Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Писмото с добри новини

Снимка: Етюдите на София

Писмото с добри новини пристигна в редакцията на радио София. Новините бяха от район Изгрев. Там се беше случило нещо, за което живущите бяха благодарни и искаха да го споделят. С това писмо те благодарят на капитан Радослав Евгениев Иванов, военен от ВВС - Граф Игнатиево, обл. Пловдивска, че спасява една от техните съседки.

На 29.09.2020 се провежда събрание на вход А на блок 43 в Дианабад. След събранието възрастната госпожа Кюлчилова неволно запалва пожар в дома си. Входът се пълни с дим и отначало капитан Иванов и неговият съсед не разбират от къде идва. Постепенно, ориентирайки се по пушеците, те влизат в апартамента на 86-годишната дама. 

Там тя седи сама сред дима и разтопените шкафове над запалената си печка. "Спокойно, спокойно, аз вече го изгасих", казва госпожа Кюлчилова, но поглеждайки към котлона, капитан Иванов и съседът му забелязват, че той още работи. Светват фенерче и виждат, че тримата в кухнята са нагазили във вода, печката все още е включена в мрежата и е въпрос на време да се получи късо съединение. Изключват котлона, свалят бушоните и чак тогава си отдъхват. Възрастната дама моли само да се обадят на нейния син.

Няколко дни по-късно капитан Радослав Иванов звъни на вратата на госпожа Кюлчилова, за да види как е. "В първия момент не ме позна и може би малко се изплаши", след това обаче дамата си припомня спасителя си и му казва, че не го е забравила и чака да си вземе пенсията, за да му се отблагодари.

Капитан Радослав Иванов казва, че смята че всеки би постъпил така на негово място. 

Цялата история за добрата постъпка чуйте в звуковия файл с разговора на Мария Бояджиева с капитан Радослав Георгиев.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сапунено шоу радва малки и големи

Сапуненото шоу на Коле Китанов впечатлява не само с размера на сапунените балони, които той прави в реално време пред публика, но и с тяхната форма, както и различните игри и състезания, в които малчуганите могат да участват. За всички деца магията на сапунените мехури е едно от най-забавните неща. Артистът Коле Китанов обаче запазва..

публикувано на 23.01.21 в 11:28

Вече 14 години спортът Лакрос е в България

Спорът с френското име лакрос е познат в България от 2007. Тогава Николай Чолаков , президенат на Българската федерация по лакрос , кани състезатели от Виена и организира първия тренировъчен лагер. Историята на лакрос е дълга и започва в Северна Америка. " Той датира още от индианците, наричал се е "малкият брат на войната" и са го играли по..

публикувано на 11.01.21 в 16:33

"В търсене на рая" е приключенски мемоар от Христо Щерев

Христо Щерев е пътешественик, който обича да чете и пише. През 2020, затворен заради обстановката, той успява да събере историите от посещенията си в Азия и да напише книгата "В търсене на рая" .  Авторът започва да пъува на 16 години, когато обикаля Западна Европа с автобус и прекарва една седмица в дома на английско смейство. " Тогава се..

публикувано на 07.01.21 в 17:04

Новото българско читалище се нарича "Тротоара 2020"

Два дни преди Коледа младите хора от TRAP , познати още като Фондация Тротоара си подариха една сбъдната мечта. Чрез уебсреща и електронен подпис те учредиха Народно читалище "Тротоара 2020" като продължение на желанието на младежите за просветна, културна и нестопанска дейност. Новооснованото читалище е на добре познатото място, на което е..

публикувано на 05.01.21 в 16:34

Коледен благотворителен НЕкоктейл

Младежкият съвет към Американското посолство организира своето традиционно благотворително събитие. Тази година обаче то е с името " Коледен благотворителен НЕкоктейл ". " Предвид обстановката в страната, за съжаление, се наложи да бъде онлайн ", казва Мария Тумпалова - вице президент на Младежкия съвет към Американското посолство , за..

публикувано на 22.12.20 в 15:49

Фотоалбумът "Български приключенски фотографи" ще ви срещне с творчеството на 18 доказани автори

180 страници, отпечатани върху висококачествена фотографска хартия, които съдържат 170 кадъра от всички краища на света, направени от най-добрите български приключенски фотографи. Не само снимките, но и вдъхновяващите истории за създаването им се помещават в луксозното издание, което предлагат от списание 360° . " Стигнахме до един формат, който е..

публикувано на 15.12.20 в 18:37

Образователно видео за посрещането на слепи и слабовиждащи хора в медицинските заведения

" Представете се, когато влизате, разкажете за разположението на обзавеждането в стаята, опишете позицията на храната върху подноса. " - това са само част от препоръките, които Ретина България   представя във видео предназначено за медицинските лица при посрещането на слепи и слабовиждащи хора в болниците. " Видеоматериалът е в крайн а..

публикувано на 15.12.20 в 12:49