Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За цвят и мерудия

Понеже си нямаме крава…

Коментар на изминалата седмица

     Ако ви е замирисало на окосено сено или обикновена плява - има защо. Това е За цвят и мерудия и днес ще бъда вашият пастир на нивата от събития. Нивата е пловдивска, кравефермата също, главният герой - не. Той е от Банкя, но беше там за снимките на новия епизод на „Близо до народа“. Още в самото начало при вида на голяма селскостопанска машина героят премиер възкликна „ Представи си ги онези хора навремето с Белчо и Сивушка как са орали браздата, а сега гледай какви неща има…“. Тук се появява и земеделският министър Десислава Танева с почти 10-минутно експозе, като разяснява на публиката всички възможни мерки и проекти с точните кодове. Дори Борисов отбеляза: „Аз не мога да ги запомня - 76, 41, 52, 3…за мен е важно да има млекце за децата“.

(Ей така седя и си мисля: Аз дали не мога като събитиен пастир да кандидатствам по мярката 735689…Мда, записвам - да питам министър Танева).

Антония ЕневаНо да се върнем във фермата. Видимо очарован от едно добиче, нашият герой отбелязва, че на бодлива крава Бог рога не дава и допълва, че това е много важна приказка. Безспорно народната мъдрост е ненадмината.

Да видим обаче колко държавническа мъдрост е вложена в публикувания от Министерството на финансите законопроект за държавния бюджет за следващата година. Приоритет са политиката на доходите, здравеопазване, социална и пенсионна политика и отбрана. И веднага започнаха коментарите: В една национална телевизия бившият министър на икономиката Николай Василев заяви: „Това е бюджет на хаотичните разхищения. Така правят хора, които нямат намерение да управляват и смятат да оставят на следващите празна хазна". А пенсионната политика коментира така: „Това вече не е пенсионна система. Това е една система за хаотично предизборно раздаване на всички“. В ефира на БНР пък финансистът Любомир Христов заключи: "Цялата ни пенсионна система е основана на подвеждане и заблуда“. И още: „ В кодекса за социално осигуряване има членове, раздели и части от кодекса, които, все едно аз да лепна етикета „Троянска сливова“ върху компот с джанки и да ви продавам компота от джанки за „Троянска сливова“. Това е като в онази поотлежала вече история с пратката медицински консумативи от Обединените арабски емирства, дето се оказаха повече фурми, отколкото маски. Но това е стара история. А аз гледам само напред. След посещението на помощник-държавния секретар Купър, посолството на САЩ съобщи, че ще уважи молбата на българското правителство и ще ни подари два изведени от експлоатация F-16. Така като си мисля, нация техническа сме ние, с тесла и тел чудеса правим, та току виж и литнали тези самолети. А в чудеса трябва да се вярва, какво друго ни остава.

И тук е мястото да ви кажа, че точно днес се навършват 100 години от рождението на фантастичния Джани Родари. Смятам да ви поздравя с едно стихче, за което се сетих покрай самолетите.

Казва се „Стари вещи“:

Търговецо на стари вещи,
Какво успя да събереш ти?
Една обувка без подметка,
Една проядена жилетка,
два чифта стари панталони
Отзад протрити от поклони,
една лакейска ръкавичка,
Една паничка без паричка,
И най-отдолу, вдън торбата,
Един министър на войната.

На последния в наши дни му се казва министър на отбраната, мили деца… но сега си запушете ушичките, следващите думички никак не са възпитателни. Те са на настоящия министър Каракачанов. На церемония по повод деня на парашутиста, той влезе в диалог със случаен гражданин, а видеото обиколи за минути Фейсбук. Ето какво си казаха вкратце:

Гражданин: Вие и вашето правителство сте срам за България…народът не ви иска.
Каракачанов: Кой народ, ти ли си народът?
Гражданин: И аз съм народът, аз лично не ви искам.
Министърът: Ти може да не искаш и майка си, но това си е твоя работа.

Разбрахте уважаеми слушатели, майките са си ваша работа, но маските - не. С маската, не с майката трябва да ходите навсякъде с некой, както се казва на управленски сленг, изключения. В заповедта на здравния министър първото такова, заведено с буква а е изключение от задължението се допуска за клиентите в местата за хранене и питейните заведения. А последните продължават да работят точно както през лятото - за да поддържат силния дух и вяра у народа. И като казах лято, да не пропусна да отбележа, че Васил Божков вчера съобщи, че създава гражданска платформа Българско лято. Ето какво пише той във Фейсбук: „В условията на 3-та национална катастрофа хунтата е заграбила всичко. Българската държава и българския народ са на път да изчезнат… Да вземем нещата в собствените си ръце“. А дали са измити тези ръце с вода и сапун? – заради Ковида питам. Не че ме тревожи нещо. Той и професор Кантарджиев каза" „Без паника и преекспониране. Здравната система прави каквото може“.

Та и аз така, за Цвят и мерудия днес, направих каквото можах.

А на финала, в деня на вълшебния Джани Родари, завършвам със стихче, което звучи така:

Знам, че това са измислици,
Но темата беше такава,
А не знаех какво да напиша,
Понеже си нямаме крава.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Online Baby Pop Up - в помощ на креативните малки производители на изделия за деца

Online Baby Pop Up събитие е група, предназначена за бъдещи и настоящи родители на бебета и малки деца. В нея те ще се запознаят с малки фирми, производители и творци на бебешки и детски продукти. “Това е една инициатива, която спонтанно възникна, точно затова я кръстихме Pop up (изскачам, появявам се неочаквано - англ.ез.) предназначена за..

публикувано на 03.12.20 в 18:41

Банско ще посрещне 90% по-малко студенти спрямо 2019 г.

“Малкото студенти, които ще празнуват тази година се делят на такива, които са избрали къщи за гости и залагат на купоните в компании до 15 души, а другата част ще отседне в хотелите, където ще замени механите и дискотеките с процедури в СПА центрове. Това показват моите проучвания през последните дни”, казва Руслан Йорданов от БГ туризъм. По думите..

публикувано на 03.12.20 в 16:55

Засилените проверки от БАБХ са до Никулден включително

Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) ще продължи засилените проверки по обекти за производство, складове, магазини, борси и пазари във връзка с продажбата на риба до самия Никулден. Това съобщи пред Радио София д-р Татяна Николова , началник отдел в Дирекция „Контрол на храните“ в агенцията. „Такъв контрол извършваме през..

обновено на 03.12.20 в 16:18

Времето ще се задържи сравнително топло за декември

Няма да се задържи снегът твърде дълго, още тези дни ще сте стопи, тъй като от юг-югозапад на страната ще се пренася топъл въздух и температурите ще се повишават. Това посочи пред Радио София синоптикът Анастасия Кирилова  от Националния институт по метеорология и хидрология. По думите ѝ затоплянето ще се усети първо при дневните температури...

публикувано на 03.12.20 в 15:23

Общност "Мостове" подава ръка за образованието на деца с увреждания

Международният ден на хората с увреждания - 3 декември, цели да ни напомни за нуждата от по-ефективни действия, с които да се гарантира достъпът до общата архитектурна среда на хората с увреждания, до общия пазар на труда, до общообразователната система и до процесите на изработване и вземане на политически решения, които имат отношение към тях...

публикувано на 03.12.20 в 15:18

Автори от 8 държави участват онлайн в Софийския литературен фестивал

Софийският международен литературен фестивал (СМЛФ) ще се проведе и тази година, но изцяло онлайн, от 10 до 13 декември . Това издание, макар необичайно, дава възможност да се включат писатели и поети от България, Великобритания, Канада, Шотландия, Израел, Нидерландия, Финландия и Америка . Гости на събитието ще бъдат британският писател и..

публикувано на 03.12.20 в 14:49

"Етюд-и-те на София" със свой коледен базар

Авторът на популярната фотографска инициатива “Етюд-и-те на София” Иван Шишиев е подготвил предколедна изненада за многобройните си почитатели - коледен базар и една голяма награда, която остава изненада. Първаночалният план е базарът да се проведе на 5 и 6 декември, но след налагането на новия локдаун, сега събитието е с нови дати - за 21 и 22..

публикувано на 03.12.20 в 13:35