Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Гилищаров:

Българските инженери предлагат гъвкави и ефективни решения на индустрията

Христо Гилищаров
Снимка: Луиза Лазарова

Днес във всяка област на труда се твърди, че не достигат кадри. Те обаче са функция на индустрията. Образованието е длъжник на индустрията, но и обратното е вярно, каза пред Радио София - индустрията не дефинира добре своите нужди от кадри, каза пред Радио София Христо Гилищаров, управител на една от големите компании в сферата на роботиката у нас. Има няколко сектора, които се развиват изключително бурно в България, но реалната индустрия, тази която произвежда, страда изключително много от липсата на кадри. Университетите реагират по различен начин и са с различна активност по отношение на връзките с бизнеса, но няма единна политика.

Освен добрата подготовка в университетите, много важна е и мотивацията на младите инженери, посочи Гилищаров и добави:

"Мотивацията изравнява нивата. Имаме много добри инженери в България, които разработват и предлагат на индустрията решения, които много често са по-добри, по-гъвкави и по-ефективни от решенията, които биха получили същите компании от решения от Западна Европа. Именно поради това е важно да повярваме в българските инженерингови компании, които са по-малки и реагират много по-бързо. Те предлагат специфични решения за конкретните нужди."

На нашата индустрия, обаче, все още й липсва фокусът, изтъкна Христо Гилищаров. За сравнение той посочи Румъния, в която фокусът е автомобилната индустрия и там има два големи автомобилни производителя, като само на единия от тях доставчици са над 1000 местни компании. Сега е моментът да се мисли как ще бъде предефинирана индустрията, след като свърши тази пандемия, категоричен бе Гилищаров.

Имаме няколко фактора, които се наслагват, поради което българската индустрия гледа все повече към оптимизирането на човешкия фактор. Изместването на компетентностите от една зона в друга е процес, който протича не само в България. Всеки се опитва да избяга от монотонния тип труд и единственото решение за това е автоматизация и роботизация на процесите.

Повече подробности за тенденциите в производствената автоматизация и нуждата от кадри в индустрията - чуйте в интервюто на Лили Големинова с Христо Гилищаров.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

55-то издание на "Софийски музикални седмици"

"Софийски музикални седмици" е един от емблематичните фестивали за столицата, а откриването на тазгодишното му 55-то издание ще се състои на 23 май. Той ще протече в два модула - майско-юнски и септемврийски. Повече за на събитието разказа проф. Момчил Георгиев. По думите му Софийски музикални седмици са инкубатор на създаването на нови..

публикувано на 09.05.24 в 12:50

Родителите на над 3800 неприети в ясли и градини деца в София са получили компенсации

До 12.00 часа днес могат да бъдат актуализирани желанията за кандидатстване в столичните ясли и детски градини. След този час системата ще бъде заключена. Обявените свободни места за прием през следващата учебна година са 13 102, припомни пред Радио София Нели Манчева – и.д. директор „Образование“ в Столичната община. „6670 са местата в..

публикувано на 09.05.24 в 10:17

Как да улесним прехода от детската градина към училище?

Започването на първи клас е специален момент в живота на децата. Някои от тях обаче, изпитват страх от неизвестното, имат трудности с фината моторика, концентрацията и новата среда. Специалистите съветват родителите да разговарят с децата си, за да улеснят този важен преход към първи клас и да го превърнат в прекрасно преживяване. Има и..

публикувано на 09.05.24 в 09:06

Район "Люлин" празнува

Днес столичният „Люлин“ отбелязва районния си празник. Тази година от администрацията на района са подготвили 4-дневен фестивал, с който да зарадват жителите на най-многолюдния квартал не само в София, но и в страната. Празникът започва в 17.00 часа, с празнично шествие на учениците от район „Люлин“ по бул. „Захари Стоянов“.  Фестивалът е под..

публикувано на 09.05.24 в 08:12

Влизат в сила временни противоепидемични мерки срещу коклюш

От днес у нас се въвеждат временни противоепидемични мерки срещу разпространението на заболяването коклюш. Според заповедта на здравния министър те ще действат до края на юли и включват безплатна диагностика с PCR тестове в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора. При съобщаване на случай на коклюш, съответното РЗИ ще предписва нужните..

публикувано на 09.05.24 в 08:09

Дъжд в четвъртък, температурите падат - в София до около 16°

Днес ще бъде предимно облачно. В много райони в западната половина от страната ще има валежи от дъжд, на места ще са значителни по количество, съобщиха от НИМХ. Главно в Югозападна България е възможно и да прегърми. Вятърът ще бъде от североизток, в източните райони ще е умерен до силен и там валежите ще са по-слаби и на по-малко места. Минималните..

публикувано на 09.05.24 в 07:35
Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева

843 са регистрираните случаи на коклюш

843 са регистрираните случаи на коклюш в страната, съобщи министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева.  От вчера е обнародвана наредбата, с която личните лекари могат да имунизират бебетата на 6-седмична възраст, допълни Кондева:  "С промените в тази наредба е създадена възможност задължителната основна имунизация срещу коклюша, както и..

публикувано на 08.05.24 в 18:09