Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Защо и колко е вредна пържената храна

Всичко с изкушаващата кафява коричка, следва да бъде избягвано, съветва нутриционист

Ммм, пържено! И ооо - вредно!
Снимка: pixabay.com

Повечето хора знаят, че пържената храна е вредна, но малко от нас имат волята да я зачеркнат от менюто си.

По-важният въпрос обаче е „Защо?“, защо тя е вредна. Какво се случва с храните по време на процеса на пържене, което ги прави по-нездравословни, отколкото други, които са варени, сотирани и печени?

Според известната приказка всичко хубаво е или вредно, или от него се напълнява, или се забременява, с усмивка пристъпва към темата нутриционистката Яна Данаилова.

„Наистина пържената храна е вкусна, но в никакъв случай не можем да я причислим към полезната или да я консумираме редовно.“

Пърженето е агресивна термична обработка, обяснява Данаилова. Самата храна променя своята структура, но по-опасното е, че това се случва и с мазнината.

Тя се загрява до над 200 градуса и отделя свободни радикали. Те са вредни и могат да доведат дори до генни мутации. Имат доказано канцерогенен ефект.

„Всичко прегоряло, препържено, хванало черна или кафява коричка, следва да бъде избягвано.“

Ако все пак искаме да запържим нещо, подходящо е да изберем кокосовото масло, което е с висок праг на горене, допълва Яна Данаилова, смилявайки се над почитателите на пърженото.

Храната е най-добре да се приготвя на умерена температура, задушена, на пара или на бавен огън, в краен случай – печена.

Чуйте какво още каза пред Петя Зунгорлиева нутриционистката Яна Данаилова.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гьоте институт обявява конкурс за плакати

В контекста на динамичната социална и политическа обстановка в България, Гьоте институт обявява конкурс за плакати, които коментират свободата, демокрацията и ролята на изкуството в обществото днес. Пет предложения за плакати ще бъдат разпечатани и разпространени в София. Конкурсът е наречен “Къде е изкуството”. Крайният срок за включване е 27..

публикувано на 18.09.20 в 16:59

Показват над 80 стари радиоапарата на изложба в Полски Тръмбеш

До края на октомври, любителите на ретро емоциите ще могат да се насладят на над 80 стари радиоапарата, експонирани в Историческия музей на гр. Полски Тръмбеш. Битът на хората от миналото е бил изключително свързан с радиото. Приемникът е бил поставян на почетно място в къщата, декориран с ръчно бродирана покривчица и саксия с цвете. За възрастни..

публикувано на 18.09.20 в 16:36

Психолог за маските: Децата са много по-адаптивни към промените

Децата са много по-адаптивни от възрастните и много бързо свикват с промяната. Това казва психологът Марио Васев по повод изискването децата задължително да носят маски в училище.  Според него родителите са тези, които се притесняват от носенето на маски от децата в училище. Има дори родители, които са склонни да спрат децата си от училище, за да..

публикувано на 18.09.20 в 16:25

Изложбата „Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов“ - съхранените архиви на военния кореспондент

Изложбата „Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов“ показва автор, оставил значима следа във фотографията от началото на ХХ век. Експозицията включва 60 непоказвани досега, фотографии на казанлъшкия фотограф Петър Арнаудов, заснети в периода 1899 – 1933 г. Петър Арнаудов е един от първите военни кореспонденти на България. По време на Първата световна..

публикувано на 18.09.20 в 15:26

В основата на всеки фестивал е някакъв празник

В разгара сме на поредното издание на най-стария фестивал в столицата - "Софийски музикални седмици" . 51-то издание ще продължи до началото на октомври.  “Отложихме фестивала, но не с една година, както направиха много други български, европейски и световни фестивали. Успяваме да спасим нашата визия и като обем - над 51 прояви, с много премиери на..

публикувано на 18.09.20 в 14:41

Софийските квартали влизат в състезанието „По стъпките на Алеко с приятел“

Софийските квартали влизат в състезанието „По стъпките на Алеко с приятел“. Това е най-голямото отборно планинско състезание със социален характер в България. Състезанието е исторически базирано на първото изкачване на Черни връх, през 1889 г. от Алеко Константинов съвместно с Никола Тантилов. От Сдружение “Заедно за Манастирски ливади-запад”..

публикувано на 18.09.20 в 13:05

Посттравматичният стрес води до деменция

Посттравматичното стресово разстройство (ПТСР) може да има по-неблагоприятни психични последици, отколкото се смяташе досега. Нови изследвания показват, че хората с посттравматичното стресово разстройство са два пъти по-склонни да страдат от деменция по-късно в живота си. Изследването, публикувано в „British Journal of Psychiatry“ и проведено от..

публикувано на 18.09.20 в 12:07