Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Будител на 2020 година

Калин Василев: Движението е ключът към здравето

По-здравото общество е по-продуктивно, по-позитивно, по-богато, казва създателят на „Търново рънс“

Снимка: Ани Петрова

„Статуетката е много красива и тежи не само в буквален смисъл. Наистина ще се постарая да оправдая доверието на всички, които гласуваха за мен, отбеляза пред Радио София Калин Василев, избран за победител (по броя на слушателските гласове) в своеобразния конкурс "Будител на годината", чиято церемония беше на 1 ноември.

Инициативата „Търново рънс“, с която Калин Василев събра 2000 гласа, е базирана на платформа, която той създава след завръщане от чужбина. Чрез нея той успешно организира и мобилизира стотици хора за физическа активност. Заедно със свои съмишленици, организира безплатни тренировки на открито, йога, планински преходи, велоприключения, семинари, информационни кампании, лагери и пр. А ентусиазмът му е заразен.

„Превенцията е ключът към здравето“, сподели той пред следобедните слушатели.- „А когато повече от нас са здрави, ще облекчим и здравната система. Освен това по-здравото общество е по-продуктивно. По-позитивно е. Доходите му се повишават...“

Той си спомни любопитното, щуро дете с много идеи, което от Търново отива и учи  в Кеймбридж. Помни проблемите, които среща и подадените ръце за подкрепа.

Инициативата му от 2014 г. се развива стремглаво, хората масово се включват, участват и много доброволци в организацията на различните мероприятия, кросове, детски фестивали, велоучилища, походи и т.н. За първите 5 години са организирани над 500 събития.

Въпреки названието, „Търново рънс“ вече е организация за здраве, усмихва се Калин Василев. „Вече прелива, прелива от хора.“

Чуйте го. С него разговаря Лъчезар Христов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

"Будител на годината 2020“ (Снимки)

За трета поредна година слушателите на Българското национално радио определиха с гласуване "Будител на годината". Най - много гласове тази година събра Калин Василев. Той беше номиниран заради инициативата "TarnovoRuns“. Статуетката "Аз, буки, веди –..

публикувано на 02.11.20 в 13:53

Калин Василев, който се върна от САЩ, за да пази здравето на търновци

Калин Василев е създателят на TarnovoRuns - място и общност, които мотивират хората да обърнат внимание на здравето си, чрез провеждането на безплатни мероприятия като тренировки на открито, йога, планински преходи, велоприключения, семинари,..

публикувано на 07.10.20 в 11:19
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елена Терзиева и Силвия Калайджиева (вдясно)

Джазът минава и си заминава, читалището си остава

Силвия Терзиева и Елена Калайджиева от най-джазовото читалище в Банско, където е студиото ни, както и миналата година по същото време , разказват какво става след фестивала: "Джазът минава и си заминава, читалището си остава. Джем-сешъните при нас бяха..

публикувано на 11.08.24 в 11:30

Около млади хора е много хубаво

Павлета Семова и Марина Василева от Банско джаз академия за смисъла на съществуването ѝ: "Всеки артист от нас е различен, това дава по-хубав по-хубав резултат за бъдещото присъствие на младите, те да могат да се докоснат до нещо по-различно. Стараехме се..

публикувано на 11.08.24 в 10:58
Александра Полежанова

Александра Полежанова: закърмена съм с джаз

Александра Полежанова - Aly от Банско спечели наградата на фестивала за талант от Банско: "Зад тази награда стои много труд, усилие, търпение. За трети път се докосвам до Джаз-академията - страхотна възможност да се докоснем до изпълнителите от голямата..

публикувано на 11.08.24 в 09:51
архитект Наум Торбов

Историята оживява - архитект Наум Торбов

Време е за нов разказ за поредната изключителна личност от българското общество. Още един човек, забравен в продължение на половин век - архитект Наум Торбов. За щастие живеем в години, когато нещата се променят. Споменът и историята за отдадени, скромни..

публикувано на 10.08.24 в 16:00

Софийски разкази - Радио разходка с Пейо Яворов

Р адио разходка по адресите, свързани в София с Пейо Яворов. Началото е къщата, където живее Мина Тодорова и брат ѝ Петко Ю.Тодоров. Къде е разположена посмъртната маска на Яворов и кои са другите места, свързани с поета, както и коя е личността, опитала се..

публикувано на 10.08.24 в 15:00
Невена и Шарлето

Адресите на любовта – Невена Коканова и Любомир Шарланджиев

Режисьорът реагирал сдържано на  увлечението ѝ по Раде Маркович, но ѝ казвал „Ако ме напуснеш, ще умра!” „Обичам те, но него го обожавам. Не мога да го зарежа и да тръгна с теб, защото много ще го нараня“, споделя в интервю Раде Маркович с..

публикувано на 10.08.24 в 14:00

С деца в кухнята

Как може да се превърнем в шеф готвач за любимите хора от дома си? Празнуваме деня на готвача с кулинарния блогър и фотограф, Ваня Грозева , създател на авторски здравословни рецепти: "В началото идеята ми бе провокирана от желанието на моите близки..

публикувано на 10.08.24 в 11:31