Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден на аудио-визуалното наследство

Снимка: Pixabay
На 27 октомври отбелязваме Световния ден на аудио-визуалното наследство. Този ден се отбелязва от 2005 г., с решение на ООН, като целта е да се съхранят аудио-визуалните документи, като филми, аудио и телевизионни програми и записи, които са уникално свидетелство за историческото развитие на обществото.

“За мен е важно, защото в последно време си мисля, че театъра, ако не бъде заснет, идеята е да бъде заснет изключително качествено, както се прави в Русия, в Англия, то той всъщност изчезва. Ако си представим един спектакъл даже на актьори, които вече не са между нас, като Стефан Данаилов, Стоянка Мутафова, и ако той не е заснет, все едно го няма. Вече никога никой няма да го види”, обяснява телевизионният продуцент Димитър Гочев.

В момента той се опитва, заедно със свои приятели да разработи идеята за запазване на културното наследство в областта на театъра и аудио-визуалните изкуства. “Киното по някакъв начин е запазено, то е заснето и можеш да го гледаш на много места и вече има и портал за българско кино”, обяснява той.

“Повечето от нещата, които се събират, без музиката, са направени от БНР, т.е. радиото е продуцент на интервюта с големи личности, които са заслужили или събития по повод на събития в България, които са оказали някакво влияние или сериозно са променили хода на историята. Имаме запис от присъединяването на Добруджа. Това е уникално нещо. Имаме и други видове интересни записи, казва директорът на "Архивен фонд" в БНР Антон Митов.

Това представлява Архивният фонд на БНР - звук на елита на нацията", обобщава Митов.    
В архива се пази почти всичко, защото заради бомбардировките, част от фонда е бил унищожен, но след това бързо са възстановени доста от архивите.

Чуйте повече в интервютата на Петя Зунгорлиева и Яна Спиридонова в двата звукови файла.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дамян Диамандиев

Дамян Диамандиев спаси инстаграм профила си от хакери

Турски хакери са се опитали да откраднат инстаграм страницата на комика Дамян Диамандиев, съобщи пред Радио София самият артист. „Бяхме обвинени в злоупотреба с авторски права. Трябваше до 24 часа да активираме посочен линк, иначе ни заплашваха с изтриване на инстаграм профила. Всичко изглеждаше много достоверно.“ Дамян е предупредил..

публикувано на 30.11.20 в 10:48

Всеки "интернет гражданин" може да се погрижи за сигурността

Пандемията от коронавирус от началото на годината промени много живота ни, като една от най-характерните черти на тази промяна е преминаването към дистанционна работа, най-често от вкъщи. Тук възниква важният въпрос за надеждността на технологиите, които използваме при работа в електронна среда. В този смисъл всеки “интернет гражданин” би могъл да..

публикувано на 30.11.20 в 10:38

Трябва да знаем границите на личното пространство

Коронавирусната пандемия промени много неща в живота ни, а едно от най-осезаемите е усещането за лично пространство. Все по-често спазваме дистанция дори към близките си и особено към по-възрастните хора. Има много хора, които преживяват навлизането в личното им пространство като дискомфорт, но им е трудно да го заявяат, с риск да не обидят другия. В..

публикувано на 30.11.20 в 09:22

Случаи с отслабване на паметта и концентрацията след коронавирус

Невролози съобщават за увеличаване на броя на пациентите с оплаквания от увреждане на паметта и способността за концентрация след прекарано заболяване, свързано с коронавируса, предаде РИА Новости.  Броят на подобни оплаквания се е увеличил през есента. „По отношение на проблемите с ориентацията във времето и пространството, както и нарушените..

публикувано на 30.11.20 в 08:36

Екскурзоводите очакват решението по проекта за финансова помощ

Проектът за финансова помощ за екскурзоводите с евросредства вече е изпратен в Комитета за наблюдение и оценка, като се очаква решение следващата седмица, съобщи пред Радио София Христина Неделчева , председател на Управителния съвет на Съюза на екскурзоводите. Проектът е на стойност 3 милиона лева, като подпомагане трябва да получат 1500 души...

публикувано на 27.11.20 в 18:55

Безработица до 12-13 процента, ако бизнесът не отвори на 21 декември

Вследствие на затварянето на държавата при първите по-строги противоепидемични мерки тази пролет, безработицата в България се вдигна до 10%, което е критично за страната ни ниво. Със сегашното затваряне можем да очакваме фалити и безработица до 12-13%, ако бизнесът не заработи на 21 декември и ако час по-скоро не заработят различни компенсаторни..

публикувано на 27.11.20 в 17:49
Снимката е илюстративна

Еньо Енев, БХРА: Таим надежда за по-добри параметри на помощта за бизнеса

Все още таим надежда, че правителството ще помогне и ще даде ръка на бизнеса в малко по-добри параметри, отколкото бяха през месец март. Убедени сме, че ще се справим с тази криза и заедно ще намерим “златната среда”, каза пред Радио София Еньо Енев , заместник-председател на Българската хранителна и ресторантьорска асоциация за мерките и..

публикувано на 27.11.20 в 16:45