Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венци Мицов: Със запушване на дупки култура не се спасява

Венци Мицов
Снимка: БГНЕС

Независимият културен сектор, който според министъра на културата наброява 2500 души, а според други – над 70 000, беше ударен пръв от коронавирусната епидемия и може би ще е сред първите, част от които ще отиде в небитието. Вече знам за случаи на преориентиране – разнасяне на пици и т.н.

Това отбеляза в ефира на Радио София Венци Мицов – музикант и журналист.

Според него държавата е закъсняла с мерките още при първата вълна на инфекцията. След това беше изпуснато лятото като време за по-адекватни действия.

„В момента културният живот не е забранен. Но има огромно противоречие между това, което казва министърът на културата, и това, което се случва в живота. Защото на практика в много градове кметовете не разрешават събития, дори и с 30% запълняемост на залите. Хората в театрите и на концерти са дисциплинирани, носят маски, спазват мерките.“

Според Венци Мицов е трябвало да се изготвят регистри на хората от този сектор, а т.нар. безлихвени заеми да се изпълняват по-смислено.

Мерките са на хартия, никой сериозно не е мислил на тая тема. От НПО договарят така, че условията да са добри за тях, не толкова за хората на културата. Силно се съмнявам, че това управление ще се справи както трябва. Липсва стратегия и адекватно финансиране. Няма да стане само със запушване на дупки“, категоричен е Венци Мицов.

С него разговаря Лъчезар Христов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Владимир Люцканов

Владимир Люцканов: Връзката между Министерството на културата и театрите е скъсана

„ За една година съм имал само една среща и то онлайн с министъра на културата . Разговорите обикновено не раждат страхотни практически идеи, но е нужно да си говорим, да обменяме опит, да споделяме кой какво мисли, да разберем каква е стратегията..

публикувано на 09.11.20 в 17:10
ВИЖТЕ ОЩЕ

Център към МТСП дава сертификат за дигитални умения, важи за целия ЕС

Над 14 000 души завършиха обучения по дигитални умения от началото на 2024 г. до момента и получиха сертификати от Центъра за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи (ЦРЧРРИ). Курсовете се провеждат по проект на..

публикувано на 01.07.24 в 18:42

Да намалим еднократната пластмаса в България този месец

За поредна година в България започва инициативата "Юли без пластмаса" като част от глобалното движение Plastic Free July . Целта е хората да бъдат насърчени да ограничат употребата на пластмасови продукти за еднократна употреба . "..

публикувано на 01.07.24 в 18:05
Санирането вече не е достатъчно за добра енергийна ефективност на сградата

Пасивните сгради в България са по-малко от 100, те са с най-висок клас на енергийна ефективност

От началото на 2024 г. влезе в сила актуализация на Наредбата за енергийна ефективност, според която всички нови сгради трябва да са почти нулево ефективни . Оказва се, че повечето сгради, строени през последните 10-20 г. не отговарят на..

публикувано на 01.07.24 в 15:44

Черно море - уникално и живо

В първия ден от юли "Грийнпийс" – България публикува доклад, създаден заедно с учените от Института по океанология в БАН, който подчертава критичната нужда от създаването на строго защитени морски зони в Черно море с цел опазването на живота в него...

публикувано на 01.07.24 в 14:10

До 31 юли променят частично движението при бул. "България" и Софийския околовръстен път

Проведен предварителен оглед на конструкцията на надлеза при пътния възел на бул. „България“ и Софийски околовръстен път, посока от бул. „Братя Бъкстон“ към кв. „Бояна“, налага промяна в движението, съобщиха от Центъра за градска мобилност. От..

публикувано на 01.07.24 в 12:58

Любо Киров и музиката

Как се подготвя Любо Киров за своя нов музикален период? "Емоцията покрай издаването на албума "Ново сърце" наистина е голяма, защото всеки артист се вълнува. Докъде трябва да се вълнуваш от от обратната връзка и докъде трябва да отстояваш себе..

публикувано на 01.07.24 в 12:53

Безплатни беседи намясто за историята и археологията на Кокалянски Урвич

До средата на месец юли, желаещите да научат подробности за Кокалянски Урвич, могат да участват намясто в безплатни беседи за историята и археологията на обекта. В средата на миналия месец стартираха редовните археологически разкопки на Средновековния..

публикувано на 01.07.24 в 10:46