Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Радостина Николова:

Джани Родари винаги ни кара да се замислим с някоя фантастична случка

Илюстрации Дамян Дамянов

Днес светът чества 100 години от рождението на прочутия италиански автор на детски произведения Джани Родари.

Има нещо много характерно в неговото творчество, което се забелязва и в стихотворенията, и в приказките. Обикновено около сърцевината на една много фантастична случка има нещо, което ни кара да се замислим, нещо, което надгражда, каза пред Радио София Радостина Николова, автор на поредицата “Приключенията на мотовете” и един от основателите на издателство “Мармот”.

Джани Родари много силно вярва, че колкото повече порастват хората, толкова по-трудно им става да мечтаят и да развиват въображението си. А именно това качество, особено силно развито при децата, изследва авторът много ревностно в своето творчество. Паметта и придобиването на знания е важна основа, но ако има въображение, което да ни позволи да мислим извън рамката, ние ще имаме много по-добра възможност за развитие, отбеляза Радостина Николова.

Ролята на учителят всъщност се състои в това, заедно с децата да атакуват реалността от всички страни и той да не бъде някаква авторитарна фигура в техния свят, а да даде най-доброто от себе си, казва в “Граматика на фантазията” Джани Родари, който също години наред и бил учители, наблюдавайки детските реакции и поведение.

Радостина Николова коментира какви книги харесват днешните деца, като отбелязаха, че преди всичко малките читатели трябва да получат възможност сами да направят своя избор. Най-често книгите, които са написани искрено, на автентичен език, близък до децата.


Главният редактор на сайта “Детски книги” Вал Стоева разказа на свой ред за изданието на конкурса за любими детски книги “Бисерче вълшебно”, в който гласуват самите деца. Тя съобщи, че конкурсът приключва точно днес и това е знак, защото “кръстникът” на наградата Валери Петров и Джани Родари са били приятели.

За първи път тази година в конкурса са участвали 50 издателства и самопубликуващи се автори, някои от които с повече от една книга. Същевременно в това издание са гласували по-малко деца от предходната - 5108, но и ситуацията в която се намираме е различна, посочи  Стоева. Има 193 колективни форми за гласуване, подадени от учител или библиотекар, които формират повече от 90 процента от вота.

Вал Стоева се съгласи, че трябва да има достатъчно книги в библиотеките, от които децата да могат да избират. И самите те знаят коя книга им е необходима, за да могат да израснат щастливи, спокойни и уверени личности.

Чуйте цялото интервю на Ива Дойчинова с Радостина Николова и Вал Стоева. 

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Откровено за любовта с Ева Кулева

Темата за родителството,  e повод за поредния откровен разговор за любовта, с Ева Кулева, .   Тя обхваща няколко аспекта: Желанието да имаме деца – кога се появява то, дали е вследствие на натиск – да имаме деца и какво следва ако решим, че не бихме искали да имаме деца? „В България очакванията са, че всички трябва да искаме да имаме..

публикувано на 26.06.22 в 14:17

Танцувално, подходящо за ремикси

Преслава Пейчева представя новата си песен " Така добре ": "Не съм спирала да пиша и за себе си, но по време на пандемията не смеех да правя планове. Не си слагам времеви рамки. Щастлива съм, че парчето се харесва. Много съм доволна, че и Ясен Велчев, и Борче Бояджиев се довериха на моя вкус, довършиха го сами и съм голяма късметлийка. Клубен хаус,..

публикувано на 26.06.22 в 11:21
С Краси и Нео

Музиката ти дава друга фантазия

Краси Куртев от "Акага" и Нео Куртев с премиера на песента "Как искам" на групата "Юпитер 7" и за това какво е "Акага академия" и какви проекти ще има из цяла България: "По време на пандемията започнахме да работим с млади музиканти от Музикалното училище. Но такива хора има из цялата страна. Това е пилотният ни проект, да покажем какво може да се..

публикувано на 26.06.22 в 10:43

Общността около читалището

Божидар Емануилов - член на настоятелството на читалище "Алеко Константинов 1897" - кв. Оборище за акцията, която правят, за да си изградят кът на открито в двора на читалището: "Искаме да изградим малък подиум от палети и зона за работилници. Големият ни двор е в центъра на София, на ул. "Оборище" 73. Събитията ни ще са през седмицата. В момента ни..

публикувано на 26.06.22 в 10:20

Да създаваш доверие

Асоциацията на специалистите по комуникация в общините проведе поредното си общо събрание през седмицата. Председателят ѝ Диана Димитрова разказва за дейността и спецификата на общуването на общинско ниво: "В момента сме около 30 човека. Всеки, който иска да влезе в тази вряща супа е добре дошъл. Празнувахме 22-та си година. Даваме алтернатива,..

публикувано на 26.06.22 в 09:58

Музеите - отворени пространства за общуване

Гл. ас. д-р Иглика Мишкова от ИЕФЕМ-БАН представя проекта „Занаятите: Между музея и съвременността“ - съществуващи и днес традиционни български занаяти и информира за инициативите през лятната ваканция в Образователния център към Националния етнографски музей. Екатерина Минкова, режисьор, говори за поредицата от пет кратки образователни филма за..

публикувано на 25.06.22 в 16:00
Тодор Бурмов

Адресите на любовта - Тодор Бурмов

На 7 октомври 1861 г. е сключен най-старият брачен договор в България, който днес се съхранява в Народната библиотека. Става дума за свещения съюз между Тодор Бурмов и Марионка Първова. Младоженецът по-късно става първият български премиер, а Марионка – първата премиерша на княжеска България. Брачният договор на семейство Бурмови се споменава..

публикувано на 25.06.22 в 14:00