Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деян Дънешки: Пощальонът и днес получава обич и доверие

Деян Дънешки
Снимка: БГНЕС

България е сред първите страни, които се присъединяват към Всемирния пощенски съюз, основан през 1874 година в Берн. Така, през 1879 се поставя началото на официалните международни контакти на българските пощи. Днес в съюза членуват и комуникират и обменят пратки помежду си над 200 държави.

Това разказа пред Радио София главният изпълнителен директор на „Български пощи” ЕАД Деян Дънешки.

Днес и у нас отбелязваме Световния ден на пощите.

Снимка: БГНЕС

Дънешки поздрави колегите си за празника и отбеляза, че в епидемичната обстановка куриерската работа на пощенските служители се е увеличила. Конкурентните фирми оперират главно в големите градове, докато „Български пощи” покрива с доставки и всички слабо населени територии от страната. Компанията има 3000 клона и 10 000 служители.

Въпреки днешното технологично време, пощальонът остава любима, донякъде романтична фигура, в която повечето българи имат доверие., особено в по-малките селища.

Електронните съобщения са нетрайни, докато пощенската картичка например може да се постави на видно място и да съхранява дълго послания и спомени, отбеляза още Деян Дънешки.

Чуйте разговора на Лили Големинова с него.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Отбелязваме Световния ден на пощите

На днешния ден отбелязваме Световния ден на пощите. Празникът се чества в чест на подписания на 9 октомври 1874 година в Берн договор за създаване на Всеобщ пощенски съюз. Броят на страните-членки в съюза се увеличава толкова бързо през следващите три..

публикувано на 09.10.20 в 08:34
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Боянска църква

Мястото, за което говорим, е неизчерпаем извор на знания и исторически проучвания. Но, и на необясними загадки и скрити послания.  Добре дошли в църквата “Св. Никола и Св. Панталеймон” или позната от целия културен свят с названието Боянска църква:..

публикувано на 20.04.24 в 16:00

Софийски разкази - Разходка из “Кварталът на писателите”

Виктор Топалов и Боян Бочев за книгата на Виктор "Кварталът на писателите":

публикувано на 20.04.24 в 15:00

Адресите на любовта - Васил Левски

Левски посвещава любовна песен на монахиня Сестра Евгения превързва раните на Апостола, плете му ръкавици и му пише писмата Васил Левски е е бил не само отдаден на отечеството революционер, ами е носил нежна и поетична душа. За да не нащърби..

публикувано на 20.04.24 в 14:00
С Георги Михов

Дамите са по-голямата част от енолозите в България

Георги Михов от сомелиер.бг за Wine Women Show, което ще се проведе в неделя, 21 април от 12 до 18:30: "Всъщност това е винено изложение, където изложителите са дами и те правят вината. В България е уникално - дамите са по-голямата част от енолозите..

публикувано на 20.04.24 в 11:48
Александра Илиева и Мартин Кадинов

Най-естественото нещо е интересът на човека

Александра Илиева и Мартин Кадинов за последната кампания на Гуудгейм: "Още в януари засегнахме темата за Борислав Славов - играта, с която спечели наградата за музика - Балдърс гейт, бе станала "Игра на годината". Събрахме сума за стипендии, те са част..

публикувано на 20.04.24 в 11:18
Мира Мосхен

Край реката редят се...

Мира Мохсен от фондация Ин Битуин за благотворителния им търг за фестивал в Марица: Това е първо издание, фестивалът "Децата на реката" ще е в Пловдив, в коритото на Марица. Решихме, че е добра идея да се направи детски фестивал, да събуди любовта към..

публикувано на 20.04.24 в 10:41

Всеки, засадил дърво, ще живее по-дълго

200 годишна дъбова гора - Сия Попова за инициативата: "Събитието е второ поред на същата локация. Ще видим колко са се прихванали, където не са - ще засадим нови дъбчета. В случая избираме дъбове - на терена е най-благоприятно да се засади. Дъбът..

публикувано на 20.04.24 в 10:14