Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Невиждан театър" – да преминеш границите на невъзможното

"Невиждан театър" се нарича трупата по театър за незрящи, основана от проф. Велимир Велев, ръководител на специалността “Театър на движението – Пантомима”. Преди 6 години проф. Велев създава своя уникална новаторска методология за работа със слепи като преплита театъра на марионетката (дистанционна кукла на конци) и театъра на сенките (кинетичен образ от дистанция).

През 2004 г. Блажо Николич, преводач и патрон на културата в България, решава да покани хора на театралното изкуство да осъществят връзка с общността на незрящите – нещо, което до този момент почти липсва в страната. В тази кауза повярвал проф. Велимир Велев - който е режисьор, актьор, педагог и преподавател в НАТФИЗ. Както той казва на шега, сформирал театралния клас СОУДНЗ "Луи Браил". В този клас се събират предимно деца с нулево зрение. Така проф. Велев изгражда своя уникален метод за работа с незрящи на сцената – в синтеза между марионетния театър и театъра на сенките и така се ражда „Невиждан театър“.

Проф. Велимир Велев сподели пред Радио София, че самите зрящи актьори, при работата си с незрящи преоткриват себе си и мисията си, започваме да гледаме чрез това социално ангажирано изкуство по различен начин не само на изкуството, но и на живота.

Ателието на незрящите със студентите от класа на проф. д-р Александър Илиев включва пространствено взаимодействие и работа с партньор “без зрение”, ново допълнение към програмата им по “Актьорство за драматичен театър – Пантомима”. Третокурсниците от класа на проф. Пламен Марков също се включват в “потапянето” в света на “тъмнината”, чрез различни житейски дейности от ежедневието със закрити очи, проведени под прякото ръководство и инструкции на незрящите. Ателието, част от обучението по „Сценично движение“, използва специализирания тренинг “На Тъмно”. Самият тренинг е създаден от проф. Велев, на базата на системата му за работата с незрящи във визуални сценични изкуства, с цел развиване на творческата интуиция и взаимодействие, чрез двигателни умения и пространствено виждане, без участие на зрение.

В момента трупата от незрящи актьори завършва спектакъла "Образ и безподобие". Това е финалът на един дълъг многоетапен двугодишен проект стартиран през 2018 година от "ВИА Театър". В този проект се реализира нова обучителна стратегия на незрящи в Театъра на маските - жанр, също така невъзможен за хора без зрение, както и Театъра на сенките, в който работи трупата на "Невиждан театър". В първите етапи на проекта, незрящите актьори са преминали през специално създаден за тях тренинг в колаборация със зрящи професионалисти и студенти от НАТФИЗ. Този етап е и част от концепцията на Велев "Училище за зрение", който е подкрепен частично от ТЕЛУС Интернешънъл. Самата окончателна реализация на проекта е благодарение на финансовата подкрепа на НФ "Култура" и на СП "Култура".

Премиерата на спектакъла "ОБРАЗ И БЕЗПОДОБИЕ" ще се състои на в 19:00 на 13 декември 2020, на сцената на Център за култура и дебат  "Червената къща", ул. Любен Каравелов 15.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дом на културата "Красно село" с интересна онлайн програма

Дом на културата в район Красно село е изключително активен и дори през месеците, когато достъпът до развлекателни събития е силно ограничен, организаторите на събитията там намират начин да достигнат до своята публика. “В този екстраординарен период, в който се оказа, че затваряме врати и не можем да приютим нашата публика, решихме, че можем да..

публикувано на 22.01.21 в 19:26
Даниел Киряков

Даниел Киряков: Амбициозната програма на Байдън засяга много страни

Церемонията по встъпване в длъжност на новия американски президент Джо Байдън беше изключително стегната, уважена от трима живи президенти на място, а Джими Картър бе изпратил своите поздравления. Не можем да подминем тоалетите на съпругата на Байдън и вицепрезидента Камала Харис, както и емоционалното изпълнения на американския химн от Лейди Гага,..

публикувано на 22.01.21 в 17:35
Антония Енева

Инаугурацията на баба Данче

Здравейте уважаеми слушатели. За цвят и мерудия ще се разходим между редовете, рекламите и сериозните новини от изминалите дни. Още в самото начало обявявам, че баба Данче е жива е здрава за радост на многобройните си фенове. Дори ми изпрати SMS, с който ме призова на консултации в нейната щаб квартира-гарсониера. Спешавам се аз, изкачвам два етажа..

публикувано на 22.01.21 в 16:46
Харисън Форд в екшъна „Еър Форс 1“

Да си спомним някои филмови американски президенти

В седмицата, в която Белият дом смени своя стопанин, кинокритикът Деян Статулов предлага няколко филмови заглавия, в които сюжетът е замислен с американския президент (като роля, не конкретен). Като държавния глава на САЩ можем да си припомним образите, изградени от актьори като чаровника в какъв ли не киножанр Харисън Форд в екшъна „Еър..

публикувано на 22.01.21 в 16:30

Младен Петков: Обединението на нацията е голямо предизвикателство пред Джо Байдън

Още с встъпването си в длъжност новият американски президент Джо Байдън подписа поредица от укази, свързани с имиграцията, климатичните промени, здравеопазването, а така също предприе нови мерки за справянето с Covid-19.  Президентът призова американците да носят маски през следващите 100 дни и създаде специално крило към Националния съвет за..

публикувано на 22.01.21 в 16:01

Бебетата получават антитела срещу Covid-19 от майките си през плацентата и кърмата

“Действително заболяването Covid-19 в началото страсира всички, но много бързо се организираха структурите - Covid-отделението в нашата болница, интензивното отделение, изолационните стаи, така че да се създаде сигурност при деца, които са болни или се раждат деца, които се раждат от майки, които са болни, казва началникът на клиниката по..

публикувано на 22.01.21 в 15:14

Мерките за безопасност да се спазват и след ваксиниране или преболедуване

Всяко научно дружество за конкретни заболявания (автоимунни, онкологични, алергични) излиза със становище по отношение на ваксинирането срещу Covid-19 . Важно е да се разбере от хората и да се знае, че ваксините, които вече се поставят, са ефективни, с добър профил на безопасност. Това се отнася както за RNK, така и за векторно базираните..

публикувано на 22.01.21 в 15:08