Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Вержиния Димова:

Бъдете лидери в живота си във всички посоки

16 октомври е обявен за Международен ден на шефа. Началото на този празник е от преди 50 години, иницииран от секретарката в застрахователна компания Патриция Хароски. През 1962 става официален празник, утвърден от губернатора на Илинойс.

Добър шеф, но добър за кого? Това е въпросът, на който всеки лидер трябва да си отговори. Добрият шеф е този, който се грижи за фирмата, бранда, задачата, която трябва да бъде изпълнена. Добрият шеф е и ментор.

“Важно е да се очертае посоката, в която шефът трябва да е добър - той трябва да е добър за компанията, защото в противен случай няма да е на мястото си. Той трябва да е добър за хората, с които работи. Трябва да ги води, подкрепя, научи.

Шефът трябва да е добър и сам за себе си, т.е. като човек да има качествата да развива себе си и чисто човешките си качества, но и професионализма си, защото рано или късно, хората ще го очакват от него”, казва Вержиния Димова - коуч, консултант и водещ обучения в Ликора.Вержиния Димова
Много често шефовете слагат “стъклен таван” над хората си, т.е. не им позволяват да се развиват, а хората не винаги са достатъчно честни, а и смели, за да му го кажат.

“Когато това е несъзнателно, това е преодолимо, защото може да се обърне внимание. Когато обаче е съзнателно, тогава говорим за онази форма на шеф, която е уродлива, т.е. когато хората не могат да се развиват, тогава компанията не печели, тогава и екипа не печели, а всички губят", обяснява Вержиния Димова.

Според нея е трудно добър шеф да функционира в лоша организационна култура, т.е средата е важна, защото тя може да повлияе върху комуникирането на целите  към хората, но по различен начин.

“Когато един лидер намира общ език с хора от различни нива, той може да комуникира целите с всички тях”. 

Признание, оценка и уважение - това са качествата на шефът, който е проактивен и който успешно комуникира с всички свои служители.  “За един лидер, човекът, който идва да търси яснота и пита за посоката, е човекът, на който той може да се “облегне” спокойно”, казва Вержиния Димова.   

"Бъдете лидери в живота си във всички посоки", допълни Вержиния Димова.    
 
Чуйте целия разговор на Ива Дойчинова в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стоичков сред 10-те най-добри на поста ляво крило в световния футбол

Легендата на българския футбол Христо Стоичков получи огромно признание, след като бе избран сред десетимата най-добри футболисти в историята, играли на позицията ляво крило. Класацията е на авторитетното френско издание "Франс Футбол". Списанието обяви по 10 играчи на всеки пост, а с това бе дадено и началото на търсенето на 11-те най-велики..

публикувано на 19.10.20 в 18:56

Млади семейства намират по-добър живот в кюстендилско село

През последните години кюстендилското село Буново се превръща в притегателен център за група млади хора, обединени от идеите за природосъобразния начин на живот, строителството с естествени материали и възраждане на селския бит. Вероятно всеки, който е пътувал до Кюстендил през Конявската планина, познава добре указателната табела на разклона към..

публикувано на 19.10.20 в 17:33

Промените в Закона за лова са, за да се угоди на лобито на ловджиите

Срещу промените в Закона за лова се обединиха много природолюбители, еколози, както и цялото общество. “Няколко са основните проблеми. На първо място се предлага със заповед на министъра на земеделието и храните да се прави масов отстрел на животни при евентуални съмнения за заболяване, но то не е необходимо да бъде доказано, т.е. може и без..

публикувано на 19.10.20 в 16:56

Кулинарията помага на дивите животни и доброволците, които ги спасяват

Поредица от готварски курсове Иван Жеков помагат на благородната цел на фондация „Дивите животни“ за създаването на спасителен център . Никой не си представя колко много пострадали диви животни има ежедневно, докато не навлезе в тези води, не го види с очите си, не го съпреживее. Огромен процент от животните, които попадат в..

публикувано на 19.10.20 в 16:49

Ученици предложиха 54 благотворителни инициативи

Българинът вече има изградена дарителска култура. Никой на бърка милостинята с дарение за помощ. Хората се учат, корпоративният сектор също не остава равнодушен. В Националния ден на благотворителността (19 октомври) това отбеляза пред Радио София Станислава Рашева , председател на фондация "Благотворител". Организацията съществува от..

публикувано на 19.10.20 в 15:13
Архитект Петкана Бакалова

Арх. Петкана Бакалова: Нови стандарти, сериозно променят регулацията в строителния сектор

В средата на октомври се проведе работна среща на представители на ръководствата на браншовите организации в сектор “Строителство”, Камара на архитектите в България, Съюзът на архитектите, Камарата на строителите в България, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и на Българската асоциация на архитектите и инженерите, консултанти и др...

публикувано на 19.10.20 в 15:03
доц. Тодор Ялъмов

Доц. Тодор Ялъмов: Правим много за добрата връзка с бизнеса

Стопанският факултет на Софийския университет е един от най-иновативните факултети, защото е обърнат към бизнеса, към работодателите и потребностите на студентите. Връзката между науката и бизнеса и тази с различните световни университети е в основата на неговата дейност, като се привличат преподаватели от Германия, Франция и САЩ, както и..

публикувано на 19.10.20 в 14:23