Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как студенти работят в Covid отделения в София и как - в Кьолн

Снимка: БГНЕС

Асоциацията на студентите по медицина договори с Министерството на здравеопазването условия, при които да бъдет наемани на работа в Covid отделенията.

До този момент не е имало правила, каза пред Радио София момиче, което е студент четвърти курс в Медицинския университет. На фона на онлайн упражненията и в университета, за да придобие практика, тя взима решение да работи като медицинска сестра в отделение "Вътрешни болести" в софийска болница.

Тя сподели, че заради усложняващата се ситуация, е задължена да работи в Covid отделение, без да има необходимото обучение. Не е доброволец. Заплащането е 5 лв. на час. Гласът е променен по молба на студентката.

Калоян Данков е студент по медицина, който учи в университета в Кьолн, Германия. Работи в здравнa службa и неговата работа е да прави тестове на потенциално заразени с Covid-19. Заплащанато там е 15 евро на час.

Каква точно е неговата работа, как здравните служби привличат студентите по медицина, за да помагат, как е бил обучен преди да започне, каква е ситуацията в момента  в Германия – това разказа той пред репортера Георги Карамфилов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна