Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

40% от професиите на бъдещето предстои да бъдат открити и създадени

Снимка: znam.be
В началото на 2019 г. Ангел Георгиев и Виктор Балабанов, които до тогава имат над 20 години обучителен опит в различни корпоративни и социални проекти, създават образователната платформа Знам.бе

На 15 ноември (неделя) образователната инициатива Знам.бе започва турне, в което негови представители ще посетят 10 български града и ще запознаят аудиторията с младите и активни хора в тях. Това няма да е първо турне от създаването на платформата. 

“Започнахме летящо още през миналата година, стартирахме с едно образователно турне в 30 града, в цяла България, с кемпер. Целта беше да популяризираме тест, който направихме и качихме на платформата си. Тази година, за да надградим и доразвием идеята, която започнахме, организираме второ турне. Този път “Въпросително турне”. Кръстихме го така, защото искаме да развием няколко интересни, ключови въпроса, свързани с развитието на младите хора и избора им на професионален път”, казва Виктор Балабанов.

По думите му, без да има претенцията за изчерпателна статистика, вече има 15 хил. попълнени въпросника, което са 15 хил. деца на възраст между 10 и 15 години. Статистиката показва, че 40% от професиите на бъдещето предстои да бъдат открити и създадени.

“Автоматизацията на голяма част от човешката дейност, технологиите помогнаха да се случи, така че да ни се отваря свободно време, което провокира креативността и ние създаваме различни занимания, с които да запълваме нашето свободно време и с които да развиваме себе си като личности”, казва той.

Много от традиционните професии ще се изменят и фокусът на тази професията ще промени дейността, която се извършва по нея, а експертизата е релевантна - вероятно голяма част от нея ще бъде автоматизирана, но все пак пак ще изисква знанието какво точно да гледаш, как да го контролираш, накъде да насочиш фокуса.

Още за образователната платформа и професиите на бъдещето - чуйте в разговора на Гергана Пейкова в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Когато бях на твоите години"

Чували сте фразата „Когато бях на твоите години…“ или пък „Преди години бизнесът, който правехме беше истински, голям, направо велик…“  ✅ Какво се крие зад всичко това?  ✅ Необходимо ли е да упрекваме другите, за да подчертаем успехите си?  ✅ Кой е отговорен за изборите, които правим или не правим?  ✅ Може ли и нужно ли е да..

обновено на 29.07.21 в 19:00

Детското лято през август е приятно и забавно в Столичната библиотека

Кампания от разнообразни инициативи в Детския център (ДЦ) и в Американския център (АЦ) на Столичната библиотека предстои през месец август. Заниманията, предназначени за деца от 5 до 15 години е под названието „Детско лято в Столичната библиотека“ , а програмата от 2 до 31 август е е наситена с различни събития всеки ден. Сред..

публикувано на 29.07.21 в 18:56

И с мобилно приложение можем да спасяваме гора

Мобилно приложение „Защити гората“ за подаване на сигнали за незаконни дейности в горите създадоха природозащитници от Гората.бг , Изпълнителна агенция по горите и Природен . Целта му е да приобщи гражданското общество към каузата за опазването на горите и дивите животни в България. Подаването на сигнали е много улеснено чрез конкретни..

публикувано на 29.07.21 в 18:22

Инж. Александър Дунчев, ИАГ: Бързата реакция при пожар е по-важна дори от техниката за гасене

Трябва обществото ни да развие нулева толерантност към паленето на стърнища, защото в над 90% от случаите това води до неконтролируеми горски пожари. Това подчерта пред Радио София инж. Александър Дунчев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите. Природните нарушения, свързани с климатичните изменения –..

публикувано на 29.07.21 в 17:30

КАБ обяви началото на третото издание на конкурса “Български архитектурни награди”

Започва конкурса “ Български архитектурни награди ”, организиран от 2018 г. от Камарата на архитектите в България (КАБ). Целта му е да популяризира най-стойностните архитектурни проекти, реализирани от български архитекти в страната и чужбина, да бъдат отличени тези от тях, които са с оригинална концепция, естетика, иновации и..

публикувано на 29.07.21 в 16:15

Две трети от служителите в ОП „Софияплан“ са готови да напуснат

Директорът на общинското предприятие „Софияплан“ Любо Георгиев обяви във фейсбук, че е уведомил кмета на Столичната община, че напуска поста си след 3 месеца - от 28 октомври т.г.Дотогава иска да завърши няколко ключови за развитието на общината задачи, сред които Програма за София. В социалната мрежа Георгиев написа: „Работата ни в..

публикувано на 29.07.21 в 15:21

Малък куклен театър "Слон" представя воден куклен театър на камерна сцена за първи път в света

Тази вечер, у нас, за първи път ще бъде представен камерен воден куклен спектакъл в цялата световна история на водния куклен театър . Представлението се казва "Красивият геном на водата" и е петият проект за куклен театър на водно пространство на Малък куклен театър "Слон".  Проектът е надграждане, което се опира на опита и изследванията..

публикувано на 29.07.21 в 14:07