Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Защо малко български студенти се възползват от европейските програми

Снимка: БГНЕС

По европейските програми за обмен на практики или участие в международни младежки програми българските студенти не са сред най-активните. Причина затова не е само тяхната заетост, но и липсата на достатъчно информация, както и тромавата и невинаги ясна процедура, установи проверка на Радио София.

„Два пъти годишно провеждаме срещи в университетите, с които си сътрудничим - над 15 ВУЗ-а в България. Там даваме пълна информация какво е нужно за включване в такава международна програма“, обясни пред Радио София Златина Тодорова, председател на асоциацията на студентите, участвали в дейностите за мобилност по „Еразъм+“.

По думите й служителите в съответните отдели към висшите училища са добре подготвени, информират се своеверменно за приоритетите на програмата и могат да дават най-правилните съвети на младите кандидати.

Въпреки това, не са много българите, които участват. Притесненията на повече хора и потенциални участници в програмата са от социално-икономически характер, от документацията (правят се стъпки за улеснения), както и от непризнаването у нас на изпитите, които се полагат в чужбина. 

В Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ няколко пъти годишно обявяват конкурси за „Еразъм+“. Поддържат и актуализират подсайт за програмата към уеб стрницата на висшето училище, съобщи Татяна Цанева, отговорник Международно сътрудничество на СУ. Информацията се разпространява и през фейсбук, до различните факултети, до студентските съвети и кариерните центрове, до коордитаторите превподаватели. Кандидатстват около 300 студенти годишно.

В Техническия университет са предвидени около 1700 студентски практики,  но този брой се отнася до края на 2023 г. От тях в момента ефективно са сключени около 400 договора, съобщи доц. Георги Ангелов от Отдела за международно сътрудничество към ТУ в София. Над 150 студенти вече са приключили практиката си. Каналите, които се използват, за да се информират учащите за тези програми, са сайта на университета, социалните медии, както и преките разговори с наставниците.

Опита си пред Радио София сподели и Кристина Димова, студентка от ФЖМК, участвала в няколко програми на ЕС. Тя потвърди, че документите за кандидатстването са много, а не е открила институция в България, която да окаже пълна подкрепа и обяснение за нелеката процедура. Дори за научаването на такива програми заслугата е на нейното активно търсене и... случайността.

Чуйте разговорите и анкетата на Георги Карамфилов по темата.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Online Baby Pop Up - в помощ на креативните малки производители на изделия за деца

Online Baby Pop Up събитие е група, предназначена за бъдещи и настоящи родители на бебета и малки деца. В нея те ще се запознаят с малки фирми, производители и творци на бебешки и детски продукти. “Това е една инициатива, която спонтанно възникна, точно затова я кръстихме Pop up (изскачам, появявам се неочаквано - англ.ез.) предназначена за..

публикувано на 03.12.20 в 18:41

Банско ще посрещне 90% по-малко студенти спрямо 2019 г.

“Малкото студенти, които ще празнуват тази година се делят на такива, които са избрали къщи за гости и залагат на купоните в компании до 15 души, а другата част ще отседне в хотелите, където ще замени механите и дискотеките с процедури в СПА центрове. Това показват моите проучвания през последните дни”, казва Руслан Йорданов от БГ туризъм. По думите..

публикувано на 03.12.20 в 16:55

Засилените проверки от БАБХ са до Никулден включително

Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) ще продължи засилените проверки по обекти за производство, складове, магазини, борси и пазари във връзка с продажбата на риба до самия Никулден. Това съобщи пред Радио София д-р Татяна Николова , началник отдел в Дирекция „Контрол на храните“ в агенцията. „Такъв контрол извършваме през..

обновено на 03.12.20 в 16:18

Времето ще се задържи сравнително топло за декември

Няма да се задържи снегът твърде дълго, още тези дни ще сте стопи, тъй като от юг-югозапад на страната ще се пренася топъл въздух и температурите ще се повишават. Това посочи пред Радио София синоптикът Анастасия Кирилова  от Националния институт по метеорология и хидрология. По думите ѝ затоплянето ще се усети първо при дневните температури...

публикувано на 03.12.20 в 15:23

Общност "Мостове" подава ръка за образованието на деца с увреждания

Международният ден на хората с увреждания - 3 декември, цели да ни напомни за нуждата от по-ефективни действия, с които да се гарантира достъпът до общата архитектурна среда на хората с увреждания, до общия пазар на труда, до общообразователната система и до процесите на изработване и вземане на политически решения, които имат отношение към тях...

публикувано на 03.12.20 в 15:18

Автори от 8 държави участват онлайн в Софийския литературен фестивал

Софийският международен литературен фестивал (СМЛФ) ще се проведе и тази година, но изцяло онлайн, от 10 до 13 декември . Това издание, макар необичайно, дава възможност да се включат писатели и поети от България, Великобритания, Канада, Шотландия, Израел, Нидерландия, Финландия и Америка . Гости на събитието ще бъдат британският писател и..

публикувано на 03.12.20 в 14:49

"Етюд-и-те на София" със свой коледен базар

Авторът на популярната фотографска инициатива “Етюд-и-те на София” Иван Шишиев е подготвил предколедна изненада за многобройните си почитатели - коледен базар и една голяма награда, която остава изненада. Първаночалният план е базарът да се проведе на 5 и 6 декември, но след налагането на новия локдаун, сега събитието е с нови дати - за 21 и 22..

публикувано на 03.12.20 в 13:35