Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За цвят и мерудия

Понеже си нямаме крава…

Коментар на изминалата седмица

     Ако ви е замирисало на окосено сено или обикновена плява - има защо. Това е За цвят и мерудия и днес ще бъда вашият пастир на нивата от събития. Нивата е пловдивска, кравефермата също, главният герой - не. Той е от Банкя, но беше там за снимките на новия епизод на „Близо до народа“. Още в самото начало при вида на голяма селскостопанска машина героят премиер възкликна „ Представи си ги онези хора навремето с Белчо и Сивушка как са орали браздата, а сега гледай какви неща има…“. Тук се появява и земеделският министър Десислава Танева с почти 10-минутно експозе, като разяснява на публиката всички възможни мерки и проекти с точните кодове. Дори Борисов отбеляза: „Аз не мога да ги запомня - 76, 41, 52, 3…за мен е важно да има млекце за децата“.

(Ей така седя и си мисля: Аз дали не мога като събитиен пастир да кандидатствам по мярката 735689…Мда, записвам - да питам министър Танева).

Антония ЕневаНо да се върнем във фермата. Видимо очарован от едно добиче, нашият герой отбелязва, че на бодлива крава Бог рога не дава и допълва, че това е много важна приказка. Безспорно народната мъдрост е ненадмината.

Да видим обаче колко държавническа мъдрост е вложена в публикувания от Министерството на финансите законопроект за държавния бюджет за следващата година. Приоритет са политиката на доходите, здравеопазване, социална и пенсионна политика и отбрана. И веднага започнаха коментарите: В една национална телевизия бившият министър на икономиката Николай Василев заяви: „Това е бюджет на хаотичните разхищения. Така правят хора, които нямат намерение да управляват и смятат да оставят на следващите празна хазна". А пенсионната политика коментира така: „Това вече не е пенсионна система. Това е една система за хаотично предизборно раздаване на всички“. В ефира на БНР пък финансистът Любомир Христов заключи: "Цялата ни пенсионна система е основана на подвеждане и заблуда“. И още: „ В кодекса за социално осигуряване има членове, раздели и части от кодекса, които, все едно аз да лепна етикета „Троянска сливова“ върху компот с джанки и да ви продавам компота от джанки за „Троянска сливова“. Това е като в онази поотлежала вече история с пратката медицински консумативи от Обединените арабски емирства, дето се оказаха повече фурми, отколкото маски. Но това е стара история. А аз гледам само напред. След посещението на помощник-държавния секретар Купър, посолството на САЩ съобщи, че ще уважи молбата на българското правителство и ще ни подари два изведени от експлоатация F-16. Така като си мисля, нация техническа сме ние, с тесла и тел чудеса правим, та току виж и литнали тези самолети. А в чудеса трябва да се вярва, какво друго ни остава.

И тук е мястото да ви кажа, че точно днес се навършват 100 години от рождението на фантастичния Джани Родари. Смятам да ви поздравя с едно стихче, за което се сетих покрай самолетите.

Казва се „Стари вещи“:

Търговецо на стари вещи,
Какво успя да събереш ти?
Една обувка без подметка,
Една проядена жилетка,
два чифта стари панталони
Отзад протрити от поклони,
една лакейска ръкавичка,
Една паничка без паричка,
И най-отдолу, вдън торбата,
Един министър на войната.

На последния в наши дни му се казва министър на отбраната, мили деца… но сега си запушете ушичките, следващите думички никак не са възпитателни. Те са на настоящия министър Каракачанов. На церемония по повод деня на парашутиста, той влезе в диалог със случаен гражданин, а видеото обиколи за минути Фейсбук. Ето какво си казаха вкратце:

Гражданин: Вие и вашето правителство сте срам за България…народът не ви иска.
Каракачанов: Кой народ, ти ли си народът?
Гражданин: И аз съм народът, аз лично не ви искам.
Министърът: Ти може да не искаш и майка си, но това си е твоя работа.

Разбрахте уважаеми слушатели, майките са си ваша работа, но маските - не. С маската, не с майката трябва да ходите навсякъде с некой, както се казва на управленски сленг, изключения. В заповедта на здравния министър първото такова, заведено с буква а е изключение от задължението се допуска за клиентите в местата за хранене и питейните заведения. А последните продължават да работят точно както през лятото - за да поддържат силния дух и вяра у народа. И като казах лято, да не пропусна да отбележа, че Васил Божков вчера съобщи, че създава гражданска платформа Българско лято. Ето какво пише той във Фейсбук: „В условията на 3-та национална катастрофа хунтата е заграбила всичко. Българската държава и българския народ са на път да изчезнат… Да вземем нещата в собствените си ръце“. А дали са измити тези ръце с вода и сапун? – заради Ковида питам. Не че ме тревожи нещо. Той и професор Кантарджиев каза" „Без паника и преекспониране. Здравната система прави каквото може“.

Та и аз така, за Цвят и мерудия днес, направих каквото можах.

А на финала, в деня на вълшебния Джани Родари, завършвам със стихче, което звучи така:

Знам, че това са измислици,
Но темата беше такава,
А не знаех какво да напиша,
Понеже си нямаме крава.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Светла Маркова

На сладка раздумка в Банкя в етнокъта на Светла Маркова

Светла Маркова e пенсионирана учителка от Спортното училище. В Банкя е член на "Седянка Българка". В нейния дом се правят седенки. По линия на Неделното училище преди пандемията, тя преподава безвъзмездно на деца, които имат нужда по различни предмети. Съхранява традициите на дома и ги предава на децата и своята внучка. Носител на приза на..

публикувано на 28.11.21 в 08:51

Адресите на любовта - Мими Балканска

Мими Балканска живее щастливо с два пъти по-млад на ул. „11-и август“ 1А С Тодор Младенов примата на оперетата е щастлива 16 години Легендата на оперетата Мими Балканска се е омъжвала два пъти, имала е безброй увлечения, но среща любовта на живота си когато е на 51 години. След представлението на „Птицепродавецът“ пред гримьорната я чака мъж..

публикувано на 27.11.21 в 14:00
Константин Мравов

Константин Мравов

Младите легенди в лицето на журналиста от програма "Хоризонт", автор на подкасти и прекрасен фотограф -  Константин Мравов: "Имам проблем с понятието "млад човек" в България, използват го за пълни празнословици. Той е митично същество, което има нужда от някаква подкрепа, но съм установил, че хората, които ръсят тези клишета, нямат никакво..

публикувано на 27.11.21 в 15:15
#Чичо Коледа актьори, водеща, режисьор

„Чичо Коледа“ през сълзи и смях

Премиерата на филма беше на 23.11.2021 год. в Зала 1 на НКД, а гости в студиото са Ивайло Пенчев – режисьор на филма, както и актьорите Симона Халачева и Стефан Денолюбов, които изпълняват две от главните роли във филма: "Идеята се роди от един ТВ репортаж. Казахме си - защо да не напишем коледен филм по тази случка. Цялата история е от..

публикувано на 27.11.21 в 11:32
актьори и редактор

Правеше добро по много, всеки ден

В памет на Стефан Данаилов: На 27.11.2021 год. се навършват 2 години от смъртта на Проф. Стефан Данаилов. Гости в студиото ще бъдат актьорите Стойо Мирков и Антон Порязов. Стойо Мирков е студент от т.нар. „Златен Клас“ на Стефан Данаилов, випуск – 1996. Антон Порязов е студент от последния клас на Мастера, випуск – 2020: "Трудно..

публикувано на 27.11.21 в 10:49
Десислава Цветанова

Аз съм, правя, имам

Десислава Зветанова за бутиковата си програма: Аз съм, правя, имам": "Адресирана е към начина ни на живот и ни води до прегаряме. В тази бутикова програма, ще променим начина си на живеене. Ще приоритизираме. Самата програма е с 4 модула: първият е днес, 27 ноември – „аз съм, правя и имам“ – опознаване на силните ни страни. Ще ни донесе..

публикувано на 27.11.21 в 10:04
Университет за национално и световно стопанство

Връчиха приза „Студент на годината“ в УНСС

Университетът за национално и световно стопанство проведе конкурс за студент на годината и връчи награди в различни категории. „Десето поредно издание на конкурса „Студент на годината“, което се превръща в едно традиционно събитие в календара на Студентския съвет, което може само да ни радва“, каза в ефира на Радио София Ангел Стойков,..

публикувано на 26.11.21 в 18:13