Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Писмото с добри новини

Снимка: Етюдите на София

Писмото с добри новини пристигна в редакцията на радио София. Новините бяха от район Изгрев. Там се беше случило нещо, за което живущите бяха благодарни и искаха да го споделят. С това писмо те благодарят на капитан Радослав Евгениев Иванов, военен от ВВС - Граф Игнатиево, обл. Пловдивска, че спасява една от техните съседки.

На 29.09.2020 се провежда събрание на вход А на блок 43 в Дианабад. След събранието възрастната госпожа Кюлчилова неволно запалва пожар в дома си. Входът се пълни с дим и отначало капитан Иванов и неговият съсед не разбират от къде идва. Постепенно, ориентирайки се по пушеците, те влизат в апартамента на 86-годишната дама. 

Там тя седи сама сред дима и разтопените шкафове над запалената си печка. "Спокойно, спокойно, аз вече го изгасих", казва госпожа Кюлчилова, но поглеждайки към котлона, капитан Иванов и съседът му забелязват, че той още работи. Светват фенерче и виждат, че тримата в кухнята са нагазили във вода, печката все още е включена в мрежата и е въпрос на време да се получи късо съединение. Изключват котлона, свалят бушоните и чак тогава си отдъхват. Възрастната дама моли само да се обадят на нейния син.

Няколко дни по-късно капитан Радослав Иванов звъни на вратата на госпожа Кюлчилова, за да види как е. "В първия момент не ме позна и може би малко се изплаши", след това обаче дамата си припомня спасителя си и му казва, че не го е забравила и чака да си вземе пенсията, за да му се отблагодари.

Капитан Радослав Иванов казва, че смята че всеки би постъпил така на негово място. 

Цялата история за добрата постъпка чуйте в звуковия файл с разговора на Мария Бояджиева с капитан Радослав Георгиев.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Stinky" търсят дизайнери с нестандартни идеи

Stinky е проект създаден от група артисти и спортисти. Чорапите, които те правят, осигуряват така необходимия комфорт за крака на всеки екстремист, независимо дали кара скейт, борд, кънки или се занимава с друг спорт. Естествено, те са се погрижили и за дръзкия и провокативен дизайн, който всички ние така харесваме.  В опита да отркият занимание за..

публикувано на 20.03.21 в 10:06

Наука за бизнес 2021

Едно от най-дългоочакваните бизнес събития „Наука за бизнес“, организирано от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Българската академия на науките, се завръща изцяло онлайн, след отлагането му през 2020 г., поради пандемията. Събитието ще се проведе на 18 март, четвъртък, от 10.30 часа и ще покаже най-интересните..

публикувано на 17.03.21 в 15:21
Ogy Kovachev on his way to Yakaruda

Оги Ковачев за пътешествията, българските планини и кулинарните върхове

Оги Ковачев е пътешственик, който обича да посещава нетрадиционни дестинации. Дали ще посети древния ритуал Темаскал в Стара планина или пък ще премине пътя Камино де Сантиаго в Испания, неговите истории за хората, които среща по пътя си и за различните предизвикателстава, през които преминава, са пленителни. Едно от местата, които пътешественикът..

публикувано на 05.03.21 в 19:10

Павел Вълков със световна титла по лонгборд

Лонгбордът , който е по-големият брат на скейтборда, започва своята история на Хаваите, където местните сърфисти се опитват да наподобят усещането за движение по вълните. За тази цел те удължават дъската и слагат по-големи колелца. Това се случва 50-те години на миналия век.  Ето, че този вид дъска става все по-популярна и в България и дори се..

публикувано на 28.01.21 в 16:52

Сапунено шоу радва малки и големи

Сапуненото шоу на Коле Китанов впечатлява не само с размера на сапунените балони, които той прави в реално време пред публика, но и с тяхната форма, както и различните игри и състезания, в които малчуганите могат да участват. За всички деца магията на сапунените мехури е едно от най-забавните неща. Артистът Коле Китанов обаче запазва..

публикувано на 23.01.21 в 11:28

Вече 14 години спортът Лакрос е в България

Спорът с френското име лакрос е познат в България от 2007. Тогава Николай Чолаков , президенат на Българската федерация по лакрос , кани състезатели от Виена и организира първия тренировъчен лагер. Историята на лакрос е дълга и започва в Северна Америка. " Той датира още от индианците, наричал се е "малкият брат на войната" и са го играли по..

публикувано на 11.01.21 в 16:33

"В търсене на рая" е приключенски мемоар от Христо Щерев

Христо Щерев е пътешественик, който обича да чете и пише. През 2020, затворен заради обстановката, той успява да събере историите от посещенията си в Азия и да напише книгата "В търсене на рая" .  Авторът започва да пъува на 16 години, когато обикаля Западна Европа с автобус и прекарва една седмица в дома на английско смейство. " Тогава се..

публикувано на 07.01.21 в 17:04