Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Захари Карабашлиев: Нека се обърнем отново към ценностната си система и моралния си компас

Снимка: Антония Енева
Струва ми се, че навлизаме във време, в което все по-безсмислено се говори все по-шумно за все по-безнадеждни неща, казва писателят Захари Карабашлиев.

По думите му трябва “да оставим това естествено да изтлее от само себе си, идват избори. Не можем да се борим с всичко, трябва да избираме битките си и вярвам, че най-правилното нещо, което да се прави в този момент, е не да обикаляме улиците, да скандираме и да се изпозаразяваме, а да се примирим и смирим първо със себе си, и да опитаме да общуваме по теми, които вълнуват всички ни, защото идват избори и там ще се решават нещата.

Нека да се обърнем отново към ценностната си система и моралния си компас, казва той.

Според него не трябва да губим правилната посока, а да говорим за неща, за които искаме да си говорим. Най-добрият вариант в момента, според него, е да се говори за книги, музика и филми.

И като стана дума за книги, Захари Карабашлиев веднага побърза да препоръча българския автор Милен Хальов и неговата книга “Кало Змея”. Съвсем скоро излезе и втората част на книгата, а Карабашлиев е категоричен “Много добро писане, това искам да подчертая”.

Писателят посочи още едно заглавие, което трябва да излезе от печат съвсем скоро - на младия писател Благой Иванов. Става дума за книгата “Мазето”, която по думите му е романтичен психотрилър за сериен убиец, който се опитва да спаси годеницата си от собственото си Алтер его.

Още за новите книжни предложения на Захари Карабашлиев, както и за смислените разговори - чуйте в разговора на Ива Дойчинова в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хранителен режим помага в борбата срещу рака

Учени от Великобритания доказаха, че спазването на хранителен режим помага при лечението на рак, съобщава „Дейли Мейл“. Развитието на раковите клетки се дължи на аминокиселината серин, която участва в строежа на почти всички протеини и се съдържа в месото, рибата и яйцата. Резултатите от проведени експерименти показват, че диета с ниско съдържание на..

публикувано на 15.01.21 в 19:25

Деян Статулов: Българското кино много добре се адаптира към съвременните условия

Кино по пантофи, пред телевизора в хола - това все още е алтернативата при затворените киносалони. Това, разбира се, не пречи на ентусиазма на кинолюбителите. През изминалата седмица един филм-копродукция между България и Германия, направи своята първа премиера пред стрийм платформа, нещо което не се е случвало досега в страната. Сега, заради..

публикувано на 15.01.21 в 19:11

И студенти, и преподаватели в ТУ-София очакват присъствените часове

Как студентите се справят с обучението си в ситуацията и времето, когато мерките против разпространението на коронавиуса налагат ограничения и принуждават много висши училища да разчитат на дигитално провеждане на лекции и упражнения? Условията са различни не само заради нееднаквите възможности на университетите, но и заради спецификите на..

публикувано на 15.01.21 в 17:05

Добротворци: Да нахраним освен телата и душите на хората с добро отношение и внимание

Събитията от 2020 г. дадоха много възможности на хората, които имат желание да помагат на изпаднали в нужда хора и животни, да го направят. През годината се появиха и много нови кампании, в които се включиха много хора и организации. Над 8 години екипи на Фондация “Деца на България” провеждат ежеседмични срещи с възрастни хора в старчески домове. Част..

публикувано на 15.01.21 в 16:57
Мира Радева

Слави Трифонов може да привлече гласове от електоралната периферия

Ситуацията с Covid-19 отдавна надхвърли чисто здравните аспекти. Има много сериозно напрежение в обществото, което е породено и от тази ситуация. Обедняването, забавянето на икономическите процеси представлява рязка промяна на нагласите и стереотипите, която трудно се приема на психологическо ниво. Ефектите от тази ситуация тепърва ще се засилват,..

публикувано на 15.01.21 в 15:25

Светозар Съев: Видимо борбата срещу статуквото е много сериозна

Седемнадесет политически партии и граждански организации обмислят общо явяване на парламентарните избори. Потенциалните политически партньори се събраха за преговори в столицата по покана на съпредседателя на ГПП "Ние, Гражданите" Светозар Съев . Обединяващото звено между всички седемнадесет партии и граждански сдружения е участието им в..

публикувано на 15.01.21 в 15:19

Тестът на Майерс Бригс ви дава шанс за успехи, ако използвате силните си страни

„Досега не съм срещал хора, които да не са впечатлени колко е точен този тест.“ Не става дума за проверка на знанията в училище, а за личностен тест и когато чуете това от устата на специалист, няма как да останете безразличен. Става дума за „ 16 personalities “ - тест на Майерс Бригс (Myers Brrigs) и напоследък става толкова..

публикувано на 15.01.21 в 14:39