Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Люцканов: Връзката между Министерството на културата и театрите е скъсана

Владимир Люцканов
Снимка: БГНЕС

За една година съм имал само една среща и то онлайн с министъра на културата. Разговорите обикновено не раждат страхотни практически идеи, но е нужно да си говорим, да обменяме опит, да споделяме кой какво мисли, да разберем каква е стратегията на Министерството на културата, а не да я научаваме от телевизията... Изкуството театър не се прави само защото актьорите вземат заплати, а се прави, защото едни хора имат нужда от общуване, от заедност. Връзките са скъсани“. Коментарът направи пред БНР режисьорът, актьор и директор на Младежкия театър „Николай Бинев“ в София Владимир Люцканов. 

Той зададе и въпрос – защо е необходимо театрите да играят пред 30% пълни салони. 

„В салона няма големи групи хора. Имаш салон с 500 места и в него хората – 100 души, са разхвърляни през няколко метра. Не виждам защо трябваше да падаме от 50% на 30%“.

В предаването „Нещо повече“ Люцканов допълни:

„Къде дремаха ръководните органи, които сега се тюхкат, и три-четири месеца не се подготвиха за това, което се случва в момента?! На море ли бяха, какво правиха... Министерството на културата и Съюзът на артистите в България трябваше да помислят да поемат разходите за тестването на актьорите. В тази система сме не повече от 5000 души“. 

Интервюто с Владимир Люцканов можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени