Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

40% от професиите на бъдещето предстои да бъдат открити и създадени

Снимка: znam.be
В началото на 2019 г. Ангел Георгиев и Виктор Балабанов, които до тогава имат над 20 години обучителен опит в различни корпоративни и социални проекти, създават образователната платформа Знам.бе

На 15 ноември (неделя) образователната инициатива Знам.бе започва турне, в което негови представители ще посетят 10 български града и ще запознаят аудиторията с младите и активни хора в тях. Това няма да е първо турне от създаването на платформата. 

“Започнахме летящо още през миналата година, стартирахме с едно образователно турне в 30 града, в цяла България, с кемпер. Целта беше да популяризираме тест, който направихме и качихме на платформата си. Тази година, за да надградим и доразвием идеята, която започнахме, организираме второ турне. Този път “Въпросително турне”. Кръстихме го така, защото искаме да развием няколко интересни, ключови въпроса, свързани с развитието на младите хора и избора им на професионален път”, казва Виктор Балабанов.

По думите му, без да има претенцията за изчерпателна статистика, вече има 15 хил. попълнени въпросника, което са 15 хил. деца на възраст между 10 и 15 години. Статистиката показва, че 40% от професиите на бъдещето предстои да бъдат открити и създадени.

“Автоматизацията на голяма част от човешката дейност, технологиите помогнаха да се случи, така че да ни се отваря свободно време, което провокира креативността и ние създаваме различни занимания, с които да запълваме нашето свободно време и с които да развиваме себе си като личности”, казва той.

Много от традиционните професии ще се изменят и фокусът на тази професията ще промени дейността, която се извършва по нея, а експертизата е релевантна - вероятно голяма част от нея ще бъде автоматизирана, но все пак пак ще изисква знанието какво точно да гледаш, как да го контролираш, накъде да насочиш фокуса.

Още за образователната платформа и професиите на бъдещето - чуйте в разговора на Гергана Пейкова в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хранителен режим помага в борбата срещу рака

Учени от Великобритания доказаха, че спазването на хранителен режим помага при лечението на рак, съобщава „Дейли Мейл“. Развитието на раковите клетки се дължи на аминокиселината серин, която участва в строежа на почти всички протеини и се съдържа в месото, рибата и яйцата. Резултатите от проведени експерименти показват, че диета с ниско съдържание на..

публикувано на 15.01.21 в 19:25

Деян Статулов: Българското кино много добре се адаптира към съвременните условия

Кино по пантофи, пред телевизора в хола - това все още е алтернативата при затворените киносалони. Това, разбира се, не пречи на ентусиазма на кинолюбителите. През изминалата седмица един филм-копродукция между България и Германия, направи своята първа премиера пред стрийм платформа, нещо което не се е случвало досега в страната. Сега, заради..

публикувано на 15.01.21 в 19:11

И студенти, и преподаватели в ТУ-София очакват присъствените часове

Как студентите се справят с обучението си в ситуацията и времето, когато мерките против разпространението на коронавиуса налагат ограничения и принуждават много висши училища да разчитат на дигитално провеждане на лекции и упражнения? Условията са различни не само заради нееднаквите възможности на университетите, но и заради спецификите на..

публикувано на 15.01.21 в 17:05

Добротворци: Да нахраним освен телата и душите на хората с добро отношение и внимание

Събитията от 2020 г. дадоха много възможности на хората, които имат желание да помагат на изпаднали в нужда хора и животни, да го направят. През годината се появиха и много нови кампании, в които се включиха много хора и организации. Над 8 години екипи на Фондация “Деца на България” провеждат ежеседмични срещи с възрастни хора в старчески домове. Част..

публикувано на 15.01.21 в 16:57
Мира Радева

Слави Трифонов може да привлече гласове от електоралната периферия

Ситуацията с Covid-19 отдавна надхвърли чисто здравните аспекти. Има много сериозно напрежение в обществото, което е породено и от тази ситуация. Обедняването, забавянето на икономическите процеси представлява рязка промяна на нагласите и стереотипите, която трудно се приема на психологическо ниво. Ефектите от тази ситуация тепърва ще се засилват,..

публикувано на 15.01.21 в 15:25

Светозар Съев: Видимо борбата срещу статуквото е много сериозна

Седемнадесет политически партии и граждански организации обмислят общо явяване на парламентарните избори. Потенциалните политически партньори се събраха за преговори в столицата по покана на съпредседателя на ГПП "Ние, Гражданите" Светозар Съев . Обединяващото звено между всички седемнадесет партии и граждански сдружения е участието им в..

публикувано на 15.01.21 в 15:19

Тестът на Майерс Бригс ви дава шанс за успехи, ако използвате силните си страни

„Досега не съм срещал хора, които да не са впечатлени колко е точен този тест.“ Не става дума за проверка на знанията в училище, а за личностен тест и когато чуете това от устата на специалист, няма как да останете безразличен. Става дума за „ 16 personalities “ - тест на Майерс Бригс (Myers Brrigs) и напоследък става толкова..

публикувано на 15.01.21 в 14:39