Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как да се екипираме за зимната планина

2
Снимка: Top Guides


Започнаха първите снеговалежи на височина над 1500 метра и това накара много хора да извадят складираните грейки и обувки и да направят ревизия на екипировката си. Зимната планина привлича с красота, но е опасна и носи своите особености. 

Александър Серафимов е планински водачи, част от Top Guides България. Той споделя, че при зимното екипиране "специално внимание трябва да обърнем на обувките, които са нашият контакт със снега и на така нареченото обличане на слоеве, което се практикува както зимата, така и лятото". Целта на този тип обличане е да сваляме най-горните слоеве, когато ни е топло и да можем лесно и бързо да ги върнем обратно, когато застудее.

Освен за преходи, през зимата нашите планини са много подходящи и за ски туринг. Това е изкачване със ски по наклона, залепвайки специални колани върху базата на ските, така че те да не се пързалят надолу и след това спускане в дълбокия непокътнат сняг. Това занимание е една добра алтернатива на карането на ски в курортите, но според Александър Серафимов, "първото и много важно нещо, за да се практикува ски туринг е да бъдем скиори." За да можем да се насладим пълно на спускнето в дълбоок сняг е необходимо "да владеем завои с успоредни ски на една червена писта", казва още водачът на групи по извънпистово каране. 

Различни курсове и обучения, като например тези по лавинна безопасност и първа долекарска помощ, както и умения за придвижване със ски в планината е необходимо да преминем преди да тръгнем сами на ски туринг. Подобни курсове организират много клубове в страната.

Чуйте цялото интервю с ценни съвети за поведение и екипировка в зимната планина в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Stinky" търсят дизайнери с нестандартни идеи

Stinky е проект създаден от група артисти и спортисти. Чорапите, които те правят, осигуряват така необходимия комфорт за крака на всеки екстремист, независимо дали кара скейт, борд, кънки или се занимава с друг спорт. Естествено, те са се погрижили и за дръзкия и провокативен дизайн, който всички ние така харесваме.  В опита да отркият занимание за..

публикувано на 20.03.21 в 10:06

Наука за бизнес 2021

Едно от най-дългоочакваните бизнес събития „Наука за бизнес“, организирано от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Българската академия на науките, се завръща изцяло онлайн, след отлагането му през 2020 г., поради пандемията. Събитието ще се проведе на 18 март, четвъртък, от 10.30 часа и ще покаже най-интересните..

публикувано на 17.03.21 в 15:21
Ogy Kovachev on his way to Yakaruda

Оги Ковачев за пътешествията, българските планини и кулинарните върхове

Оги Ковачев е пътешственик, който обича да посещава нетрадиционни дестинации. Дали ще посети древния ритуал Темаскал в Стара планина или пък ще премине пътя Камино де Сантиаго в Испания, неговите истории за хората, които среща по пътя си и за различните предизвикателстава, през които преминава, са пленителни. Едно от местата, които пътешественикът..

публикувано на 05.03.21 в 19:10

Павел Вълков със световна титла по лонгборд

Лонгбордът , който е по-големият брат на скейтборда, започва своята история на Хаваите, където местните сърфисти се опитват да наподобят усещането за движение по вълните. За тази цел те удължават дъската и слагат по-големи колелца. Това се случва 50-те години на миналия век.  Ето, че този вид дъска става все по-популярна и в България и дори се..

публикувано на 28.01.21 в 16:52

Сапунено шоу радва малки и големи

Сапуненото шоу на Коле Китанов впечатлява не само с размера на сапунените балони, които той прави в реално време пред публика, но и с тяхната форма, както и различните игри и състезания, в които малчуганите могат да участват. За всички деца магията на сапунените мехури е едно от най-забавните неща. Артистът Коле Китанов обаче запазва..

публикувано на 23.01.21 в 11:28

Вече 14 години спортът Лакрос е в България

Спорът с френското име лакрос е познат в България от 2007. Тогава Николай Чолаков , президенат на Българската федерация по лакрос , кани състезатели от Виена и организира първия тренировъчен лагер. Историята на лакрос е дълга и започва в Северна Америка. " Той датира още от индианците, наричал се е "малкият брат на войната" и са го играли по..

публикувано на 11.01.21 в 16:33

"В търсене на рая" е приключенски мемоар от Христо Щерев

Христо Щерев е пътешественик, който обича да чете и пише. През 2020, затворен заради обстановката, той успява да събере историите от посещенията си в Азия и да напише книгата "В търсене на рая" .  Авторът започва да пъува на 16 години, когато обикаля Западна Европа с автобус и прекарва една седмица в дома на английско смейство. " Тогава се..

публикувано на 07.01.21 в 17:04