Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ивайло Дичев: Протестите дават картбланш за пренаместване на политическите сили

Трябва да уважаваме този, който отстоява правата си, убеден е културологът

| обновено на 01.09.20 в 15:46
Проф. Ивайло Дичев
Снимка: Светла Енчева, фейсбук

Завърши Студената война. На днешните протести виждаме, че борбата с комунистите и ченгетата мина на заден план. На площада се събират наследници на БКП, националисти, либерална интелигенция. Целта вече не е да се гони призрака на комунизма. Целта е битката за справедливост,  за реформа на държавата.

Така оценява ситуацията в България културологът проф. Ивайло Дичев, повече от 50 дни след началото на протестите срещу управляващите.

„Фигурата на главния прокурор е само върхът на айсберга. Правосъдната система не работи както трябва. Хората са загърбили старите сюжети и искат промяна.
Все още има хора, които говорят за лустрация. Но кого да лустрираме?
Може би лустрация на друга база? На базата на съдебни решения? Цялата държава трябва да се очисти от хора, уличавани в престъпления, включително и с недобре изпълнени държавни поръчки.“

Независимо по какви причини (може би най-вече здравословни) много българи се върнаха от чужбина, припомни проф. Дичев. Ковид кризата ни затвори отново в границите. Отново се почувствахме общност, обединени от общата територия. Оттам са появи и желанието „да си върнем държавата“, да я реформираме.

Нека не чакаме пак някой да ни освободи. Да не виждаме Дядо Иван в лицето на ЕС. Управлението на Борисов е възможно и благодарение на тези средства от Европа. С тях той може да захранва общини, приятелски фирми, да купува лоялност.
Надявам се с новата форма на контрол, обвързващ върховенството на правото нещата в страни, склонни да злоупотребяват с евросредства, да се променят.
Политиката се извършва на национална основа. Надявам се да покажем, че сме народ.“

Въпреки че страната ни е осеяна с паметници, не сме бунтовен народ, допълни културологът.

„През утрешния ден няма да има въстание (в социалните мрежи се апелира към "велико народно въстание") , а референдум, направен с крака, с физическо присъствие. Той ще позволи на политическите сили да се пренаместят.
Трябва да сме готови, че ще има протести и занапред. Управляващите трябва да свикнат. Трябва да се уважават хората, които се борят за правата си. Дори когато не сме съмишленици.“

Чуйте разговора на Лъчезар Христов с проф. Дичев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Проф. Ивайло Дичев

Проф. Ивайло Дичев: Управлението трябва да се прелегитимира

„Това, което се случи и се видя – в Президентството, на брега на „Росенец“, полицейското насилие над протестиращи момчета, възможността медии да опозорят всекиго. Призракът на комунизма отново се е надвесил над България. И реакцията е спонтанна, на..

публикувано на 13.07.20 в 16:36
ВИЖТЕ ОЩЕ
Предвижда се да има повече

В СОС решават за по-стриктно разделно изхвърляне и събиране на отпадъците

Повече контейнери за разделно събиране на боклуци в Столичната община и засилен контрол върху сметоизвозващите фирми, предлагат общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София. Докладът с промените ще бъдат разгледан в Комисия по екология утре, 23 юли, както..

публикувано на 22.07.24 в 14:25

Районът на Терминал 1 на летище София е блокиран заради забравен сак

Блокиран е районът на Терминал 1 на летище София заради забравен сак. Екипи на полицията правят оглед. Не се допускат автомобили пред сградата на терминала, а хората, които са били вътре, са изведени. След като проверката приключи, полицията ще..

публикувано на 22.07.24 в 13:46
Фрагмент от корицата

Нова книга за знатни копривщенски фамилии, допринесли за подема на града

Възрожденският град Копривщица отбеляза своя празник на духа, един празник на историята и на фамилиите в града.  Многоуважаваната Райна Тотева е познат деятел, дългогодишен учител по литература и български език, автор на исторически изследвания за..

публикувано на 22.07.24 в 13:07
Д-р Александрина Котова

СЗО отчете 51% ръст на влошеното психично здраве след появата на Covid-19

"След появата на Covid 19 Световната здравна организация отчете 51% ръст на влошеното психично здраве".  Това каза д-р Александрина Котова в епизод 21 на "Двете страни на монетата".  Впоследствие 3 от 7 държави изравниха значението на менталното с..

публикувано на 22.07.24 в 12:58

Атанас Чопов - от народните танци до сцената на МГТ "Зад канала"

Гост в предаването "Добър вечер, София" е актьорът и арт мениджър Атанас Чопов . Той разказва за изпълнения си с премеждия и интересни случки творчески път пред слушателите на Радио София. "Аз съм роден в Благоевград. Аз съм един потомък на Гоце..

публикувано на 22.07.24 в 12:38

Временно спират водата в кв. "Модерно предградие"

Във връзка с реконструкция на уличен водопровод по  ул. „Справедливост“, кв. „Модерно предградие“, на 22 юли 2024 г.,  се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на живеещите в района между  бул. „Сливница“, ул. „Стефан Дуньов“, ул...

публикувано на 22.07.24 в 09:15

Седмицата започва със слънце и температура в София около 32°

Днес преди обяд в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, съобщиха от НИМХ. На много места ще има краткотрайни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици...

публикувано на 22.07.24 в 07:35