Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Свидетелства за приноса на ротарианците за София показват в Ларгото

„Какво направиха ротарианците за своя град“. Това е мотото на изложбата на "Ротари клуб - София" в сътрудничество с Регионалния исторически музей - София, която ще бъде открита днес от 18.00 часа в зала 2 на АККК "Сердика", в пространството на Ларгото.

Временната експозиция описва дейността на членовете на столичния клуб на организацията, осъществени в интерес на развитието на столицата.  В 18 постера е представена работата на клуба за по-добро образование и грамотност, опазване на детското и майчиното здраве, дейности с младите хора, превенции на заболявания, озеленяване, подкрепа за науката и културата, подобряване на безопасността по пътищата, помощ за културните институции на Столична община.

Сред конкретните примери се нарежда пълното модернизиране на Детското пулмологично отделение на Александровската болница преди няколко години. В посока образование ротарианците са съдействали за оборудването с модерна техника или софтуер на много училища. Много добри традиции има и в сътрудничеството със софийските училища по изкуствата, разказа пред Радио София Цвятко Кадийски, своеобразен официален историк на "Ротари България".  Продължава дейността на клуба и по озеленяване на различни площи.

Цвятко Кадийски

Друг любопитен елемент, за който много емоционално разказа Кадийски, е поставянето на информационни табели на известни столични улици, които обясняват произхода на техните наименования, както от Столичната община, така и от ротарианската общност. „Култура и историческо наследство“ е сред програмите на клуба с най-широк обхват. Реализиран в нейните рамки е проектът за пожароизвестителна инсталация на базиликата „Света София“. А само преди няколко месеца "Ротари клуб" дарява на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" три много редки книги от основателя на организацията в България д-р Николай Николаев.

Първият "Ротари клуб" в света е създаден през 1905 година в Чикаго, а в България за първи път се формира такава организация през 1933 година. В него участват 15 университетски професори и четирима академици, около 25 архитекти и инженери. "Ротари" се позиционира като най-старата и най-голяма неправителствена хуманитарна организация. Именно в това качество "Ротари интернешънъл" е със статут на наблюдател в ООН.

Като едно от големите постижения на организацията се посочва акцията срещу полиомиелита, като досега са имунизирани над 2 милиарда деца в света. Така това заболяване се смята за практически ликвидиран, като миналата година са известни само 48 случая за целия свят и то само в две държави - Афганистан и Нигерия, изтъкна Цвятко Кадийски.

Още интересни факти за дейността на столичния "Ротари клуб" можете да научите от интервюто на Лили Големинова с Цвятко Кадийски.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Сватба със закъснител“ залагат в смешна пиеса на „Театро“

Сцената на „Театро“ подготвя и на 24 януари ще зарадва публиката с премиерният спектакъл „Сватба със закъснител“ от Робин Хоудън. Комедията е постановка на Николай Гундеров с участието на Филип Аврамов, Мая Бежанска, Тони Минасян, който е и преводач на пиесата, Илияна Лазарова и Христина Джурова. „Доста динамично се развива действието...

публикувано на 19.01.21 в 13:54

Пуснаха електронния сертификат за ваксиниране срещу Covid-19

Вече е достъпен електронният сертификат за ваксиниране срещу COVID-19, съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Всеки ваксиниран може да има достъп до сертификата си чрез електронен подпис, притежаван от около 200 хиляди души, или чрез личните си лекари - от 1 февруари. Личните лекари ще могат да разпечатат сертификата за..

публикувано на 19.01.21 в 12:41

Български емигрант в UK: Британците не си дават сметка какво означава Брекзит

Британците не осъзнават колко голям е бил износът на стоки от Великобритания към Европа. Това казва български емигрант, който от 11 години живее във Великобритания. По думите му англичаните не си дават сметка за размера на стоките, които българите купуват - техника втора употреба - велосипеди, печки, перални, включително и автомобили за скрап, които..

публикувано на 19.01.21 в 12:11

“Успешни заедно. Развий своя бизнес онлайн” - в помощ на малките фирми

Икономиката на страната е тясно свързана с развитието на малкия и среден бизнес, който в контекста на създалата се пандемична обстановка, е изправен пред много предизвикателства, свързани с ограничената възможност за реализирането на маркетинг дейности и активна комуникация с потенциални клиенти. Инициативата “Успешни заедно. Развий своя бизнес..

публикувано на 19.01.21 в 12:02
Софийски районен съд

Адв. Георги Славов: Около 8 месеца продължават делата по съседски спорове

Все повече "куцат" взаимоотношенията между съседите в един вход или блок и все повече дела има в тази посока. Напрежението между собствениците се нажежава и като цяло нещата не се решават лесно и често стигат до съда. Най-често се водят дела срещу длъжниците - такива, които не си плащат таксите, заяви пред Радио София адвокат Георги Славов . В общия..

публикувано на 19.01.21 в 11:28

Слънчевата енергия може да прочиства водата

Учени от университета "Лобачевски" в Русия са разработили нов модел на структурата на съединенията с фотокаталитични свойства.  Изследването предоставя нови възможности за използването на енергията на слънчевата светлина за прочистване на водите от органични замърсявания. Статия по темата е публикувана в Journal of Solid State Chemistry. Попадането..

публикувано на 19.01.21 в 11:12
Мария Карабойкова

Мария Карабойкова: Движението е още по-важно след ограниченията заради коронавируса

Спортът оформя характера, възпитава в дисциплина, но поддържа и добра физическа и ментална форма. В това е сигурна и убеждава Мария Карабойкова: „Когато се наложи да бъдем затворени, видяхме, че без движение не можем, то липсваше на много хора. Разбрахме колко е важно, за да се чувстваме добре, да имаме настроение и мотивация за работа.“..

публикувано на 19.01.21 в 10:36