Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Медицинският университет в София поощрява студентите доброволци финансово

Акад. Лъчезар Трайков
Снимка: Личен архив

Четири месечни стипендии или заверка на стаж ще получат студентите доброволци от Медицинския университет - София, в зависимост от това кой курс са. Това каза пред Радио София ректорът на висшето училище акад. Лъчезар Трайков. Той прикани студентите медици, решили да положат доброволчески труд, да се регистрират в специална форма на сайта на университета, за да получат поощрителното възнаграждение.

"Прекланяме се пред ентусиазма на тези млади хора и пред факта, че те споделят ценностите, които всеки лекар трябва да носи в себе си. В същото време ги приканваме да не пропускат учебни занятия. Ние от своя страна ще положим всички усилия да получат максимално качествено образование“, посочи акад. Трайков.

Медицински университет-София вече разполага и използва платформа за дистанционни упражнения и обмен на информация. В същото време по избор се дава възможност за присъствени упражнения в малки групи (5-6 души), обясни акад. Трайков.

Ректорът е поставил задача на екипа си да се подготви кандидатстване за ВУЗ-а онлайн – подаване на документи, записване и т.н.

Започнала е подготовката и за първия симулационен център, който ще бъде в Александровска болница.

Пред университета така или иначе стоят предизвикателства. Covid епидемията създаде необходимост от ускоряване на нужните реформи, обясни акад. Лъчезар Трайков и припомни, че още при кандидатирането за поста е обещал въвеждането на модерно, дистанционно обучение, симулационни центрове и т.н. Всичко това сега е на дневен ред, с още по-остра наложителност и е трябвало да се действа „с летящ старт“.

Цялото интервю на Катя Василева с ректора на МУ-София акад. Лъчезар Трайков за това как протичат в момента практическите обучения на студентите по медицина от горните курсове, колко студенти работят в Covid отделенията, подготвени ли са за това, как висшето учебно заведение подкрепя и подпомага работата на студентите по медицина като доброволци в звената с пациенти, чуйте в звуковия файл.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Как студенти работят в Covid отделения в София и как - в Кьолн

Асоциацията на студентите по медицина договори с Министерството на здравеопазването условия, при които да бъдет наемани на работа в Covid отделенията. До този момент не е имало правила, каза пред Радио София момиче, което е студент четвърти курс..

публикувано на 20.11.20 в 17:10
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ана Вълчева, която изследва от сцената точката на взаимодействие с публиката

"Ароматосфера" е сетивен онлайн пърформанс, посветен на способността ни да се свързваме с обонянието си като изграждаме емоционални мостове през времето. Автор на пърформанса е актрисата Ана Вълчева . Тя вярва в трансформиращата сила на изкуството,..

обновено на 17.05.21 в 18:56
Милен Врабевски

Д-р Милен Врабевски: Чорбаджиите са изнесли на раменете си революционната борба

Тази вечер националната телевизия ще излъчи документален филм за живота и делото на бележития български възрожденец хаджи Станьо Врабевски. Документалният филм “Неразказаният възрожденец” ще даде необичаен поглед върху предосвобожденската ни..

публикувано на 17.05.21 в 17:15

В НДК гостуват художници и поети от златния фонд на Бургас

Във връзка с 40-годишния си юбилей НДК посреща две интересни събития, представящи културния потенциал на Бургас. Лауреатите от Националния конкурс за поезия „Христо Фотев“ ще представят свои стихове в уютната атмосфера на Литературен клуб..

публикувано на 17.05.21 в 16:52
Радослав Стоянов

Пропагандата след Истанбулската конвенция влоши отношението към ЛГТБИ

Сред българите няма увеличаване приемането на хората с хомосексуална ориентация, отбеляза в студиото на Радио София Радослав Стоянов , експерт програмни комуникации в Българския хелзинкски комитет (БХК), по повод 17 май - Световния ден срещу..

публикувано на 17.05.21 в 15:56

“Престъплението на века” - разказ за мащаба на опиоидните зависимости в САЩ

В една от големите платформи за филми вече е достъпен документалният филм в две части “Престъплението на века”. Филмът търси доказателства за връзката между фармацевтичните компании, политическия елит и правителствата, които да докажат..

публикувано на 17.05.21 в 15:51

Българско неделно училище в Испания възпитава в децата любов към майчиния им език и духовни ценности

Силвия Костова и Елица Евтимова  са две лъчезарни млади дами, успешно реализирали се в чужбина, където намират и своето призвание. След като завършва магистърска степен  по „Развитие на човешките ресурси“ във университета  Vilanova в..

публикувано на 17.05.21 в 14:51

Уебинар показва тънкостите при подготовка на кучето за изложби

Безплатен груминг уебинар с Алисън Алекзандър - експерт в областта на поддържането и тренирането на кучета, ще се проведе на 18 май. В рамките на уебинара хората ще научат техники и методи, как да се грижат и поддържат своето кученце, особено..

публикувано на 17.05.21 в 14:48