Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Тротоара - творчество, вдъхновение, споделяне, общуване и труд

Снимка: Личен архив

"Младите хора не са бъдещето. Те са настоящето." Това е мотото на хората от фондация Тротоара. Създателят - Деян Янков е номиниран за наградата "Будител на годината". А защо ли? Защото от създаването на фондацията той се е заел с каузата да помага на младите хора в България, които по някаква причина срещат трудности при общуването в училище или в семейната среда или пък с концентрацията при учене, да се занимават с градивни дейности като музика, гейминг, актъорско майсторство и какво ли още не и то абсолютно безплатно!

TRAP (Trotoara Room for Angry People) - мястото за вдъхновение и творчество е реконструирана сграда, където "за всеки има по нещо", казва Ева Николова, която се занимава с доброволците от Тротоара.

Тази година, въпреки по-особената обстановка, все пак са реализирани близо 50 събития, част от които са четири части на TRAP фестивала на открито. Другото, с което се гордеят от фондацията, е професионалното звукозаписно студио, което "като конструкция на помещението, в момента е най-доброто, което може да се намери в София", казва още Деян Янков.

Работилницата, която съвсем скоро е снабдена със собственоръчно изработени тезгяхи пък е за по-стъчните тийнейджъри. "Идеята е да създаваме най-различни неща. Например вече имаме шест аркадни игри, пръзнати из цяла София - домашно направени.", казва Марк Левчев, който се занимава с музика и е друго основно действащо лице в Тротоара.

"България е перфектната среда за най-хубавите и готини инициативи. Просто трябва да се поогледаме и да видим колко безкрайни възможности имаме, за да правим всички тези неща." - твърди Деян Янков - създателят на Тротоата.

За бъдещите проекти и за инициативите, които текат в момента във фонацията, чуйте в звуковия файл


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Тренд": Отчита се повишена тревожност по темата Covid-19

Наблюдава се задържане на тенденцията за ерозия в доверието към основната управляваща политическа сила, вследствие на привидното успокоение на политическата ситуация, от гледна точка на нейния кризисен момент. Това довежда до своеобразен паритет между ГЕРБ и основната опозиция - БСП. Това сочи социологическо проучване на изследователския център..

публикувано на 23.10.20 в 18:32

Защо малко български студенти се възползват от европейските програми

По европейските програми за обмен на практики или участие в международни младежки програми българските студенти не са сред най-активните. Причина затова не е само тяхната заетост, но и липсата на достатъчно информация, както и тромавата и невинаги ясна процедура, установи проверка на Радио София. „Два пъти годишно провеждаме срещи в университетите,..

публикувано на 23.10.20 в 17:12

Съвременната интерпретация е за по-женствена Турандот

Оперната прима  Цветелина Василева влиза в ролята на принцеса Турандот в мащабната продукция на Държавната опера - Варна и "Парма ОперАрт" на 25 октомври в зала 1 на НДК. "Аз съм много свързана с Турандот, тъй като в дългата ми кариера - вече почти 30 години, съм изпълнявала и другата сопранова роля - на Лиу. Така че винаги пред погледа ми е била..

публикувано на 23.10.20 в 17:05

Спазването на предписанията срещу Covid-19 е твърде пожелателно

Мрачните прогнози за развитието на Covid-19 и това, което в действителност се случва, като предпазни мерки в страната ни, буди недоумение, защото хората сякаш отказват да пазят себе си и близките си от заразата. За разликата в начина, по който се подхожда към ситуацията в България и Турция разказва юристът Севдалин Божиков . “Още от самата граница ни..

публикувано на 23.10.20 в 16:39

Мъжете на здравословно хранене с по-добра ерекция

Мъжете, които предпочитат органични храни, страдат по-малко от нарушена ерекция, твърдят американски учени. Положително влияние върху женската сексуалност има средиземноморската диета= От 30 до 52 % от мъжете над 40-годишна възраст страдат от различни проблеми, които пречат на осъществяването на пълноценен полов акт. Най-често става въпрос за..

публикувано на 23.10.20 в 16:35

"Нарисувай ми Вселена" в Кюстендил

С Евгени Серафимов  говорим в пътуващото ни студио на площад "Велбъжд" в Кюстендил. На две крачки от черешите, изрисувани по площада от неговите Нови майстори още в началото на времената на  пазене на дистанция, за да могат хората да са на „една череша разстояние“. Под тези череши площадът „пази“ и спомена за автопортрета на Майстора на декар и..

публикувано на 23.10.20 в 16:10
Антония Енева

Понеже си нямаме крава…

     Ако ви е замирисало на окосено сено или обикновена плява - има защо. Това е За цвят и мерудия и днес ще бъда вашият пастир на нивата от събития. Нивата е пловдивска, кравефермата също, главният герой - не. Той е от Банкя, но беше там за снимките на новия епизод на „Близо до народа“. Още в самото начало при вида на голяма селскостопанска..

публикувано на 23.10.20 в 16:10