Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Христо Гилищаров:

Българските инженери предлагат гъвкави и ефективни решения на индустрията

Христо Гилищаров
Снимка: Луиза Лазарова

Днес във всяка област на труда се твърди, че не достигат кадри. Те обаче са функция на индустрията. Образованието е длъжник на индустрията, но и обратното е вярно, каза пред Радио София - индустрията не дефинира добре своите нужди от кадри, каза пред Радио София Христо Гилищаров, управител на една от големите компании в сферата на роботиката у нас. Има няколко сектора, които се развиват изключително бурно в България, но реалната индустрия, тази която произвежда, страда изключително много от липсата на кадри. Университетите реагират по различен начин и са с различна активност по отношение на връзките с бизнеса, но няма единна политика.

Освен добрата подготовка в университетите, много важна е и мотивацията на младите инженери, посочи Гилищаров и добави:

"Мотивацията изравнява нивата. Имаме много добри инженери в България, които разработват и предлагат на индустрията решения, които много често са по-добри, по-гъвкави и по-ефективни от решенията, които биха получили същите компании от решения от Западна Европа. Именно поради това е важно да повярваме в българските инженерингови компании, които са по-малки и реагират много по-бързо. Те предлагат специфични решения за конкретните нужди."

На нашата индустрия, обаче, все още й липсва фокусът, изтъкна Христо Гилищаров. За сравнение той посочи Румъния, в която фокусът е автомобилната индустрия и там има два големи автомобилни производителя, като само на единия от тях доставчици са над 1000 местни компании. Сега е моментът да се мисли как ще бъде предефинирана индустрията, след като свърши тази пандемия, категоричен бе Гилищаров.

Имаме няколко фактора, които се наслагват, поради което българската индустрия гледа все повече към оптимизирането на човешкия фактор. Изместването на компетентностите от една зона в друга е процес, който протича не само в България. Всеки се опитва да избяга от монотонния тип труд и единственото решение за това е автоматизация и роботизация на процесите.

Повече подробности за тенденциите в производствената автоматизация и нуждата от кадри в индустрията - чуйте в интервюто на Лили Големинова с Христо Гилищаров.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"И Чапа създаде София" - виртуална разходка по артистичните следи на скулптора

Тази вечер ще се проведе виртуална разходка из София , вдъхновена от скулптора Георги Чапкънов - Чапа. В рамките на 60 минути ще бъдат разказани любопитни факти за големия майстор.  Разходката е вдъхновена от книгата “И Чапа създаде света”. След издаването на книгата Виктор Топалов, заедно с редакторите на изданието, решава да направи и разходката...

публикувано на 30.11.20 в 18:30

Литературните понеделници в “Перото” минават онлайн

Знаковите срещи с любими автори и техните книги - така звучат литературните понеделници в “Перото”. Инициативата продължава, но под друга форма. Клуб „Перото“ заедно с ArtLive отново ще ни направят част от любими представяния през годините. “За съжаление и Литературен клуб “Перото” ще бъде затворен, но пък събитията, които са се случвали през последните..

публикувано на 30.11.20 в 17:13

"Е79" събра в ефира София, Благоевград и Видин

Една нова инициатива събра в общо ефирно пространство на Радио София, Радио Видин и Радио Благоевград, сближавайки по необичаен начин жителите на трите града. Първото съвместно предаване “Е79” бе осъществено съвместно от водещите Ива Дойчинова , директор на Радио София, Гергана Павлова от Радио Видин и Давид Калпачки от Радио Благоевград...

публикувано на 30.11.20 в 16:28
Д-р Тихомир Мустаков

Д-р Тихомир Мустаков: Да внимаваме какво консумираме и как го обработваме

За хранителната непоносимост спектърът е доста широк. Има намеса на имунните реакции, но голяма част от тях се дължат на ензимни дефицити, на недобро смилане на компонентите на храната или на определени примеси в нея. Това обясни пред Радио София алергологът д-р Тихомир Мустаков . За разлика от алергиите, при които проявите са бързи и..

публикувано на 30.11.20 в 16:22
Ваня Григорова

Ваня Григорова: Бюджетът за следващата година попълва дефицитите, натрупани през последните 10 години

Бюджетът за следващата година най-общо попълва дефицитите, които бяха останали през последните 10 години (за държавните служители), но по отношение на  останалите плащания, не се вижда особен прогрес. Това коментира пред Радио София Ваня Григорова - икономически съветник на КТ “Подкрепа” .  По думите ѝ критикарите на бюджета го атакуват по-скоро от..

публикувано на 30.11.20 в 15:11
Емил Хърсев

Емил Хърсев: И след излизане от мерките не очаквам икономиката да стигне до най-тежките прогнози

В Covid обстановка българската икономика се справя сравнително добре. Но въвеждането на последните мерки неминуемо ще се отрази на стопанската активност. Това коментира прад Радио София финансистът проф. Емил Хърсев : „Отражението е предварително предвидено. Не очаквам след излизане от противоепидемичните мерки да се стигне до най-тежките..

публикувано на 30.11.20 в 15:06

"Векът на диктаторите" - за общото и различното по пътя към властта

На книжния пазар вече може да бъде открита книгата “Векът на диктаторите”, която излезе с логото на издателство “Изток-Запад”, под редакцията на Оливие Гес. Преводач на книгата е Недка Капралова. “ХХ век се оказва векът на диктаторите. Сталин попада в компанията на още 21 диктатори. В тази книга са представени 22 портрета на изявени световни диктатори,..

публикувано на 30.11.20 в 13:44