Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

С емоционалния дефицит родителят прави от детето нарцисист

Снимка: eiacademy.bg

Нарцисизмът е не само явление, което „ходи“ по хората, но и се създава от хората. Това не е болестно състояние, а разстройство на личността, което се формира в семейната среда в ранна детска възраст.

Това мнение изрази пред Радио София Десислава Дамянова, експерт от Академия за емоционална интелигентност.

Медицински - хората нарциси са здрави. Знаят кое е лошо и кое – добро. Но в моменти на високо напрежение за тях, когато почувстват вина или срам, те постъпват крайно и жестоко спрямо близките си и околните.

Обикновено до там се стига при липсваща емоционална връзка между детето и майката.

Десислава Дамянова обясни кога детето става нарцисист – когато е единствено дете, обсипвано от внимание, когато майката не е в добри отношения с партньора си. Типовете са класически, злокачествен и уязвим.

„Важно е да правим разлика между нарцисизъм и здраво самочувствие“, изтъкна Дамянова. - „Обикновено нарцисите имат ниска самооценка. Във взаимоотношенията си идеализират човека, поставят го на пиедестал, но когато имат власт, те свалят маската си, стават емоционално студени.“

Може да са умни, но не проявяват емпатия. Могат да преценят кое е правилно и кое не е редно, но не им пука.

По последни данни световната статистика сочи, че от нарцисизъм страда 1% от населението. Или може би хората около този 1 процент. До 75 на сто от нарцисите са момчета/мъже.

Най-важното е, че това състояние не е вродено и можем да повлияем, докато детето е малко и се възпитава. Случва се най-често „когато не се отговоря по здравословен начин на емоционалните нужди на детето“, допълва Десислава Дамянова.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова с Десислава Дамянова.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Намаляват наполовина капацитета на заведенията

Считано от довечера 00.00 ч. посещенията в дискотеки и нощни клубове и заведения за развлечение на закрито и открито се допускат при заетост на местата на не повече от 2 кв. м. от общата търговска площ на обекта. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов след среща с асоциациите на заведенията, съобщава БГНЕС. “По този начин намаляваме..

публикувано на 22.10.20 в 19:20

Инж. Илиян Терзиев: Covid-19 постави браншовете пред предизвикателства, но строителството не спря

2020-та e необикновена година. Кризата с Covid-19 постави всички браншове пред сериозни предизвикателства. Строителството обаче не спря. “Въпреки извънредните мерки, реализацията на обектите продължи, не изостанахме с изпълнението на европейските проекти, хиляди хора запазиха своята работа, а качеството на живот на стотици хиляди българи се подобри”,..

публикувано на 22.10.20 в 18:51
Богомил Николов

Богомил Николов: Хората с пари ги пилеят повече в свръхконсумация

Промените в потребителските навици и приоритети през последните месеци са видими, но те са по принуда. В същото време в периода на епидемията и паника у някои, намират се търговци, които предлагат удивителни продукти – например антивирусен душ. Това посочи Богомил Николов, председател на асоциацията „Активни потребители” при гостуването..

публикувано на 22.10.20 в 16:59

София е все по-отворена за естетическите възможности на днешния ден

Има гости, които са си точно за Радио София. Такава е Мила. Мила от “Солунска” 16 - така се нарича нейният блог, който има десетки хиляди последователи. Мила, която е част от сценарния екип на актуалния сериал “Братя”. Майка на един чуден тийнейджър (за да визуализирате - това е Иван Юруков като малък в "Дъвка за балончета"). И още много неща. Първата..

публикувано на 22.10.20 в 16:56

16 творби на Иван Бунин в юбилеен сборник

На днешния 22 октомври се навършват 150 години от рождението на Иван Бунин - първият руски носител на Нобелова награда за литература. Издателство "Лист" отбелязва годишнината с юбилеен сборник с негови произведения. Томът „Слънчев удар”, който излиза днес, включва 16 от най-добрите творби на великия писател, сред които повестите „Село”, „Суходол” и..

публикувано на 22.10.20 в 16:27
Посланикът на Русия Анатолий Макаров на откриването на форума

Наука и техника показват в Международния фестивал “От винта”

Откриха второто издание на Международен фестивал за научно-техническо творчество за деца и младежи “От винта”. Домакин на събитието е Руският културно-информационен център. Входът за фестивалът е свободен за всички желаещи да го посетят. Наука, техника, творчество се срещат във второто издание на Международния фестивал за научно-техническо творчество..

публикувано на 22.10.20 в 15:32

Разходка из София ни води в живота на известни българки от миналото

Тази вечер, от 18:00 часа, можете да се включите в интересна обиколка из центъра на София, която ще бъде съпътствана от исторически разкази и любопитни истории за велики българки по царско време и преди Освобождението. Разходката през исторически места в столицата ще ги свърже с интересните истории на имена като Елисавета Карамихайлова, Екатерина..

публикувано на 22.10.20 в 14:07