Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как да се екипираме за зимната планина

2
Снимка: Top Guides


Започнаха първите снеговалежи на височина над 1500 метра и това накара много хора да извадят складираните грейки и обувки и да направят ревизия на екипировката си. Зимната планина привлича с красота, но е опасна и носи своите особености. 

Александър Серафимов е планински водачи, част от Top Guides България. Той споделя, че при зимното екипиране "специално внимание трябва да обърнем на обувките, които са нашият контакт със снега и на така нареченото обличане на слоеве, което се практикува както зимата, така и лятото". Целта на този тип обличане е да сваляме най-горните слоеве, когато ни е топло и да можем лесно и бързо да ги върнем обратно, когато застудее.

Освен за преходи, през зимата нашите планини са много подходящи и за ски туринг. Това е изкачване със ски по наклона, залепвайки специални колани върху базата на ските, така че те да не се пързалят надолу и след това спускане в дълбокия непокътнат сняг. Това занимание е една добра алтернатива на карането на ски в курортите, но според Александър Серафимов, "първото и много важно нещо, за да се практикува ски туринг е да бъдем скиори." За да можем да се насладим пълно на спускнето в дълбоок сняг е необходимо "да владеем завои с успоредни ски на една червена писта", казва още водачът на групи по извънпистово каране. 

Различни курсове и обучения, като например тези по лавинна безопасност и първа долекарска помощ, както и умения за придвижване със ски в планината е необходимо да преминем преди да тръгнем сами на ски туринг. Подобни курсове организират много клубове в страната.

Чуйте цялото интервю с ценни съвети за поведение и екипировка в зимната планина в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Вече 14 години спортът Лакрос е в България

Спорът с френското име лакрос е познат в България от 2007. Тогава Николай Чолаков , президенат на Българската федерация по лакрос , кани състезатели от Виена и организира първия тренировъчен лагер. Историята на лакрос е дълга и започва в Северна Америка. " Той датира още от индианците, наричал се е "малкият брат на войната" и са го играли по..

публикувано на 11.01.21 в 16:33

"В търсене на рая" е приключенски мемоар от Христо Щерев

Христо Щерев е пътешественик, който обича да чете и пише. През 2020, затворен заради обстановката, той успява да събере историите от посещенията си в Азия и да напише книгата "В търсене на рая" .  Авторът започва да пъува на 16 години, когато обикаля Западна Европа с автобус и прекарва една седмица в дома на английско смейство. " Тогава се..

публикувано на 07.01.21 в 17:04

Новото българско читалище се нарича "Тротоара 2020"

Два дни преди Коледа младите хора от TRAP , познати още като Фондация Тротоара си подариха една сбъдната мечта. Чрез уебсреща и електронен подпис те учредиха Народно читалище "Тротоара 2020" като продължение на желанието на младежите за просветна, културна и нестопанска дейност. Новооснованото читалище е на добре познатото място, на което е..

публикувано на 05.01.21 в 16:34

Коледен благотворителен НЕкоктейл

Младежкият съвет към Американското посолство организира своето традиционно благотворително събитие. Тази година обаче то е с името " Коледен благотворителен НЕкоктейл ". " Предвид обстановката в страната, за съжаление, се наложи да бъде онлайн ", казва Мария Тумпалова - вице президент на Младежкия съвет към Американското посолство , за..

публикувано на 22.12.20 в 15:49

Фотоалбумът "Български приключенски фотографи" ще ви срещне с творчеството на 18 доказани автори

180 страници, отпечатани върху висококачествена фотографска хартия, които съдържат 170 кадъра от всички краища на света, направени от най-добрите български приключенски фотографи. Не само снимките, но и вдъхновяващите истории за създаването им се помещават в луксозното издание, което предлагат от списание 360° . " Стигнахме до един формат, който е..

публикувано на 15.12.20 в 18:37

Образователно видео за посрещането на слепи и слабовиждащи хора в медицинските заведения

" Представете се, когато влизате, разкажете за разположението на обзавеждането в стаята, опишете позицията на храната върху подноса. " - това са само част от препоръките, които Ретина България   представя във видео предназначено за медицинските лица при посрещането на слепи и слабовиждащи хора в болниците. " Видеоматериалът е в крайн а..

публикувано на 15.12.20 в 12:49

Shape - ски тренировки за осъзнато каране

Интернет страница, която помага на скиорите да усъвършенстват своята техника и да изпитат максимално удоволствие от карането. Това е Shape - ски тренировки за осъзнато каране , създадена от Маргарита Ангелова - опитен ски инструктор на всякакви терени.  Тя създава страницата виждайки много хора по пистата и извън нея, които просто се возят и "..

публикувано на 09.12.20 в 13:41