Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"SOS детски селища" с нова мисия за разделените деца

Снимка: https://pixabay.com

"SOS детски селища - България" навърши 30 години. Организацията полага грижи за деца, които по някакъв начин са разделени от семействата си, като им предоставя приемни семейства и центрове за настаняване от семеен тип. Голяма част от работата й е да подпомага семействата, така че да не се стигат до раздяла и да отглеждат щастливи децата си, каза пред Радио София Нина Тодорова, ръководител на SOS обучителен център в организацията.

През годините повече от 5 хиляди деца са преминали през грижите на организацията, като над 680 от тях са били в SOS семейства или или SOS детски селища. В активна грижа в момента са 350 деца. Всяка майка от SOS семейство пази историята на децата, вече младежи, които е отгледала.

В ход сега е нов проект, наречен "Пътеки към свободата", който е насочен към една група млади хора, които са във фокуса на грижата на организацията. Те са онези, които вече са се разделили със сигурната среда и са встъпили в самостоятелния живот, обясни Нина Тодорова:

"Вече повече от 30 години ние ги подкрепяме, не ги оставяме сами в техните първи стъпки и имаме сериозен натрупан опит в това как да ги направим самостоятелни. Тази година, чрез този проект, който е финансиран по Фонд "Активни граждани на европейското икономическо пространство", ние се насочваче към всички млади хора в България, които напускат грижа, в името на това да им дадем шанса и подкрепата в първите стъпки от тяхната самостоятелност - да им осигурим жилище, защото това е най-големият проблем, който ги вкарва в рисковата среда; да ги подкрепим в търсенето на работа и тези, които искат да учат във висши учебни заведения, да бъдат подкрепени да могат да го направят."

Новият подход на организацията включва работа най-вече за това не едно дете да отрасне  до 18-годишна възраст в приемна грижа или в център за настаняване от семеен тип, а за създаване на условия за връщането му в неговото биологично семейство. Ако това вече не е възможно, се търси най-доброто следващо решение, което е неговото осиновяване.

Нина Тодорова

Футболният треньор и футболист от златното време на българския футбол Красимир Балъков подкрепя каузата "SOS детски селища - България" още от 90-те години като посланик на добра воля от ФИФА:

"Радвам се, че съм взел това емоционално решение. Отговорността е изключително голяма, но ние сме публични личности, които трябва да дават пример на младите. Децата са чисти и лоялни и възрастните можем да се учим от всяка една среща с тях."
     
На 30 септември ще се проведе благотворително събитие, на което се разпределят награди в областта на върховото строителство, архитектура и дизайн, средствата от което ще бъдат използвани за подкрепа на приемните семейства, младите хора в младежките домове и малките семейни домове във Велико Търново и Габрово на "SOS детски селища - България".

Повече за проектите и целите на организацията можете да научите в интервюто на Лили Големинова с Нина Тодорова и Красимир Балъков.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вече може да си запазим час за ваксиниране онлайн

От 17 часа днес вече може да си запазим час за ваксиниране. Това обяви на пресконференция здравният министър проф. Костадин Ангелов, който заедно с представители на „Информационно обслужване“ показа електронния регистър за ваксинация, съобщава БГНЕС. Платформата ще работи с една седмица напред, затова може да се запази час най-рано на 11-и март...

публикувано на 04.03.21 в 18:50

Предстои деветото издание на наградата “Бисерче вълшебно”

Основната мисия и кауза, с която са се заели организаторите на наградата “Бисерче вълшебно” от Фондация “Детски книги” - да се насърчи четенето и функционалната грамотност при децата и подрастващите. Предстои деветото поредно издание на наградата, в която деца от 5-16 години отново ще изберат книгите, написани за тях и публикувани през 2020 г...

публикувано на 04.03.21 в 18:39

„Убийство без убийство“ - най-новото заглавие в афиша на Театър 199

„Убийство без убийство“ е най-новото българско заглавие в афиша на Театър 199 . Можем да гледаме спектакъла на 6 март от 19.30 часа. Пиесата разкрива Андрей Филипов - авторът на пиесата, в напълно нова светлина и дава поле на режисьора Емил Бонев да разгърне в максимална степен пластовете на смеха. Пиесата е написана в добрите..

публикувано на 04.03.21 в 18:17

Алпинистът Дойчин Боянов представи справочна книга за Витоша

Алпинистът Дойчин Боянов представи книга “Витоша - спортно-туристически сборник” . Книгата събира на страниците си почти всички възможности за спорт, които предлага планината Витоша. Книгата представя информацията като сборник. Може да се разбере повече за: някои основни характеристики на маршрутите основна информация за 25 спорта, които могат да..

публикувано на 04.03.21 в 17:36

Атанас Димитров, БХРА: Ако Столичната община сега подаде ръка, бизнесът някога ще се отплати

След затварянето на заведенията около една трета, за съжаление, няма да отворят никога повече. Други 10%, заради несигурността, се въздържат да отворят и след 1 март, въпреки разрешението. Това обяви пред Радио София Атанас Димитров, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).  По думите на..

публикувано на 04.03.21 в 16:14

Няколко съвета в борбата с главоболието

Всеки изпитва главоболие - от лека, но пробождаща болка от дехидратация до блокиращата мигрена. Когато усетят главоболие хората обикновено бързат да вземат обезболяващо средство, но по-добрият вариант е да разберат причините за него, пише Би Би Си и разкрива три основни начина за справяне с проблема. Мястото, където е локализирана болката , може да ни..

публикувано на 04.03.21 в 15:54

ВСС прие концепция за задължителна съдебна медиация по граждански и търговски дела

Висшият съдебен съвет прие Концепция за въвеждане на задължителна съдебна медиация по граждански и търговски дела.  Концепцията е разработена във връзка със стратегическата цел, заложена в Актуализираната стратегия за продължаване на съдебната реформа, получила е и подкрепа от изпълнителната и законодателната власти, което реално гарантира..

публикувано на 04.03.21 в 13:03