Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Тротоара - творчество, вдъхновение, споделяне, общуване и труд

Снимка: Личен архив

"Младите хора не са бъдещето. Те са настоящето." Това е мотото на хората от фондация Тротоара. Създателят - Деян Янков е номиниран за наградата "Будител на годината". А защо ли? Защото от създаването на фондацията той се е заел с каузата да помага на младите хора в България, които по някаква причина срещат трудности при общуването в училище или в семейната среда или пък с концентрацията при учене, да се занимават с градивни дейности като музика, гейминг, актъорско майсторство и какво ли още не и то абсолютно безплатно!

TRAP (Trotoara Room for Angry People) - мястото за вдъхновение и творчество е реконструирана сграда, където "за всеки има по нещо", казва Ева Николова, която се занимава с доброволците от Тротоара.

Тази година, въпреки по-особената обстановка, все пак са реализирани близо 50 събития, част от които са четири части на TRAP фестивала на открито. Другото, с което се гордеят от фондацията, е професионалното звукозаписно студио, което "като конструкция на помещението, в момента е най-доброто, което може да се намери в София", казва още Деян Янков.

Работилницата, която съвсем скоро е снабдена със собственоръчно изработени тезгяхи пък е за по-стъчните тийнейджъри. "Идеята е да създаваме най-различни неща. Например вече имаме шест аркадни игри, пръзнати из цяла София - домашно направени.", казва Марк Левчев, който се занимава с музика и е друго основно действащо лице в Тротоара.

"България е перфектната среда за най-хубавите и готини инициативи. Просто трябва да се поогледаме и да видим колко безкрайни възможности имаме, за да правим всички тези неща." - твърди Деян Янков - създателят на Тротоата.

За бъдещите проекти и за инициативите, които текат в момента във фонацията, чуйте в звуковия файл


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отказът от алкохол може да удължи живота с 28 години

Отказът от употреба на алкохол може да удължи живота с 28 години. За това съобщава английското издание „Експрес“, позовавайки се на данни от изследване на Каролинския институт в Швеция. Учените са наблюдавали продължителността на живот при алкохолици в Дания, Финландия и Швеция в продължение на 20 години. Смъртността от различни болести и заболявания..

публикувано на 13.04.21 в 20:24

Депутатите от 45-ия парламент ще положат клетва в историческата сграда на Народното събрание

Депутатите от 45-ия парламент ще положат клетва в историческата сграда на Народното събрание, съобщават от пресцентъра на институцията. Решението първото заседание на новия парламент, което президентът свика на 15 април, да се проведе в познатата на всички сграда с надписа „Съединението прави силата“, е взето на среща между представители на партиите..

публикувано на 13.04.21 в 19:55

Радослав Тодоров: Всички ние зависим от космоса

Всички ние зависим от космоса, най-малкото интернетът, който използваме идва от спътници, които орбитират около земята. Няма как да не ни интересува това и, разбира се, неизвестността на безкрайния космос, това, което новите неща, коит винаги могат да бъдат откривани”, казва Радослав Тодоров - автор и редактор в сп. “Българска наука”. Той разказа,..

публикувано на 13.04.21 в 19:45

ВУЗФ започва нов проект за насърчаване на младите предприемачи

Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) слага началото на нов проект, с който ще подпомага и насърчава младите, които искат да създадат собствен бизнес – „Академия за предприемачи“. Академията е напълно безплатна и в нея може да се включи всеки, който има желание да развива предприемаческия си потенциал. “Проектът има за цел да насърчи и..

публикувано на 13.04.21 в 17:35

Доц. Стойчо Стойчев: Истинската опозиция на ГЕРБ се казва Румен Радев

Най-вероятният сценарий след започване на работата на 45-ото Народно събрание (президентът Румен Радев насрочи първото заседание за 15 април) е да бъде съставено правителство на малцинството , независимо коя политическа сила ще се нагърби с това. Едва ли ще има кабинет на ГЕРБ, защото всички останали декларираха готовност да не го подкрепят,..

публикувано на 13.04.21 в 16:16

Ивелина Рускова: 150-200 хил. двойки в страната имат репродуктивни проблеми

На 1 април за втора поредна година започна националната кампания “Роди дете в България”.   “Нашата цел, мисия и усилия са да помогнем на младите хора в България, да ги информираме за това колко е важно да правят редовна профилактика на своето репродуктивно здраве”, казва Ивелина Рускова от Фондация “Мечта за дете”. По думите ѝ в България се..

публикувано на 13.04.21 в 16:13

Перспективи пред женския футбол

„Спортна среща“ - предаване за спорта като философия и начин на живот, което предоставя на вниманието на слушателите интересни коментари и мнения за най-значимите спортни събития от изминалата седмица. BNR podcasts · Спортна среща - 11 .04.2021 В предаването от 11.04.21 г.  може да чуете : Луиза Лазарова и Камен Алипиев с коментари за..

публикувано на 13.04.21 в 13:49