се занимаваме и работим с диви животни, които имат нужда да са спасени, рехабилитирани, доотгледани, ако са бебета, и нашата крайна цел е освобождаването им обратно в дивата природа”, казва Марина Георгиева, която е един от доброволците във Фондацията.

Фондацията възниква през 2013 година, когато става ясно, че в България няма институция, която да се грижи за спасяването на всички видове диви животни

.“Има институция, която се занимава само със защитени видове и то птици, но всички останали са оставени на произвола на съдбата и човека, затова Любомира Кривошиева, която е основател и основна движеща сила на тази фондация, решава, че е време някой да постави началото”. 

Всички, които в момента полагат грижа за дивите животни, са доброволци, които помагат, защото смятат, че отговорността е обща.

За да бъде по-пълноценна грижата за ранените животни, съвсем скоро в страната ни ще отвори врати първия спасителен център за диви животни, подкрепен, изцяло от помощта на доброволци.

Чуйте цялата история за доброто в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: Топлоцентрала

Два дни "Топлофест" ни държи "високо във въздуха" с цирк и музика

Петото издание на фестивала на РЦСИ „Топлоцентрала“, с който центърът закрива артистичния сезон, тази година ще се проведе на 13 и 14 юли, а водещ акцент на събитието ще бъде темата "Високо във въздуха" . "Интензитетът, с който работим, ме кара да се чувствам преял (от културни събития) – полу нашега отбеляза пред БНР-Радио София..

публикувано на 09.07.24 в 11:28

Биляна Цолова ще представи България на световния финал на "Dance Your Style"

23-годишната хореографка Биляна Цолова-Bibliq ще представи България на световния финал на Dance Your Style в Мумбай на 9 ноември т.г.. Тя е победител в третото издание на Dance Your Style България 2024.  След поредица оспорвани танцови "битки" срещу едни от най-опитните танцьори и хореографи у нас, младата надежда заминава към глобалния финал на..

публикувано на 09.07.24 в 10:10

Модни дизайнери "потопиха" 200 кг дрехи на морското дъно

Арт инсталация , направена от 200 кг дрехи , изненадва от началото на юли посетителите на софийски търговски център. В нея могат да се видят медузи от памучни ризи върху конструкции от банели, риби от суичъри и детска карнавална рокля, скат от ризи, сака и поли, корали от шалове и ръкавици. Инсталацията е озаглавена "Морски свят"..

публикувано на 09.07.24 в 09:49

Писатели, деца и граждани с поклон пред паметника на Вазов в София

Честването на рождениeто на Иван Вазов (днес се навършват 174 години) тази година преминава и под знака на кръглата годишнина от първото самостоятелно българско издание на романа "Под игото", публикуван през 1894 г. от издателство „Т. Ф. Чипев“ – 130 години. От Националния литературен музей канят жителите и гостите на столицата от..

публикувано на 09.07.24 в 08:55

Жегата не отстъпва

И днес ще е слънчево и горещо. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 34° и 39°, в София: 33° . По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 28° и 32°. Температурата на морската вода е 25°-26°. Вълнението на морето ще..

публикувано на 09.07.24 в 07:20

Авторско четене и разговор с още трима "Поети на XXI век"

Клуб "Писмена" кани трима млади поети, които участват в изграждането на облика на младото поколение, дебютирало през XXI век . Срещата с Никола Петров, Гергана Панчева и Анна Лазарова ще продължи разговора за тенденциите и индивидуалните авторски търсения, започнал със срещите, организирани от Националната библиотека през 2022 г. и 2023..

публикувано на 08.07.24 в 17:50

Как се движат цените на храните у нас?

Има ли тенденция за успокояване и спад на цените на храните, плодовете и зеленчуците? Подробности разказа Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища. "Доматът е с 29% от под средната цена от миналата година, но за сметка на това краставицата е 46% нагоре. Това е, че има недостатъчни количества на предлагане",..

публикувано на 08.07.24 в 17:14