Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ангелина Грозева:

Основополагаща е мисията на театъра в живота на всеки от нас

Снимка: личен архив

Ангелина Грозева стъпва на театрална читалищна сцена за първи, когато е на 6 години. Ролята на дете я кара да заобича изкуството на театъра дотолкова, че да остане завинаги в сърцето й. И затова не спира с ролите, любими са й ролите в приказките със съвременно звучене, ролите на Чудомир и ролите на Шекспир. От читалищната сцена Ангелина преминава към университетската- на театър лаборатория "Алма Алтер", където се впуска в нови приключения на сцената.

"В първия миг, в който се качих на самата сцена, усетих нещо, което помня до днес. То е нещо като сценичната треска, но е именно това вълнение, което казват, че винаги остава в теб и ти показва, че това е смисълът на живота ти, че не сме просто тела, а имаме и души. За едно дете е много важно да се занимава с изкуство. Освен че учи на дисциплина, то ни учи и да ценим живота, да го обичаме повече."

За Ангелина изкуството е мисия, затова поема по пътя на журналистиката, за да утвърди темите на културата в медиите, защото често те са забравени и пренебрегнати. Важно е да си компетентен журналист в света на културата, това не е за всеки. Но е за всеки да се среща с изкуството, казва Ангелина, защото:

"Както храним телата си, така трябва да храним и душите си."

Театърът има мисия да ни зададе въпросите от сцената, на които си отговаряме в нашия житейски път, вярва Ангелина Грозева. В момента тя преплита линиите на журналистиката и театъра в проектите, които създава в своята страница "Културата - къде я откриваме".
Чуйте интервюто на Анелия Торошанова с Ангелина Грозева.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

MELBA #13 със специално издание с Нолан Джайлс

MELBA #13 - специално издание с Нолан Джайлс Мелба #13 e специална, вълнуваща и внася смисъл и оптимизъм в новата година. Главният герой в новото издание e популярният редактор и критик по темите дизайн и архитектура на реномираното списание Monocle и водещ на Monocle on design Нолан Джайлс. “Това е 13-то издание на събитието MELBA на живо . Правим..

публикувано на 26.01.21 в 17:38

Европа е затворена, но има възможност за екзотични пътувания

Туризмът е един от секторите, които най-силно пострадаха от Covid-кризата.“Действително е много тежко. Част от колегите не са работили вече цяла година, след месец започва и втора година. Тежко е не само за нас, а за целия туристически сектор, казва Николай Минов - председател на Асоциацията на екскурзоводите в България. По думите му, има..

публикувано на 26.01.21 в 17:06

Адриан Николов, ИПИ: По-развитите райони пострадаха повече от по-изостаналите

Институтът за пазарна икономика представи доклада „Регионални профили: показатели за развитие“. Изследването се основава на 64 индикатора, които оценяват икономическата и социалната среда в 28-те области в страната. В допълнение е представен и специален анализ „Covid-19 и регионалните пазари на труда през 2020 година“, който разглежда в дълбочина удара..

публикувано на 26.01.21 в 16:35
MIa D

Mia D: „Baby 1 2 3“ се роди след две любовни разочарования

Младата R&B певица MIA D. изпрати 2020 година с нов сингъл и си пожелава една по-добра и успешна 2021 година. Песента „Baby 1 2 3“ е вдъхновена от любовните разочарования на изпълнителката: „Изключително съм развълнувана да ви представя песента, която подготвям вече почти три години, а именно “Baby 1 2 3”. Роди се много спонтанно и естествено в..

публикувано на 26.01.21 в 15:50

Новото издание на "Старогръцки легенди и митове" е по-научно и с нов дух

Класическите „Старогръцки легенди и митове“ на Николай Кун излиза в ново издание. Книгата е първият пълен сборник на вълшебно-поетичните и увлекателни гръцки митове и легенди и е преведена на всички основни езици по света. Вече цял век с нея са израсли поколения, а нейните вечни теми и прекрасни герои са вдъхновили безброй творци на..

публикувано на 26.01.21 в 15:44

Преподавателите в университетите също ще бъдат тествани за Covid-19

Преподавателите и непедагогическият персонал в университетите също ще бъдат тествани за Covid-19. Това уверение получиха представители на Съвета на ректорите след среща с ръководството на Министерството на здравеопазването. Целта е да се провери степента на разпространението на вируса в цялата образователна система в страната, съобщават от здравното..

публикувано на 26.01.21 в 15:20

Учените мислят за ваксиниране и на домашни любимци

Британски и американски учени допускат, че и на домашните животни може да е необходима ваксина срещу новия коронавирус, за да бъде предотвратено разпространението на инфекцията, съобщи ТАСС. Еволюцията на вируса при животните, която може да бъде предадена на хората, "представлява значителен дългосрочен риск за общественото здраве. Не може да се..

публикувано на 26.01.21 в 15:01