Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Тротоара - творчество, вдъхновение, споделяне, общуване и труд

Снимка: Личен архив

"Младите хора не са бъдещето. Те са настоящето." Това е мотото на хората от фондация Тротоара. Създателят - Деян Янков е номиниран за наградата "Будител на годината". А защо ли? Защото от създаването на фондацията той се е заел с каузата да помага на младите хора в България, които по някаква причина срещат трудности при общуването в училище или в семейната среда или пък с концентрацията при учене, да се занимават с градивни дейности като музика, гейминг, актъорско майсторство и какво ли още не и то абсолютно безплатно!

TRAP (Trotoara Room for Angry People) - мястото за вдъхновение и творчество е реконструирана сграда, където "за всеки има по нещо", казва Ева Николова, която се занимава с доброволците от Тротоара.

Тази година, въпреки по-особената обстановка, все пак са реализирани близо 50 събития, част от които са четири части на TRAP фестивала на открито. Другото, с което се гордеят от фондацията, е професионалното звукозаписно студио, което "като конструкция на помещението, в момента е най-доброто, което може да се намери в София", казва още Деян Янков.

Работилницата, която съвсем скоро е снабдена със собственоръчно изработени тезгяхи пък е за по-стъчните тийнейджъри. "Идеята е да създаваме най-различни неща. Например вече имаме шест аркадни игри, пръзнати из цяла София - домашно направени.", казва Марк Левчев, който се занимава с музика и е друго основно действащо лице в Тротоара.

"България е перфектната среда за най-хубавите и готини инициативи. Просто трябва да се поогледаме и да видим колко безкрайни възможности имаме, за да правим всички тези неща." - твърди Деян Янков - създателят на Тротоата.

За бъдещите проекти и за инициативите, които текат в момента във фонацията, чуйте в звуковия файл


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възстановяват плановата оперативна дейност в София

Възстановява се плановата оперативна дейност на територията на София-град. Заповедта на директора на СРЗИ Данчо Пенчев за възстановяване на оперативната дейност е от 19 април. Със заповедта запознати кметът на Столичната община, както и ръководителите на лечебните заведения за болнична помощ на територията на столицата. Контрол по изпълнението..

публикувано на 20.04.21 в 19:43

От началото на годината са установени над 400 000 нарушения за превишена скорост,

От началото на годината са установени над 400 000 нарушения за превишена скорост, като за всичките нарушения са съставени електронни фишове или тепърва предстои да бъдат санкционирани фрапиращите нарушения с актове за установяване на административно нарушение. Това заяви главен инспектор Николай Крушарски отдел “Пътна полиция” ГДНП, цитиран от БГНЕС...

публикувано на 20.04.21 в 18:15
Христо Панчугов

Христо Панчугов: В българското общество има умора от начина на управление през последните години

През последните две седмици се случиха много неща в политическия свят у нас - изборните резултати, парламентът заработи от миналата седмица и започнаха разгорещените политически борби. “През миналата седмица беше потвърдено това, което се прогнозираше, че в българското общество има огромна умора от начина, по който си случваше управлението през..

публикувано на 20.04.21 в 17:11

Платформа развенчава слуховете за бежанците в България

Живеем във времена, в които доверието към институциите отчита все по-ниски стойности и това отваря големи възможности слуховете, фалшивите новини и конспиративните теории, да намират добра почва за развитие. Измамата процъфтява там, където има кой да ѝ повярва. Добрата новина е, че все повече организации у нас са се заели със задачата да се преборят с..

публикувано на 20.04.21 в 16:45

Накъде отиваме след изборите

Департамент „Политически науки“ на Нов български университет организира онлайн конференция на тема „Избори и след изборите накъде?“ на 22 април, 2021 г. от 14 часа. Събитието е част от поредицата дискусии, посветени на парламентарните избори в България, организирани през последния месец в университета, съобщи пред Радио София гл. ас. д-р Ирена..

публикувано на 20.04.21 в 16:32

НБУ разказва за „Изкуството на Ниските земи XVI-XVIII век“

Галерия „УниАрт“ и Център „Българо-европейски културни диалози“ в Нов Български университет започват нова образователна програма „Срещи с изкуството“. Форматът представя една глобална годишна тема, в която ще вземат участие различни гост-лектори, които ще разглеждат в дълбочина проблеми във визуалните изкуства. Първата темата на фокус тази година е..

публикувано на 20.04.21 в 16:25

Нора Ампова представя "Истории от облака"

До 9 май галерия "Нюанс" представя самостоятелната изложба на Нора Ампова “Истории от облака”. Нора е визуален артист, работещ в сферата на живописните медии. Характерен подход за нейното творчество e откровеността. Посланията в работите ѝ са разнообразни – лични или иронични.  Проектите ѝ често имат социална насоченост...

публикувано на 20.04.21 в 14:31