Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Александър Ненов

Изтрийте фейсбук приложението, за да разберете колко сте зависими

Александър Ненов
Снимка: alexnenov.com

Още от древни времена обществото има нужда от комуникации. Днес социалната мрежа е най-яркият изразител на тази нужда. Най-популярните мрежи сега са безплатни, но това означава, че някой трябва да плаща за тяхното използване, дори те да улесняват нашия живот. И тези, които плащат, са рекламодателите, каза пред Радио София интернет предприемачът Александър Ненов.

Много често си мислим, че някой ни залива с информация, че има задкулисие и се ширят най-различни конспиративни теории. Но проблемът, всъщност, е в самите нас. Ние  отваряме непрекъснато фейсбук, инстаграм или тик ток и ставаме зависим по този начин, посочи Ненов.

Конспиративните теории и политическото говорене много си приличат всъщност, смята предприемачът:

"Конспиративните теории ни предоставят някаква абсурдна информация и ни дават доводи защо земята е плоска, как ни тровят с кем трейлс и какво ли още не. Политиците също ни засипват с безсмислена информация, част от която е фалшива. Конспиративните теории продават книги, видеа, правят религия и изкарват милиони. Политиците имат за цел да направят това нещо до изборите, за да спечелят гласоподаватели, съответно да спечелят пари."

Казано иначе социалните мрежи са поредният канал, по който ние черпим информация, която някой е решил, че трябва да черпим. И ние имаме властта да спрем телевизора или да затворим приложението на телефона си. Дори да изтрием приложенията за социални мрежи от телефона си, категоричен е Александър Ненов. 

Интересни "хватки" от кухнята на социалните мрежи и възможностите ни за противодействие на влияние и фалшиви новини - чуйте от Александър Ненов в интервюто на Александра Илиева. 

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Анна Тодорова, психолог: Социалните мрежи пленяват с принципа на хазарта

Въздействието на социалните мрежи върху хората може да се сравни с хазарта. Само че в интернет се изпозва изкуствен интелект. Целта е една – да ни направи зависими. Това обясни в сутрешния блок на Радио София психологът Анна Тодорова ...

публикувано на 15.10.20 в 11:06

Социалните мрежи - не само инструмент, а сила, криеща опасности

Социалните мрежи са нов и широкодостъпен инструмент за споделяне на знания и информация. Този комуникационен канал промени масовата аудитория по такъв начин, че тя започна да търси и да иска повече информация. Образно казано тя започна да “копае..

публикувано на 15.10.20 в 09:01
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стоичков сред 10-те най-добри на поста ляво крило в световния футбол

Легендата на българския футбол Христо Стоичков получи огромно признание, след като бе избран сред десетимата най-добри футболисти в историята, играли на позицията ляво крило. Класацията е на авторитетното френско издание "Франс Футбол". Списанието обяви..

публикувано на 19.10.20 в 18:56

Млади семейства намират по-добър живот в кюстендилско село

През последните години кюстендилското село Буново се превръща в притегателен център за група млади хора, обединени от идеите за природосъобразния начин на живот, строителството с естествени материали и възраждане на селския бит. Вероятно всеки, който е..

публикувано на 19.10.20 в 17:33

Промените в Закона за лова са, за да се угоди на лобито на ловджиите

Срещу промените в Закона за лова се обединиха много природолюбители, еколози, както и цялото общество. “Няколко са основните проблеми. На първо място се предлага със заповед на министъра на земеделието и храните да се прави масов отстрел на животни при..

публикувано на 19.10.20 в 16:56

Кулинарията помага на дивите животни и доброволците, които ги спасяват

Поредица от готварски курсове Иван Жеков помагат на благородната цел на фондация „Дивите животни“ за създаването на спасителен център . Никой не си представя колко много пострадали диви животни има ежедневно, докато не навлезе в тези..

публикувано на 19.10.20 в 16:49

Ученици предложиха 54 благотворителни инициативи

Българинът вече има изградена дарителска култура. Никой на бърка милостинята с дарение за помощ. Хората се учат, корпоративният сектор също не остава равнодушен. В Националния ден на благотворителността (19 октомври) това отбеляза пред Радио..

публикувано на 19.10.20 в 15:13
Архитект Петкана Бакалова

Арх. Петкана Бакалова: Нови стандарти, сериозно променят регулацията в строителния сектор

В средата на октомври се проведе работна среща на представители на ръководствата на браншовите организации в сектор “Строителство”, Камара на архитектите в България, Съюзът на архитектите, Камарата на строителите в България, Камарата на инженерите в..

публикувано на 19.10.20 в 15:03
доц. Тодор Ялъмов

Доц. Тодор Ялъмов: Правим много за добрата връзка с бизнеса

Стопанският факултет на Софийския университет е един от най-иновативните факултети, защото е обърнат към бизнеса, към работодателите и потребностите на студентите. Връзката между науката и бизнеса и тази с различните световни университети е в основата на..

публикувано на 19.10.20 в 14:23