Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Нищо за нас без нас" - глухите хора за по-добър диалог с институциите

Снимка: Взаимно тв


Продължава Международната седмица на глухите хора, чието мото е "Да защитим правата на хората със слухови проблеми". По този повод в Радио София гостуваха Ашод Дерандоян от Фондация "Заслушай се" и Иван Бургов от Фондация "Взаимно", както и още един от отстояващите правата на глухите - Александър.
   
Иван Бургов, който е с увреден слух, разказа, че още като ученик установява, че жестовият език не се е използвал пълноценно в образованието и поради това се насочва към професионална гимназия, а по-късно заминава за Италия. Там става свидетел на една по-добра система за приобщаване на глухите хора. Затова и след завръщането си у нас започва да отстоява активно правата на глухите хора.

Важно е да се разбере, че трябва да бъде гарантирано човешкото право на глухите хора да живеят пълноценно чрез свой собствен език - българския жестов език, който не следва логиката на говоримия български език, а си има собствена логика и структура, посочи Ашод Дерандоян. Проектозаконът за жестовия език е изработван през последните две години съвместно от Министерството на образованието и общността на глухите хора. Според Дерандоян, част от исканията на глухите хора не са били уважени, добавяки, че е важно чуващите хора да се вслушват в мнението им. Затова и от общността отправят посланието "Нищо за нас без нас".

Приемането на закон за жестовия език ще позволи на глухите хора да имат пълноценен достъп до комуникация и информация, без това да ги притеснява. Но ако той не отговаря наистина на техните нужди и разбирания, той би се оказал ненужен. Основното искане сега е да бъде изграден много по-добър диалог с институциите.

За нуждата на глухите хора от повече разбиране на техните позиции - чуйте в интервюто на Ива Дойчинова с Ашод Дерандоян, Иван Бургов и Александър.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стефан Прохоров

Свободната изпълнителска сцена има нужда от повече видимост

Свободната изпълнителска сцена отдавна има нужда от повече видимост, диалог и приемственост. Във връзка с това Асоциация за свободен театър и Театрална компания “Момо” канят на поредица от фокус срещи с артисти от свободната изпълнителска сцена.  Първата такава среща е предвидена за 14 май. На сцена “Дерида” е премиерата на “Телепорт” - новият..

публикувано на 13.05.21 в 17:49

Очаква ни богата и разнообразна програма в културния афиш тази вечер

От 19 часа в зала „България“ концерт на Софийската филхармония със солист Сергей Накаряков, един от най-талантливите съвременни тромпетисти. Концертът е под диригентството на маестро Найден Тодоров. Програмата включва две произведения: “Концерт за тромпет и оркестър“  - на Александър Арутунян и Симфония № 1 – от Луис Глас. В Кино..

публикувано на 13.05.21 в 16:43

Ползи и недостатъци на новата система за електронно таксуване на пътниците в София

Вече работи системата за електронно таксуване на пътниците на Центъра за градска мобилност в София. Това е началото на бъдещата тикет система, за която се говори от почти 20 години. “От доста години в София се говори за такава единна система. Досега има работеща система за контрол на достъпа до метрото, както и валидатори в наземния..

публикувано на 13.05.21 в 15:12

Искреността ни приближава към хората, за да празнуваме заедно живота

Срещаме ви с дамите от младата формация "Звездолет." Те са Таня Марковска - кларинет и клавишни; Йоана, която свири на китара, Юлия, която свири на бас китара и Ани Дамянова, барабани. Музиката ги привлича още в детска възраст. Познават се от училище. Често са се събирали на репетиции, където са правили кавъри на песни. Не без значение е и..

публикувано на 13.05.21 в 15:04

Самоуверени ли са мъжът с високо самочувствие и перфектната бизнес дама

Самоуверен ли е мъжът с високо вдигната глава и с видимо и демонстративно голямо самочувствие? А какво ще кажете за перфектната жена, майка, домакиня и супер бизнес дама - „нима това е възможно“? Как изглежда защитната броня срещу срама? Кой как се срамува, трябва ли да ни е срам, кога и как да говорим за него? Да го разграничаваме от..

публикувано на 13.05.21 в 19:00

От 1 юни електронните рецепти са задължителни

От Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) информират договорните си партньори, изпълнители на извънболнична медицинска помощ и аптеки, че от 01.06.2021 г. предписването и отпускането на лекарствени продукти, заплащани напълно или частично от НЗОК, ще се извършва само с електронни предписания. С оглед на това и с цел осигуряване на..

публикувано на 13.05.21 в 13:58

Да вдъхнем нов живот на абитуриентския костюм

В навечерието на абитуриентските балове нова благотворителна инициатива помага на абитуриенти, които нямат финансова възможност, да посрещнат празника си подобаващо.“ Дайде ми идеята за костюм под наем. Така можем да вдъхнем живот на стар костюм или рокля на следващия, който се нуждае. Така те се предават във времето, докато не им мине младостта”,..

публикувано на 13.05.21 в 13:31