Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ивайло Дичев: Управлението трябва да се прелегитимира

Проф. Ивайло Дичев
Снимка: БГНЕС

„Това, което се случи и се видя – в Президентството, на брега на „Росенец“, полицейското насилие над протестиращи момчета, възможността медии да опозорят всекиго. Призракът на комунизма отново се е надвесил над България. И реакцията е спонтанна, на диалогическо ниво.“

Така коментира случващото се през последните дни у нас културологът проф. Ивайло Дичев пред Радио София. И допълни:
„Очевидно това е протест на ново поколение, което не е израснало със страха от онова време. Говори се за някакъв сценарий... Това не е обмислено събитие, няма замисъл. Това е врзив на недоволство и паническа реакция на властта, която се опитва да минимизира щетите.“

По думите на проф. Дичев по цял свят се забелязва радикализиране на гражданите. И може би причините трябва да се търсят в социалното неравенството. Или новите медии, които позволяват мигновената циркулация на информация.

„Всички говорят за правителството Пеевски-Борисов, с дясна ръка - главният прокурор. Имам чувството, че господин премиерът е уплашен и объркан. Колкото повече се изчаква, толкова повече ще пада рейтингът на ГЕРБ. В негов интерес е бързо да се дистанцира от действията на главния прокурор.

Това е демокрацията. Периодически тя произвежда кризи, които да легитимират новата власт. Управлението изгуби доверието на гражданите и трябва да се прелегитимира.

Чуйте разговора на Лъчезар Христов с проф. Ивайло Дичев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Иво Мирчев: Плажът в "Росенец" вече е достъпен за всеки гражданин

Плажът на парка “Росенец” вече е достъпен за всеки български гражданин, който иска да го посети, каза пред Радио София Иво Мирчев от “Демократична България”. След разигралите се събития край Бургас отправяме искане за оставката на министъра на..

публикувано на 13.07.20 в 15:33

Адв. Емил Георгиев: Прокуратурата не изпълнява обществените очаквания

Протестите, които вълнуват обществото ни през последните няколко дни, продължават. Една от организациите, които най-активно се включват в тези прояви, е Инициатива „Правосъдие за всеки“. Още в четвъртък, преди началото на протестите,..

обновено на 13.07.20 в 15:43
Антоанета Христова

Критичното мислене се организира при силно недоволство от начина на живот

Организацията на критичното мислене става тогава, когато има висока степен на неудовлетвореност на хората от начина, по който живеят, коментира политическият психолог проф. Антоанета Христова . Последните случаи - събитията в парка “Росенец” и акцията..

публикувано на 13.07.20 в 16:27
ВИЖТЕ ОЩЕ
Предвижда се да има повече

В СОС решават за по-стриктно разделно изхвърляне и събиране на отпадъците

Повече контейнери за разделно събиране на боклуци в Столичната община и засилен контрол върху сметоизвозващите фирми, предлагат общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София. Докладът с промените ще бъдат разгледан в Комисия по екология утре, 23 юли, както..

публикувано на 22.07.24 в 14:25

Районът на Терминал 1 на летище София е блокиран заради забравен сак

Блокиран е районът на Терминал 1 на летище София заради забравен сак. Екипи на полицията правят оглед. Не се допускат автомобили пред сградата на терминала, а хората, които са били вътре, са изведени. След като проверката приключи, полицията ще..

публикувано на 22.07.24 в 13:46
Фрагмент от корицата

Нова книга за знатни копривщенски фамилии, допринесли за подема на града

Възрожденският град Копривщица отбеляза своя празник на духа, един празник на историята и на фамилиите в града.  Многоуважаваната Райна Тотева е познат деятел, дългогодишен учител по литература и български език, автор на исторически изследвания за..

публикувано на 22.07.24 в 13:07
Д-р Александрина Котова

СЗО отчете 51% ръст на влошеното психично здраве след появата на Covid-19

"След появата на Covid 19 Световната здравна организация отчете 51% ръст на влошеното психично здраве".  Това каза д-р Александрина Котова в епизод 21 на "Двете страни на монетата".  Впоследствие 3 от 7 държави изравниха значението на менталното с..

публикувано на 22.07.24 в 12:58

Атанас Чопов - от народните танци до сцената на МГТ "Зад канала"

Гост в предаването "Добър вечер, София" е актьорът и арт мениджър Атанас Чопов . Той разказва за изпълнения си с премеждия и интересни случки творчески път пред слушателите на Радио София. "Аз съм роден в Благоевград. Аз съм един потомък на Гоце..

публикувано на 22.07.24 в 12:38

Временно спират водата в кв. "Модерно предградие"

Във връзка с реконструкция на уличен водопровод по  ул. „Справедливост“, кв. „Модерно предградие“, на 22 юли 2024 г.,  се налага спиране на водоподаването от 09:00 до 21:00 часа на живеещите в района между  бул. „Сливница“, ул. „Стефан Дуньов“, ул...

публикувано на 22.07.24 в 09:15

Седмицата започва със слънце и температура в София около 32°

Днес преди обяд в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, съобщиха от НИМХ. На много места ще има краткотрайни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици...

публикувано на 22.07.24 в 07:35