Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалните мрежи - не само инструмент, а сила, криеща опасности

Снимка: https://pixabay.com/

Социалните мрежи са нов и широкодостъпен инструмент за споделяне на знания и информация. Този комуникационен канал промени масовата аудитория по такъв начин, че тя започна да търси и да иска повече информация. Образно казано тя започна да “копае дупка”, която следва да бъде запълнена с полезна, вярна и точна информация, каза пред Радио София комуникационният специалист Любомир Аламанов. Липсата на подобна информация води да “избуяване” на конспиративни теории, като един от примерите е навлизането на 5G технологията и споровете около тях.

И макар и много популярен и широко разпространен инструмент, социалните мрежи не са целият наш живот. От нас зависи колко и как ще ги използваме, категоричен е Аламанов.

Собственикът на PR компания Радослав Бимбалов продължава темата с позицията, че социалните мрежи са сила, а всяка сила крие своите опасности. Популярните социални платформи с течение на годините се промениха значително и станаха много комерсиални. За да бъдеш чут и забелязан днес се изисква повече от това да си оригинален - изискват се инвестиции, изтъкна Бимбалов.

Социалните мрежи все още могат да бъдат разглеждани като свободна зона, тъй като има много зависими медии, които са добре платени. И неслучайно се превръщат в основен канал на обществените протести. Затова и в момента са много важни за българите. 

От друга страна никой не може да твърди, че социалните мрежи са безопасно място. Потребителите изкарват на показ най-съкровените си неща - пристрастията и стремежите, мечтите и желанията, напомни Бимбалов и добави, че всеки човек би трябвало да осъзнава жертвите които прави. 

Още подробности за особеностите на социалните мрежи и "подводните камъни" в тях - чуйте в интервютата на Александра Илиева с Любомир Аламанов и Радослав Бимбалов. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Анна Тодорова, психолог: Социалните мрежи пленяват с принципа на хазарта

Въздействието на социалните мрежи върху хората може да се сравни с хазарта. Само че в интернет се изпозва изкуствен интелект. Целта е една – да ни направи зависими. Това обясни в сутрешния блок на Радио София психологът Анна Тодорова ...

публикувано на 15.10.20 в 11:06
Александър Ненов

Изтрийте фейсбук приложението, за да разберете колко сте зависими

Още от древни времена обществото има нужда от комуникации. Днес социалната мрежа е най-яркият изразител на тази нужда. Най-популярните мрежи сега са безплатни, но това означава, че някой трябва да плаща за тяхното използване, дори те да улесняват нашия..

публикувано на 15.10.20 в 10:17
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тротоарът до парк "Възраждане" ще е напълно завършен до 2 седмици

Предвижда се обновяване на тротоари по ул. "Стефан Стамболов", както и при улиците "Пиротска" и "Христо Ботев". Финансирането е осигурено от Столичната община и от районната администрация. Почти целият район е в синя или зелена зона за..

публикувано на 16.04.24 в 08:48

12 часа без вода остават в части от София и селата Герман и Кокаляне

Във връзка с подмяна на спирателен кран по ул. „Бели Дунав“, ж.к. „ Надежда -3“ от Софийска вода предупреждават, че днес (16 април) се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в района на: ж.к. „Надежда-1“ ж.к. „Надежда-3“ ж.к...

публикувано на 16.04.24 в 07:50

Слънчево и топло, следобед е възможно да превали

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд от запад облачността ще се увеличава и до вечерта на места в Западна България ще има валежи от дъжд. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от югозапад. Максималните температури ще са между 27° и..

публикувано на 16.04.24 в 07:20
Снимката е илюстративна

"Форум", 15.04.24: Младите - от ползотворното шляене до умението да оспорват

Новата седмица започваме с нови коментатори във "Форум". А темите, както винаги са актуални, продиктувани от самия живот: Шофирането по българските пътища – водачи на МПС, контрол, безопасност. Законодателни промени, мерки, стратегии...

публикувано на 15.04.24 в 18:10

Инициативата "Дай 5!" насърчава доброволчеството сред младежите

"Дай 5!" казваме, когато отбелязваме онзи момент, в който се справяме добре заедно. "Дай 5!“ се нарича и новата инициатива, на  която ще включи младежи от десет училищни паралелки (от 8. до 11. клас ) и ще им помогне да създадат свои..

публикувано на 15.04.24 в 17:29

Форум събира предприемачи и млади таланти от възобновяемата енергийна индустрия на 18 април

Второто издание на "Презареди кариерата си" ще събере водещи експерти, успешни бизнеси и млади таланти от възобновяемата енергийна индустрия у нас на 18 април. Те ще споделят своите истории на успех и дискутират актуалните тенденции и..

публикувано на 15.04.24 в 16:54

ММА боецът Вайс Сайфи: Спортът дава на всеки това, което му липсва

В "Добър вечер, София" гостува ММА боецът и треньор Вайс Сайфи, за да поговорим каква е мотивацията при младите хора, за силата на духа и защо спортът е полезен не само за физическото здраве, както и за каузата да преподаваш бойни спортове и..

публикувано на 15.04.24 в 16:16