Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Стефан Апостолов: Любовта ми към България е във всичко

Снимка: колаж: Ангелина Грозева

Неизмерната любов към България и любовта към родината, която остава и отвъд времето, пространството и границите, води по пътя на изкуството Стефан Апостолов. Той е режисьор в Лос Анджелис, но филмовите американски истории не са единствения му порив.

Преди пет години Стефан пише сценарий за бъдещия си филм "България в четири сезона" и започва да търси спонсори, за да направи филм за родината. Той не печели нищо финансово от този филм, а напротив събира спестявания, за да го създаде и успява. Наградата му не е финансова, но е емоционална, тя е изпълненият дълг към родината и доброто лице, което България заслужава да има пред света. 

Младият режисьор е щастлив от създаването на този филм, защото вече повече хора знаят къде се намира България и къде се крие нейната красота - в природата и в богатата история. Това е неговата мисия и той успява да я постигне, като разпространява филма на над 11 езика и той достига до 90 млн. гледания. 

Сюжетът съдържа историята на едно младо момче, което опознава България. Посланията, които влага Стефан във филма, са разнообразни и според него всеки може да интерпретира историята по различен начин, чрез себе си и своята гледна точка.

"Аз съм благословен, че съм израснал в тази среда, в България, първите ми 18 години са в България, там съм се изградил като личност, като човек, аз съм влюбен в българската природа, любовта ми към България е любов във всичко, просто е вътре в сърцето, нещо скрито, и всеки ден ти напомня за това откъде идваш. Аз правя всичко по моите усилия да съм социално въвлечен в това България да върви в една по-добро посока като страна. Важно е хората да пътуват, за да се докоснат до култура, до обичаи, до традиции, едно от посланията във филма е да оставим телефона и екрана и да започнем да пътуваме повече, за да се отделим от напрежението и на политическо и национално ниво, да опознаваме родината си, за да я обичаме повече. По този начин като общество ще израснем. 

Видях, че в България имаме малко ограничено мислене, може би защото не пътуваме достатъчно. Този ограничен начин на мислене според мен трябва да се пребори с пътуване, за да открехнем нещата извън кутията, за да има промяна на национално ниво. Това, което ми е дала Америка, няма как да го спечеля на друго място. Но тази комбинация, да съм в Лос Анджелис и да се завръщам към родината е много ценна. Много хора ме питат защо направи филм, без да получиш пари затова, аз отговарям, за да мотивирам хората, за да се върнат в България, да живеят отново в родината си, за да докосне сърцето на всеки един, това е нещо неописуемо. България има от още такива проекти. Животът е кратък и трябва да се подкрепяме, да се вдъхновяваме."

Стефан мечтае да се връща отново в България и това, което винаги ще го връща в родината са приятелите, семейството и филмите, които иска да посвещава на отечеството.
Още за Стефан Апостолов и неговите пориви към България и изкуството, чуйте в разговора му с Ангелина Грозева.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Младен Петков: Обединението на нацията е голямо предизвикателство пред Джо Байдън

Още с встъпването си в длъжност новият американски президент Джо Байдън подписа поредица от укази, свързани с имиграцията, климатичните промени, здравеопазването, а така също предприе нови мерки за справянето с Covid-19.  Президентът призова американците да носят маски през следващите 100 дни и създаде специално крило към Националния съвет за..

публикувано на 22.01.21 в 16:01

Мерките за безопасност да се спазват и след ваксиниране или преболедуване

Всяко научно дружество за конкретни заболявания (автоимунни, онкологични, алергични) излиза със становище по отношение на ваксинирането срещу Covid-19 . Важно е да се разбере от хората и да се знае, че ваксините, които вече се поставят, са ефективни, с добър профил на безопасност. Това се отнася както за RNK, така и за векторно базираните..

публикувано на 22.01.21 в 15:08

Георги Малчев: Всеки може да подреди за себе си 10-те положителни емоции

Нагласите, с които възприемаме нещата, и действията ни са това, което определя как се чувстваме. Има 10 положителни емоции, които зависят от нас, и независимо какъв е стресът около нас напоследък, ние можем да имаме една много позитивна година, каза пред Радио София Георги Малчев преподавател по маркетинг и реклама в Нов български университет...

публикувано на 22.01.21 в 14:44

Раздялата - необходимата крачка към ново начало

Раздялата се приема от много хора като нещо изключително драматично. Истината обаче е, че тя е нещо съвсем естествено. Раздялата е абсолютно необходима, защото без нея няма как да се осъществи новата среща.  Две дами организират безплатен семинар, който учи хората как да се справят с раздялата. Организатор на семинара е Антоанета Атанасова от..

публикувано на 22.01.21 в 14:06

Всяка година има хиляди изоставени или изгубени котки и кучета

Наскоро излязоха резултати от проучване на Алианса по темата за търговията с породисти животни в ЕС, която бележи ръст след началото на COVID-19. Анализирани са сайтове за обяви от 26 страни в ЕС. Резултатите показват, че всеки ден близо 438,000 кучета и 80,700 котки се предлагат по обяви и реклами в Интернет в страни от ЕС. Голяма част от тях не..

публикувано на 22.01.21 в 13:23

НЗОК вече заплаща всички методи за лечение на епилепсия

Всички методи за лечение на епилепсия вече се реимбурсират от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Досега та покриваше лечението с медикаменти, както и хирургичните интервенции за повлияване на пристъпите. България беше единствената страна от ЕС, в която възрастните пациенти трябваше сами да заплащат устройството за стимулация на вагусовия..

публикувано на 22.01.21 в 13:03
Проф. Георги Каприев

Проф. Георги Каприев: Най-после не говорим за преход, а за смяна на модела

Тезата за политически преход на страната е капан, в който умишлено ни държат съвременните политици. В момента ние сме в модел, който очевидно не ни харесва. Проектът за Национален стратегически документ на България, озаглавен "За отговорно управление с участие на гражданите" , е първият жест и твърдение от високо административно място, с..

публикувано на 22.01.21 в 12:09