Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Социалните мрежи - не само инструмент, а сила, криеща опасности

Снимка: https://pixabay.com/

Социалните мрежи са нов и широкодостъпен инструмент за споделяне на знания и информация. Този комуникационен канал промени масовата аудитория по такъв начин, че тя започна да търси и да иска повече информация. Образно казано тя започна да “копае дупка”, която следва да бъде запълнена с полезна, вярна и точна информация, каза пред Радио София комуникационният специалист Любомир Аламанов. Липсата на подобна информация води да “избуяване” на конспиративни теории, като един от примерите е навлизането на 5G технологията и споровете около тях.

И макар и много популярен и широко разпространен инструмент, социалните мрежи не са целият наш живот. От нас зависи колко и как ще ги използваме, категоричен е Аламанов.

Собственикът на PR компания Радослав Бимбалов продължава темата с позицията, че социалните мрежи са сила, а всяка сила крие своите опасности. Популярните социални платформи с течение на годините се промениха значително и станаха много комерсиални. За да бъдеш чут и забелязан днес се изисква повече от това да си оригинален - изискват се инвестиции, изтъкна Бимбалов.

Социалните мрежи все още могат да бъдат разглеждани като свободна зона, тъй като има много зависими медии, които са добре платени. И неслучайно се превръщат в основен канал на обществените протести. Затова и в момента са много важни за българите. 

От друга страна никой не може да твърди, че социалните мрежи са безопасно място. Потребителите изкарват на показ най-съкровените си неща - пристрастията и стремежите, мечтите и желанията, напомни Бимбалов и добави, че всеки човек би трябвало да осъзнава жертвите които прави. 

Още подробности за особеностите на социалните мрежи и "подводните камъни" в тях - чуйте в интервютата на Александра Илиева с Любомир Аламанов и Радослав Бимбалов. 
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Анна Тодорова, психолог: Социалните мрежи пленяват с принципа на хазарта

Въздействието на социалните мрежи върху хората може да се сравни с хазарта. Само че в интернет се изпозва изкуствен интелект. Целта е една – да ни направи зависими. Това обясни в сутрешния блок на Радио София психологът Анна Тодорова ...

публикувано на 15.10.20 в 11:06
Александър Ненов

Изтрийте фейсбук приложението, за да разберете колко сте зависими

Още от древни времена обществото има нужда от комуникации. Днес социалната мрежа е най-яркият изразител на тази нужда. Най-популярните мрежи сега са безплатни, но това означава, че някой трябва да плаща за тяхното използване, дори те да улесняват нашия..

публикувано на 15.10.20 в 10:17
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стоичков сред 10-те най-добри на поста ляво крило в световния футбол

Легендата на българския футбол Христо Стоичков получи огромно признание, след като бе избран сред десетимата най-добри футболисти в историята, играли на позицията ляво крило. Класацията е на авторитетното френско издание "Франс Футбол". Списанието обяви..

публикувано на 19.10.20 в 18:56

Млади семейства намират по-добър живот в кюстендилско село

През последните години кюстендилското село Буново се превръща в притегателен център за група млади хора, обединени от идеите за природосъобразния начин на живот, строителството с естествени материали и възраждане на селския бит. Вероятно всеки, който е..

публикувано на 19.10.20 в 17:33

Промените в Закона за лова са, за да се угоди на лобито на ловджиите

Срещу промените в Закона за лова се обединиха много природолюбители, еколози, както и цялото общество. “Няколко са основните проблеми. На първо място се предлага със заповед на министъра на земеделието и храните да се прави масов отстрел на животни при..

публикувано на 19.10.20 в 16:56

Кулинарията помага на дивите животни и доброволците, които ги спасяват

Поредица от готварски курсове Иван Жеков помагат на благородната цел на фондация „Дивите животни“ за създаването на спасителен център . Никой не си представя колко много пострадали диви животни има ежедневно, докато не навлезе в тези..

публикувано на 19.10.20 в 16:49

Ученици предложиха 54 благотворителни инициативи

Българинът вече има изградена дарителска култура. Никой на бърка милостинята с дарение за помощ. Хората се учат, корпоративният сектор също не остава равнодушен. В Националния ден на благотворителността (19 октомври) това отбеляза пред Радио..

публикувано на 19.10.20 в 15:13
Архитект Петкана Бакалова

Арх. Петкана Бакалова: Нови стандарти, сериозно променят регулацията в строителния сектор

В средата на октомври се проведе работна среща на представители на ръководствата на браншовите организации в сектор “Строителство”, Камара на архитектите в България, Съюзът на архитектите, Камарата на строителите в България, Камарата на инженерите в..

публикувано на 19.10.20 в 15:03
доц. Тодор Ялъмов

Доц. Тодор Ялъмов: Правим много за добрата връзка с бизнеса

Стопанският факултет на Софийския университет е един от най-иновативните факултети, защото е обърнат към бизнеса, към работодателите и потребностите на студентите. Връзката между науката и бизнеса и тази с различните световни университети е в основата на..

публикувано на 19.10.20 в 14:23