Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Усещане за повече уют

Десислава Желева
Снимка: радио София

Какви са ползите от воденето на читателски дневник, могат ли и възрастните да водят читателски дневник, какво трябва да съдържа той, съпоставка на книжните читателски дневници и Goodreads. Събеседник ни е Десислава Желева - автор, създател на един от първите читателски дневници за възрастни:

"Моята учителка във втори клас ни научи, в тийнейджърството нещата се позагубиха, но навикът остана. Новите технологии улесниха нещата с платформата Goodreads. Качените книги в нея са милиони. Прочетената се запазва в твоята база данни с твоята оценка.

Читателските дневници не са само за деца. Създадохме универсален, луксозно издание с твърди корици. Целта беше да върнем човек да си записва на ръка цитати и впечатления. Не се различава много от тези, които сме си правили някога. Като четеш, много неща ти правят впечатление, впоследствие се забравят. Базовите неща, свързани с една книга си остават.

Има разлика, като правиш като дете читателски дневник - тогава той е само за детето. Сега е добре за да се препоръча на други, да има препратки. Често, докато четем, нещо ни прави впечатление, но после изчезва. Тези неща можеш да ги запишеш. Пишейки нещо, то остава. Читателският дневник те мотивира, независимо дали ще го представяш на друг. Събраните цитати могат да се препрочитат и да те подсетят за цели пасажи, глави.

Като дете прочетените книги бяха гордост. Днес паметта става все по-натоварена с дреболии и често се забравят важни неща, съхранението им е важно. Използвам Goodreads повече от читателския дневник. Платформата ми препоръчва книги от цял свят и по-лесно мога да намеря следваща книга за четене. Читателският дневник е по-ангажиращ физически. Но той носи усещане за повече уют и това е нещо много мило."




По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Явора и Кен

Адресите на любовта - Явора Стоилова и Кен Нагай

Всички са против брака на внучката на Яворов и потомъка на самурай Явора Стоилова е оперна певица със световна кариера, но у нас е по-известна със забележителните си корени. Тя е дъщеря на племенницата на Пейо Крачолов Яворов и най-ревностна негова изследователка Ганка Найденова и на художника класик Васил Стоилов. Кен Нагай е поет,..

публикувано на 03.08.24 в 14:00

Музиката усмихва децата

Стартира новият сезон на "Rock School на колела". Проектът организира музикални уроци по китара, цигулка, пиано и ударни инструменти и работилници в открити градски пространства. Кратък разказ от  Александра Михайлова: " Досега обиколихме два парка. Имаше деца, които ни чакаха на място. Музиката усмихва децата. Работилниците ни са отворени..

публикувано на 03.08.24 в 10:51

Радостта е двигател

Лятна академия за деца и ученици НХА София – август 2024 г. ЛАДУ през 2024 година се посвещава на XXXIII летни олимпийски игри в Париж и 130-ата годишнина от рождението на художника Жорж Папазов. Подробностите от  Мария Ландова:  "Децата се раждат с много дарове. Те трябва да усетят радостта да правят нещо. Във всяко нещо има място за..

публикувано на 03.08.24 в 10:46

Общуваме с разширяваща се група хора

Дигитализацията и предоставянето на качествени цифрови услуги за потребителите е основен приоритет в дейността на Столична библиотека през последните 10 години. Столична библиотека е определена за дигитален център (Хъб) за Югозападен район, включващ дигитално съдържание от регионалните библиотеки в Благоевград, Кюстендил, София и Перник. Светослава..

публикувано на 03.08.24 в 09:56
Д-р Татяна Илиева - директор на Международния фестивал

Международният джаз фестивал в Боровец - извор на многообразието

В предаването "Радиокафе" представихме и дамата, която е директор на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев", на който Боровец ще бъде домакин - д-р Татяна Илиева. Като всеки фестивал, той поражда различни съпътстващи програмата преживявания. "Целта на нас като организатори е да направим един много разширен фестивал, който да..

публикувано на 02.08.24 в 16:23
Вицешампионите

Български ученици - втори в света като дебатьори

България стана вицешампион по ученически дебати на Световното първенство в края на юли в Белград, Сърбия. В турнира са взели участие 68 държави, сред които САЩ, Катар, Китай, а нашите състезатели са надвили традиционно силни страни в дебатите, сред които последните световни шампиони от 2023 г. – Канада. Заслугата е главно на Асоциация..

публикувано на 02.08.24 в 16:18