Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Медицинският университет в София поощрява студентите доброволци финансово

Акад. Лъчезар Трайков
Снимка: Личен архив

Четири месечни стипендии или заверка на стаж ще получат студентите доброволци от Медицинския университет - София, в зависимост от това кой курс са. Това каза пред Радио София ректорът на висшето училище акад. Лъчезар Трайков. Той прикани студентите медици, решили да положат доброволчески труд, да се регистрират в специална форма на сайта на университета, за да получат поощрителното възнаграждение.

"Прекланяме се пред ентусиазма на тези млади хора и пред факта, че те споделят ценностите, които всеки лекар трябва да носи в себе си. В същото време ги приканваме да не пропускат учебни занятия. Ние от своя страна ще положим всички усилия да получат максимално качествено образование“, посочи акад. Трайков.

Медицински университет-София вече разполага и използва платформа за дистанционни упражнения и обмен на информация. В същото време по избор се дава възможност за присъствени упражнения в малки групи (5-6 души), обясни акад. Трайков.

Ректорът е поставил задача на екипа си да се подготви кандидатстване за ВУЗ-а онлайн – подаване на документи, записване и т.н.

Започнала е подготовката и за първия симулационен център, който ще бъде в Александровска болница.

Пред университета така или иначе стоят предизвикателства. Covid епидемията създаде необходимост от ускоряване на нужните реформи, обясни акад. Лъчезар Трайков и припомни, че още при кандидатирането за поста е обещал въвеждането на модерно, дистанционно обучение, симулационни центрове и т.н. Всичко това сега е на дневен ред, с още по-остра наложителност и е трябвало да се действа „с летящ старт“.

Цялото интервю на Катя Василева с ректора на МУ-София акад. Лъчезар Трайков за това как протичат в момента практическите обучения на студентите по медицина от горните курсове, колко студенти работят в Covid отделенията, подготвени ли са за това, как висшето учебно заведение подкрепя и подпомага работата на студентите по медицина като доброволци в звената с пациенти, чуйте в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Как студенти работят в Covid отделения в София и как - в Кьолн

Асоциацията на студентите по медицина договори с Министерството на здравеопазването условия, при които да бъдет наемани на работа в Covid отделенията. До този момент не е имало правила, каза пред Радио София момиче, което е студент четвърти курс..

публикувано на 20.11.20 в 17:10
ВИЖТЕ ОЩЕ

Няколко идеи за кино вечер вкъщи

Когато всичко затваря, големият екран може би ще се премести вкъщи на домашния телевизор. “За съжаление кината ги затвориха и отново ще трябва да намерим алтернативни възможности да гледаме кино, макар и на малкия екран, а възможностите за това са много”,..

публикувано на 27.11.20 в 16:41

Направление за PCR от личния лекар - до дни

Анексът към Националния рамков договор, който прави възможно издаването на направления за PCR тест от общопрактикуващите лекари, вече е в сила. До два-три работни дни ще може да започне издаването на този вид здравен документ, заяви пред Радио София..

публикувано на 27.11.20 в 15:31
Анастас Стефанов

Анастас Стефанов: Конспирацията сама по себе си е обяснителен режим под лесна форма

40% от българите вярват, че коронавирусът е биологично оръжие , създадено с цел на се намали населението на земята. Това показват данните от проучване, направено в началото на ноември.   “Изследването показва, че и нашето общество не е изолиран..

публикувано на 27.11.20 в 14:58

Недоносеното бебе и силата да го отгледаш

Хората казват, че всеки трябва да си носи кръста. Но има едни малки човечета, на които понякога им се падат много тежки кръстове. На 17 ноември, когато отбелязахме Деня на недоносените деца.  Да си недоносен, може да е карма, съдба, наричане, лош..

публикувано на 27.11.20 в 14:46
Иванка Шалапатова

Все по-често българският родител търси професионална помощ

Вълнуваща програма, вдъхновяващи истории, възможност за интеракция между участниците и гостите, която смело пренебрегва разстоянието и традиционното благотворително наддаване, са само част от елементите, които ще могат да се гледат директно от уюта и..

публикувано на 27.11.20 в 14:27

"Изплети топлина" с девето издание, посветено на бездомните

“Изплети топлина” е една красива инициатива , която с плетене помага на бездомни хора. От края на месец октомври кампанията започна деветото си издание. А през всички тези години хората, които участват в плетенето с енергия и любов са стоплили над 12..

публикувано на 27.11.20 в 13:10
Младен Петков

Младен Петков: И през 2020-а все още можем да благодарим

Въпреки всички тежки събития през 2020 година за целия свят, все още е възможно да благодарим. Каквото и да става можем да гледаме позитивно на нещата така, както за американците е характерно мисленето, че независимо от всичко те трябва да се изправят и..

публикувано на 27.11.20 в 12:34