Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Радка Масларска

Важни са всекидневните малки победи в света на недоносените деца

| обновено на 01.12.20 в 09:52
Снимка: БГНЕС

Всеки ден е победа, когато се спасява живота на едно дете, родено по-рано, което има проблем и има нужда да му се помогне – това е малка всекидневна победа както за децата, така и за техните родители, така и за екипите, които се грижат за тези бебета. Това каза пред Радио София неонатологът д-р Радка Масларска разказа пред Радио София  за света на недоносените деца и техните семейства, част от които много често са и много медици по повод Деня на недоносените деца - 17 ноември.

"Основните показатели за недоносеност са гестационната възраст на детето и неговото тегло. Всяко раждане преди 37-а гестационна седмица влиза в графа недоносено. Колкото е по-незряло едно бебе, толкова повече може да има проблеми с всички органи в адаптацията си,“ добави неонатологът.

Между 9 и 11 % от всички живородени са с ниско тегло у нас. Децата, родени след 28-а седмица от бременността, имат 95% шанс за оцеляване, освен в случаите с тежки аномалии. А при бебетата с екстремно ниско тегло и родени преди 28-а гестационна седмица, процентът на детска смъртност е над 20% за страната.

Голяма част от заболяванията са свързани с Y хромозомата на човек. Тя се носи от мъжкия пол. Тя предразполага към по-сериозни усложнения при едно преждевременно раждане, към по-трудна адаптация след раждането и преодоляване на проблеми. При деца родени с еднакво тегло, ако са момиченце и момченце, в по-големият процент от случаите момичетата излизат по-бързо и по-лесно се справят с едно и също заболяване за разлика от момчетата.

"Y хормозомата е по-малко пригодна за справяне с по-големите трудности. Но това е в началото. След това тези деца имат равен старт, те преодоляват всички проблеми и  успяват да докажат възможностите ,които имат в процеса на своя живот," обясни д-р Радка Масларска.


Най-трудната задача пред лекарите, които се грижат за най-малките човеци е създаването на условия, които да са максимално близки до тези на майчината утроба, да напомнят нейното спокойствие, уют и тишина. В последните години, според доктор Масларска, технологиите са много напреднали в областта на неонатологията. Сред относително новите подходи у нас е и музикотерапията при недоносените деца.

Усилията на неонатологичните екипи днес, са много насочени към топлинния комфорт и близостта с майката, винаги когато здравословното им състояние го позволява, дори и детето да е недоносено. Вече има лечебни заведения у нас, в които са изградени и семейни стаи, където могат да се полагат специални грижи за детето в неотлъчното присъствие на майката.  

Кенгуру грижата също е от голямо значение и помощ за цялостния процес на лечение на недоносените бебета, тъй като тя спомага за преодоляване на стреса както от преждевременното раждане, така и от по-трудната адаптация на всички органи и системи.

„Търпението е важна част от целия този процес. Разбира се и доверието в екипа, който се грижи и в неговите възможности,“ подчерта доктор Масларска.

Какво още каза доктор Радка Масларска за изчисляването на коригирана възраст при недоносените деца, за срещата им с Covid-19 и какви послания отправи към родителите на най-малките - чуйте в интервюто на Диана Костова с д-р Радка Масларска.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Имунитетът при хората, прекарали Covid-19, ги защитава и от британската мутация на вируса

Имунитетът при хората, прекарали Covid-19, ги защитава и от британската мутация, съобщиш ръководителката на руския регулатор Роспотребнадзор Анна Попова, цитирана от ТАСС. "Имунитетът, който се създава след прекараната от хората болест и инфектирани с обичайния щам на коронавируса, остава много ефикасен и противодейства на британския щам, който..

публикувано на 26.01.21 в 19:11

БАЗ и СЗБ не са съгласни да отварят заведенията на 1 март

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България не са участвали в преговори относно дата за отваряне, заявяват от БАЗ и СЗБ. Нашите искания по темата са ясни и категорични и са обявени многократно и гласно – отваряне на 1 февруари 2021 г. На среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов са били..

публикувано на 26.01.21 в 18:37

MELBA #13 със специално издание с Нолан Джайлс

MELBA #13 - специално издание с Нолан Джайлс Мелба #13 e специална, вълнуваща и внася смисъл и оптимизъм в новата година. Главният герой в новото издание e популярният редактор и критик по темите дизайн и архитектура на реномираното списание Monocle и водещ на Monocle on design Нолан Джайлс. “Това е 13-то издание на събитието MELBA на живо . Правим..

публикувано на 26.01.21 в 17:38

Европа е затворена, но има възможност за екзотични пътувания

Туризмът е един от секторите, които най-силно пострадаха от Covid-кризата.“Действително е много тежко. Част от колегите не са работили вече цяла година, след месец започва и втора година. Тежко е не само за нас, а за целия туристически сектор, казва Николай Минов - председател на Асоциацията на екскурзоводите в България. По думите му, има..

публикувано на 26.01.21 в 17:06

Адриан Николов, ИПИ: По-развитите райони пострадаха повече от по-изостаналите

Институтът за пазарна икономика представи доклада „Регионални профили: показатели за развитие“. Изследването се основава на 64 индикатора, които оценяват икономическата и социалната среда в 28-те области в страната. В допълнение е представен и специален анализ „Covid-19 и регионалните пазари на труда през 2020 година“, който разглежда в дълбочина удара..

публикувано на 26.01.21 в 16:35

Книгата „Бъдещето на почти всичко“ - добро познаване на миналото и настоящето с ясен поглед към бъдещето

Книгата „Бъдещето на почти всичко“ от Патрик Диксън вече е на българския книжен пазар.  “Това е книга, която се опитва да направи прогноза за следващите 100 години, като разбира се, тази прогноза е хипотетична. Авторът няма претенции да бъде Нострадамус, тъй като той е рационален човек, - не разчита на прогнози, които са интуитивни, а на такива, които..

публикувано на 26.01.21 в 16:10
MIa D

Mia D: „Baby 1 2 3“ се роди след две любовни разочарования

Младата R&B певица MIA D. изпрати 2020 година с нов сингъл и си пожелава една по-добра и успешна 2021 година. Песента „Baby 1 2 3“ е вдъхновена от любовните разочарования на изпълнителката: „Изключително съм развълнувана да ви представя песента, която подготвям вече почти три години, а именно “Baby 1 2 3”. Роди се много спонтанно и естествено в..

публикувано на 26.01.21 в 15:50