Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Инсталацията "Един човек" - събирателен ИТ образ на съвременните хора

"Един човек" е любопитна инсталация в областта на дигиталното изкуство, която ще видим в центъра на София през октомври. Представлява грандиозна 13 - метрова структура от около 50 LED дисплея, които ще излъчват съдържание - визуализации, текст и видео от камери за наблюдение, разположени в средата.

"Един човек" е събирателен образ на всички хора, които непрекъснато попиваме, обработваме и излъчваме обратно информация от средата, като в случая самата инсталация ще развие своя собственост "чувствителност" и "интерпретационна схема", която ще е компютърен алгоритъм.

“Рядко си позволявам да правя обобщения за хората, за младите, но едно безпокойство се зароди, защото си позволих да оприлича една голяма част от хората на “миди”.

Ампутирали сме в себе си тази възможност да действаме. Функционираме напоследък, аз също не се изключвам от това определение, вкопчени в различни комуникационни канали, през които общуваме и филтрираме съдържание”, казва авторът на проекта доц. д-р Венелин ШуреловИзграждането на инсталацията е финансирано с 81 хил. лв от Столичната община, след като спечели конкурса "Навън" за временни художествени произведения в градската среда. Това обаче в никакъв случай не е казионен, поръчков проект, подчерта доц. Шурелов и дори определи като добър знак за демократичния процес, че Общината поема риск да позволи монтирането на инсталация, която ще излъчва неясно все още съдържание в епицентъра на събитията от последните месеци. 

Авторът на проекта
 отправя покана към хората да изпращат свои изображения, текст и 30-секундни клипове, които ще бъдат вплетени в този видео бриколаж. (Материали могат да се изпращат на subprodukt@gmail.com)

Доц. д-р Венелин Шурелов е завършил "Сценография" в Националната художествена академия. Той е съосновател и преподавател в магистърска програма "Дигитални изкуства", съосновател, част от кураторския екип и технически организатор на DA Fest - Международен фестивал за дигитално изкуство, съосновател на Фондация ДА ЛАБ (2018), Subhuman theatre (2004) и арт група Via Pontica (2002).

Има редица сценографски проекти, самостоятелни и общи изложби, както и участия във фестивали в България, Европа и САЩ. Награждаван е многократно за работата си в областта на театъра и съвременното изкуство.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гьоте институт обявява конкурс за плакати

В контекста на динамичната социална и политическа обстановка в България, Гьоте институт обявява конкурс за плакати, които коментират свободата, демокрацията и ролята на изкуството в обществото днес. Пет предложения за плакати ще бъдат разпечатани и разпространени в София. Конкурсът е наречен “Къде е изкуството”. Крайният срок за включване е 27..

публикувано на 18.09.20 в 16:59

Показват над 80 стари радиоапарата на изложба в Полски Тръмбеш

До края на октомври, любителите на ретро емоциите ще могат да се насладят на над 80 стари радиоапарата, експонирани в Историческия музей на гр. Полски Тръмбеш. Битът на хората от миналото е бил изключително свързан с радиото. Приемникът е бил поставян на почетно място в къщата, декориран с ръчно бродирана покривчица и саксия с цвете. За възрастни..

публикувано на 18.09.20 в 16:36

Психолог за маските: Децата са много по-адаптивни към промените

Децата са много по-адаптивни от възрастните и много бързо свикват с промяната. Това казва психологът Марио Васев по повод изискването децата задължително да носят маски в училище.  Според него родителите са тези, които се притесняват от носенето на маски от децата в училище. Има дори родители, които са склонни да спрат децата си от училище, за да..

публикувано на 18.09.20 в 16:25

Изложбата „Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов“ - съхранените архиви на военния кореспондент

Изложбата „Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов“ показва автор, оставил значима следа във фотографията от началото на ХХ век. Експозицията включва 60 непоказвани досега, фотографии на казанлъшкия фотограф Петър Арнаудов, заснети в периода 1899 – 1933 г. Петър Арнаудов е един от първите военни кореспонденти на България. По време на Първата световна..

публикувано на 18.09.20 в 15:26

В основата на всеки фестивал е някакъв празник

В разгара сме на поредното издание на най-стария фестивал в столицата - "Софийски музикални седмици" . 51-то издание ще продължи до началото на октомври.  “Отложихме фестивала, но не с една година, както направиха много други български, европейски и световни фестивали. Успяваме да спасим нашата визия и като обем - над 51 прояви, с много премиери на..

публикувано на 18.09.20 в 14:41

Софийските квартали влизат в състезанието „По стъпките на Алеко с приятел“

Софийските квартали влизат в състезанието „По стъпките на Алеко с приятел“. Това е най-голямото отборно планинско състезание със социален характер в България. Състезанието е исторически базирано на първото изкачване на Черни връх, през 1889 г. от Алеко Константинов съвместно с Никола Тантилов. От Сдружение “Заедно за Манастирски ливади-запад”..

публикувано на 18.09.20 в 13:05

Посттравматичният стрес води до деменция

Посттравматичното стресово разстройство (ПТСР) може да има по-неблагоприятни психични последици, отколкото се смяташе досега. Нови изследвания показват, че хората с посттравматичното стресово разстройство са два пъти по-склонни да страдат от деменция по-късно в живота си. Изследването, публикувано в „British Journal of Psychiatry“ и проведено от..

публикувано на 18.09.20 в 12:07